Напишете дума/думи за търсене

Христина от "Животът може да е вкусен" слага сол и в сладкишите (+рецепти)

Дотук почти един милион и половина пъти някой е кликвал върху адреса на нейния блог „Животът може да е вкусен“. Може би защото той наистина е вкусен в нейната гостоприемна кухня. Убедете се сами - jivotatmojedaevkusen.blogspot.bg.

Разкажете първо за себе си - коя е Христина Колева и какво я вълнува извън кухнята?

В момента не работя. Грижа се за уюта на моето семейство. Майка съм на двама прекрасни синове. Извън кухнята се занимавам с декупаж, обичам да възвръщам блясъка на старите мебели, не минава ден да не чета книга.

Кога се роди блогът ви и как се разви до днес?

Блогът ми направи две години и се роди благодарение на моята сестра, която ме насочи и ме подкрепи в създаването му. И пак според думите на сестра ми блогът се развива чудесно. Имам над 1 340 000 посещения и доста запитвания относно рецептите.

Как се раждат рецептите ви - кои са вашите източници и до каква степен те са авторски?

Източници на рецептите ми са от старите тетрадки и книги, интернет, кулинарни предавания и не на последно място - кулинарните групи във Фейсбук. Не мога да кажа, че дадена рецепта е лично моя, авторска, защото дори човек да е сглобил нещо ново и по-различно, то елементите все са взети отнякъде.

Кой е най-смелият ви кулинарен експеримент до този момент?

Доста са експериментите ми в кухнята, особено когато приготвях рецепти с нутрибулета, но последният ми експеримент беше двуетажната торта за дипломирането на сина ни. Цялата й визия беше мое виждане и хрумване.

А любима рецепта, която може да споделите с нашите читатели?

Много са любимите ми рецепти, но мога да кажа, че сладката част на блога е най-любимата ми. Всички рецепти там мога да приготвям постоянно. Аз по принцип никога не публикувам рецепта, която не ми е харесала.

Радетел ли сте на здравословното готвене и какви негови принципи следвате?

Не съм вманиачена по здравословното хранене и невинаги може да се готви здравословно, но у дома често използваме скарата вместо тигана. Цяло лято пека тиквичките на скара, вместо да ги пържа. Пържените картофи, колкото и да са вкусни, ги избягвам. Картофите сервирам във формата на пюре. Гледам да има винаги пресни плодове. Консумираме голямо количество салати.

Имате ли вкусова комбинация, която считате за свое откритие?

Орехова торта с ягоди и шоколадово руло с череши са едни от моите много сполучливи и вкусни рецепти.

Христина Колева
Христина Колева
В блога ви има специална рубрика за ледени десерти - кой е най-сполучливият от тях и как се приготвя?

Любимата ми рубрика от сладките неща са ледените десерти и там се откроява сладоледената смокинова торта, която е върхът.

Подправката, без която никога не оставате в своята кухня, и най-неочакваното й приложение?

Без сол не остава никое домакинство. Солта е сладостта на всяко ястие. Аз слагам щипка сол и на сладкишите.

Коя е кулинарната глезотия, която най-често намира място на вашата трапеза?

Нашето семейство обича месото и то присъства всекидневно на трапезата. Любимият ни десерт след сладкия десерт е нещо месно, нарязано на танурче (кръгла дъска за рязане).

Сорбе от бъз (свирчовина)

необходими продукти:

30 цвята бъз

1.5 л вода

1.5 кг захар

2 лимона

1 пак. лимонтозу

начин на приготвяне:

1 Цветовете на бъза се изтръскват и ако е необходимо, се измиват. Заливат се с водата и се прибавят смлените с блендер лимони. Сместа се оставя на студено да престои 48 часа.

2 Прецежда се през марля, като съцветията и лимонът се изстискват хубаво.

3 В прецедената отвара се поставят захарта и лимонтозуто и се разбърква от време на време до разтварянето на захарта.

