Рошави ябълкови сладки за 30 минути
Необходими продукти за около 40 сладки:
/рецептата е адаптирана от „Вкусно с Йоли“/
2 ябълки
220 г брашно
1 ч.л. бакпулвер
100 г студено масло
120 г захар
1 щипка сол
1/2 ч.л. канела
75 г фини овесени ядки
1 яйце
Ванилия
по желание: по 1-2 щипки настъргана лимонова и портокалова кора
4-5 с.л. прясно мляко
Начин на приготвяне:
1 Ябълките се обелват и нарязват на ситни кубчета.
2 Брашното се смесва с бакпулвера, канелата и ванилията. Прибавя се студеното масло, нарязано на кубчета, и се претрива с пръсти, докато се получат маслени трохи.
3 Към трохите се добавят захарта, ябълките, овесените ядки, разбитото яйце и цитрусовите корички.
4 Добавяйте прясното мляко по малко с непрекъснато бъркане, докато се получи гъсто и лепкаво тесто.
5 В тава, постлана с хартия за печене, с помощта на чаена лъжичка поставяйте малки купчинки от тестото на разстояние 3 см една от друга. Не се старайте да ги заглаждате или оформяте допълнително – чарът им е да са рошави, а и сами ще си придобият форма при печенето.
6 Изпечете в предварително загята на 180 гадуса фурна до лек златист загар (за 10-15 мин).
Шоколадов сладкиш без животински продукти
Необходими продукти:
За блата:
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
3 пълни с.л. тъмно натурално какао
1 равна ч.л. сода
1 ч.ч. студена вода
1/3 ч.ч. олио
1 ч.л. ябълков оцет
ванилия или ванилов екстракт
За глазурата:
200 г кокосово мляко
1 с.л. тъмно какао
100 г черен шоколад
пудра захар на вкус
Начин на приготвяне:
1 Всички сухи съставки за блата се смесват. Прибавяме към тях водата, олиото и оцета и разбъркваме хубаво до получаване на хомогенна смес.
2 Изсипваме я в тавичка или кръгла форма за торта с диаметър 22-24 см, постлана с хартия за печене.
3 Печем в предварително загята на 180 гадуса фурна за около 15-20 минути. Проверяваме с клечка за зъби, забодена в центъра на блата – ако излезе суха, значи е готов. Оставяме го да изстине.
4 За глазурата затопляме кокосовото мляко на слаб огън. Не трябва да завира, а съвсем леко да пари при допир.
5 При него изсипваме начупения на малки парченца шоколад и какаото и бъркаме енергично с телена бъркалка, докато всичко се разтопи и се получи гладка смес. Опитваме глазурата и подслаждаме на вкус с пудра захар.
6 Оставяме я да изстине за около 20-30 минути, за да се сгъсти леко, след което я разнасяме върху готовия блат.
Сладкишът се украсява по избор.
Коментари (0)
Вашият коментар