Мохито кейк за 20 минути
Необходими продукти за кейк с диаметър 20 см:
200 г пълнозърнести обикновени бисквити
100 г масло, разтопено
400 г заквасена сметана
125 г натурално крема сирене
1 лайм – 1/2 за крема и 1/2 за украса
100-150 г пудра захар
Ромова есенция или 1 капачка истински ром
4-5 листа прясна мента
1 пакетче захар с аромат на ром (8 г)
1 пакетче желатин (10 г)
Начин на приготвяне:
1 Бисквитите се натрошават в блендер или на ръка. Не трябва да стават на брашно. Хубаво е да има и по-едри парчета, за да е по-хрупкава основата. Смесват се с разтопеното масло и 1 капачка ром или няколко капки ромова есенция.
2 Маслено-бисквитените трохи се поставят на дъното на форма със свалящи се стени, заравняват се с лъжица и се притискат леко.
3 Заквасената сметана се смесва с крема сиренето, захарта с аромат на ром, кората и сокът от половината лайм, нарязаните на ситно листенца мента и пудра захар на вкус.
4 Желатинът се смесва с 6 с.л. вода, оставя се да набъбне и се разтопява в микровълнова на къси интервали и слаба мощност.
5 Разтопеният желатин се добавя на тънка струйка към крема с непрекъснато бъркане.
6 Кремът се изсипва върху бисквитената основа и кейкът се прибира в хладилник да стегне.
Царевичен хляб без месене
Необходими продукти:
175 г фино царевично брашно
125 г бяло пшенично брашно
2 ч.л. бакпулвер
50 г сирене, нарязано на кубчета
50 г кашкавал или чедър, нарязан на кубчета
200 г царевица на зърна – от консерва или предварително сварена
200 мл прясно мляко
2 яйца
3 с.л. олио
сол на вкус
Начин приготвяне:
1 Продуктите се смесват в изброената последователност до получаването на пухкаво тесто с консистенцията на кексово.
2 Сместа се изсипва във форма, покрита с хартия за печене. Хлебчето се изпича в предварително загята на 220 гадуса фурна за около 30 минути. Проверете готовността му с дървена клечка или шишче.
Идея: Можете да приготвите и отделни малки хлебчета, като изпечете тестото във форма за мъфини.
Коментари (0)
Вашият коментар