4 Разпределя се в кутии и се поставя във фризер. Периодично се разбърква, за да се предотврати образуването на големи кристали.

Сорбето може да се консумира директно, но също така получаваме перфектна напитка от замръзнала топка сорбе, поставена в чаша вода, с кръгче лимон и гарнирана със стрък свежа маточина или мента.

Пилешко месо в бутер тесто

необходими продукти:

за мариноване:

30 мл ракия

Сок от половин лимон

1/2 ч.л. червен пипер

1/2 к.л. черен пипер

1 с.л. соев сос

розмарин

щипка индийско орехче

500 г пилешко месо от бут или филе

3-4 скилидки чесън

250 г гъби

100 г кашкавал

пакет (275 г) бутер тесто

1 жълтък

сусам

начин на приготвяне:

1 Пилешкото месо се нарязва на хапки и се поставят в купа, а към него се прибавят всички продукти за мариноване. Купата се покрива със стреч фолио и се поставя в хладилника за около 2-3 часа.

2 В малко мазнина се запържват гъбите. Изваждат се от тигана и на тяхно място се поставят нарязаните скилидки чесън, които се запържват леко. Добавя се пилешкото месо и се готви до готовност. Прибавят се гъбите и сместа се оставя да изстине.

3 Върху хартия за печене се разстила бутер тестото. В средата на тестото се разпределя месото и върху него се поставя кашкавал, нарязан на дребни кубченца.

4 Отстрани тестото се нарязва на ленти, които се преплитат върху плънката.

5 Рулото се намазва с жълтък, размесен с няколко капки прясно мляко и олио. Поръсва се със сусам и се пече на 200 градуса до зачервяване на тестото.

Питка крънч

необходими продукти:

200 мл прясно мляко

4 с.л. кисело мляко

3 с.л. олио

2 яйца - 1 жълтък за намазване на питката

1 пак. (7 г) суха мая

1 ч.л. сол

1 ч.л. захар

600 г брашно

30-40 г краве масло

начин на приготвяне:

1 Брашното се пресява, прави се кладенче и в него се поставят топлото прясно мляко, киселото мляко, маята, олиото, солта, захарта и яйцето + белтъка. Замесва се меко тесто, което се поставя в намаслена купа. Покрива се със стреч фолио и се оставя на топло да втаса.

2 Тестото леко се премесва и се разточва на правоъгълник с размери 50/40 см.

Кората се намазва с разтопеното краве масло и се навива на руло.

3 Рулото се разрязва през средата по дължина. Двете части се усукват и след това се навиват на охлюв, като краищата се подпъхват отдолу.

4 Питката се поставя в тава 26 см, постлана с хартия за печене. Оставя се на топло да втаса.

5 Намазва се с отделения жълтък, разреден с малко олио и прясно мляко. По желание се поръсва със сусам.

6 Питката се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Кок или кокакя

необходими продукти:

за пандишпановите кръгчета:

5 яйца

100 г захар

ванилия

50 мл вода

5 г амонячна сода

250 г брашно

за крема:

500 мл прясно мляко

2 жълтъка

100 г захар

40 г брашно

40 г царевично нишесте

ванилия

25 г краве масло

100 мл течна сладкарска сметана

за глазурата:

150 г шоколад за готвене

50 мл прясно мляко

1 с.л. олио

за сиропа:

200 г захар

100 мл вода

начин на приготвяне:

1 Яйцата се разбиват заедно със захарта на пяна. Прибавя се амонячната сода, разтворена във вода. Ароматизира се с ванилията и се добавя пресятото брашно, като се разбърква с шпатула.

2 От сместа се поставя в пош с кръгъл накрайник и върху хартия за печене се шприцоват кръгчета 5 см диаметър.

3 Пекат се в предварително затоплена фурна на 180 градуса до леко покафеняване. Кръгчетата се оставят да изстинат върху хартията и тогава се отлепят.

