Красивата телевизионна водеща и ПР специалист Ива Екимова е доста виртуозна в кухнята. Срещам се с нея за порция кулинарни съвети.
Как се храниш, за да имаш здрави кости, зъби, а и мускули, защото редовно тренираш?
Не правя нищо специално, но когато тренирам помагам на организма си с витамини, минерали, омега-3 киселини. Но е най-добре да си добавяме всичко от природата. Винаги, когато мога, предпочитам да хапвам плодовете и зеленчуците сурови, защото така те съхраняват в най-чист вид всички вещества, които са полезни за организма.
Храниш ли се с млечни продукти, които в момента нутриционистите почти отричат?
Не пия прясно мляко, защото организмът на възрастните няма ензим, който да го преработи, но обичам млечните продукти. Когато съм в усилен спортен режим, не ям сирене, а обезмаслена извара и кисело мляко с 0% масленост. Това е достатъчно за костната система. Важно е и да се правят профилактични прегледи за остеопороза. За да запазим здравето си по-дълго е добре да спортуваме, като се пазим от травми. На пътеката във фитнеса например аз не тичам, а ходя под наклон в рамките на час. Превенцията е най-добрата защита! От тичането идват проблемите със ставите, с кръста. Ходя на фитнес през ден и редувам пътека, велоаргометър, кростренажор, като правя и упражнения.
Коя е любимата ти салата?
Когато приготвям салата, опитвам да слагам в нея по една суперхрана като най-често това е киноа. Тя най-много се харесва на семейството ми и успявам да ги заблудя, че е чудесен заместител на макароните и ориза. Комбинира се много добре със зелени салати, с рукола. А като направя табули с киноа и салатата се овкуси добре, и дъщеря ми Дара я хапва. Слава Богу, тя не е фен на вредните храни. Прекрасна салата е комбинацията киноа, рукола, чери домати, пресен лук и печен сусам на тиган. А дресинга най-често правя от лимонов сок и малиново балсамико, малко горчица и половин лъжица мед. Понякога приготвям кюфтета от киноа, които също се харесват вкъщи.
Какво готвиш за основно ястие?
У дома похапваме месце. Дара е подрастващ организъм и не мога да я лиша от месо. Предпочитам да сервирам телешко или риба. Най-често поръсвам телешкото със сол и черен пипер, оставям го да престои половин час и след това го готвя. Сгорещявам масло в тигана, накланям го на една страна и започвам да поливам месото с него. Като сготвя месото, го оставям за половин час да почине и след това може да се нареже на тънки филии. Често го сервирам с пюре от целина и запечени картофи с розмарин. Картофите варя в зеленчуков бульон, за да не слагам допълнително сол. Оставям ги леко недоварени. Слагам ги във фурната на по-висока температура, поръсвам ги с розмарин, слагам малко масло и ги запичам. Пюрето от целина се готви по-дълго, защото тя хубаво трябва да се развари. Може да се вари в пилешки бульон, за да не се добавя сол. Трудно може да накараш децата да ядат само целина, затова отделно сварявам половин картоф и морков, добавям ги към сварената целина и пюрирам с масло и мляко.
Какво приготвяш заедно с дъщеря си?
Печем курабийки или правим кексове. Тя много обича баница и тиквеник. Последният ми тиквеник стана „олеле“. Всички си облизаха пръстите. Наскоро си купих тиква и едната част направих с мед и орехи на фурна, но не срещна разбиране. Затова реших от другата част да приготвя тиквеник, за който ще ви дам рецепта.
Кое е любимото ти българско ястие?
Много обичам сирене по шопски и често го правя в няколко варианта. Най-често залагам на класиката като в глинена купа слагам сиренце, кашкавал, домат, яйце, топено сирене, червено пиперче и го пека във фурната.
Кое ястие от италианската кухня харесваш?
Най-любими са ми пиците и пастата. Преди се притеснявах да готвя паста и за по-сигурно приготвях спагети. Но покрай Камелия Воче, с която бях във VIP Brother, видях, че всякакъв вид макаронени изделия може да се приготвят с подръчни средства и то бързо. Тя най-често правеше паста със зеленчуци. Запържваше в малко масло или олио зеленчуци като лук, тиквичка, чушка. Сваряваше пастата с масло и като я смесеше със зеленчуците, ставаше супер.
Коя е любимата ти подправка?
Много обичам чубрицата, а в готвенето най-често използвам босилека.
Крем-супа от броколи и топено сирене
Богато на протеини
лесно
4 порции
30 мин
За една порция:
305 ккал
мазнини 6 г
въглехидрати 7 г
протеини 8 г
фибри 15 г
необходими продукти:
1 глава броколи
2 моркова
2 скилидки чесън
60 г краве масло
2 с. л. брашно
200 г натурално топено сирене
500 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер на вкус
начин на приготвяне:
1. Обелете морковите и ги нарежете на шайби. Задушете ги в половината масло. Добавете накълцания чесън.
2. Налейте горещия бульон, посолете и гответе, докато морковите омекнат.
3. Запържете брашното с останалото масло. Подправете със сол и черен пипер. Прибавете топеното сирене към бешамела и разбъркайте добре. Сипете соса в супата.
4. Разделете броколито на розички и ги пуснете в супата за 5 мин. Ако има нужда овкусете със сол и черен пипер.
Който желае може да направи супата с 500 мл прясно мляко.
Тиквеник
Богато на витамин С
лесно
10 порции
60 мин
За една порция:
410 ккал
мазнини 3 г
въглехидрати 19 г
протеини 5 г
фибри 10 г
необходими продукти:
1 пакет точени кори
настъргана тиква
1 ? ч.ч. захар
масло
ванилия
канела
настъргана лимонена кора
начин на приготвяне:
1. Задушете тиквата с ? ч.ч. захар и малко масло. Добавете малко канела, малко ванилия и настържете лимонена кора. Карамелизирайте орехите с 1 ч.ч. захар. Объркайте всичко и оставете да изстине.
2. Намажете всеки слой кори с разтопено масло, поръсете с тиквената плънка и навийте на руло. Подредете корите в тава като вита баница.
3. Печете на 220-220°С, извадете и поръсете с пудра захар.
Сервирайте тиквеника с билков чай.
Коментари (0)
Вашият коментар