4 Жълтъците се разбиват с половината захар до побеляване. Прибавят се брашното и нишестето и се разрежда с част от млякото.

5 Останалото мляко с другата половина захар се поставят на котлона до завиране. Добавя се горната смес и кремът се вари до сгъстяване. Прибавя се кравето масло и се разбърква.

Кремът се изсипва в поднос и се покрива плътно със стреч фолио.

6 Сметаната се разбива до плътност.

7 Като изстине, кремът се разбива с миксер и към него се добавя сметаната. Разбърква се с шпатула.

8 Захарта и водата за сиропа са варят около 10 мин. След като сиропът изстине, кръгчетата се сиропират с четка.

9 На половината кръгчета се шприцова крем и се покриват с друго кръгче.

Така приготвените сладки се поставят на студено да стегнат.

10 Шоколадът за глазурата се нарязва на дребно и се смесва с млякото и олиото. Поставя се на водна баня до разтопяване и обединяване на продуктите. Получава се хубава и лъскава глазура.

11 Всяка сладка се потопява в глазурата от едната страна и се оставя на студено.

По желание се разтопява допълнително шоколад и сладките се украсяват.

Сладкиш с череши и извара

необходими продукти:

за сухата смес:

300 г брашно

250 г захар

1 пак. (10 г) бакпулвер

за плънката:

500 г безсолна извара

400 г изчистени от костилките череши

за течната част:

4 яйца

500 мл прясно мляко

ванилия

50 г захар

100 г краве масло

начин на приготвяне:

1 Кравето масло се разтопява и половината се изсипва в тава с размери 21/33 см.

Върху него се разпределя половината от сухата смес. Следва изварата и върху нея се разпределят черешите. Изсипва се останалата суха смес.

2 Яйцата се разбиват леко със захарта, прибавят се прясното мляко и ванилията.

С тази смес се залива сладкишът и последно се налива останалото краве масло.

Така приготвеният сладкиш се оставя да престои 30 мин.

Фурната се загрява на 180 градуса и сладкишът се пече 40-45 мин.

Шоколадово-сладоледен терин

продукти за сладоледа:

4 жълтъка

250 мл прясно мляко

150 г захар

200 мл течна сладкарска сметана

ванилия

100 г черен шоколад

продукти за блата:

5 белтъка

190 г захар

75 г брашно

1/2 ч.л. бакпулвер

2 с.л. олио

ванилия

щипка сол

приготвяне на блата:

1 Белтъците се разбиват заедно със захарта до плътен сняг. Прибавят се пресятото брашно с бакпулвера и солта, олиото и ванилията. Разбърква се внимателно с шпатула.

2 Сместа се разстила в тавата от печката върху хартия за печене. Поставя се в предварително загрята фурна на 180 градуса до леко покафеняване. Охлажда се.

3 От блата се изрязват две платки, като едната е с размер дъното на продълговата форма за кекс, а другата е с най-широката част на формата.

приготвяне на сладоледа:

4 Жълтъците се разбиват заедно със захарта до побеляване.

5 Прясното мляко се поставя на котлона до завиране. Прибавя се на тънка струйка към жълтъчената смес, като се разбърква постоянно и енергично. Връща се отново на котлона и се вари до леко сгъстяване.

6 Сместа се разделя на две равни части. Към едната част се прибавя ванилията, а към другата - нарязания на дребно шоколад.

7 Сметаната се разбива до меки връхчета и се разпределя поравно в горните смеси. Разбърква се внимателно.

8 В продълговата кексова форма се поставя стреч фолио. Излива се шоколадовата смес. Върху нея се поставя по-малкият блат, следва бялата смес и най-отгоре се завършва с по-големия блат.

9 Формата се поставя във фризер и се забравя за нея поне 5-6 часа.

10 Сладоледеният терин се обръща в поднос и се украсява със 150 г разтопен шоколад и натрошени ядки.

За още срещи с любимите ви блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X