Бобени кюфтенца
Сварете 2 чаши боб, намачкайте го и го смесете с 2 яйца и 50 г хляб, предварително накиснат в прясно мляко. Овкусете със сол и черен пипер и запържете или запечете на скара. Сервирайте със сос по избор.
Пастет от боб
Сварете 2 чаши боб, намачкайте го и го смесете с 1 глава ситно накълцан червен лук, 1-2 счукани скилидки чесън, сока от 1 лимон, 2 ч.л. горчица, няколко стръка джоджен, сол, зехтин и черен пипер. Сервирайте върху хляб с квас.
Крем супа от боб
Задушете 1 стрък праз, нарязан на ситно, в олио или зехтин за готвене. Добавете и 5-6 скилидки чесън. Изсипете 1 голяма консерва боб, като предварително сте изхвърлили течността от буркана и сте изплакнали зърната. Долейте 1 л вода и варете 10-15 мин. Махнете от котлона и пасирайте всичко. Накрая осолете на вкус. Сервирайте с лъжица заквасена сметана и стръкче див лук или джоджен.
Боб в картофени лодки
Сварете 4 големи картофа, завийте ги в алуминиево фолио и ги запечете във фурната за 30 мин. Задушете лук, чесън и люта чушка и добавете към тях 3 с.л. доматено пюре. Сварете 2 чаши боб и, след като го отцедите, го добавете към лука и доматите. Овкусете с червен пипер, чубрица и сол. Разбъркайте и задръжте на котлона 5-6 мин. Разрежете картофите на половинки, издълбайте ги като лодки и ги напълнете със сместта. Полейте със зехтин и запечете кратко.
Коментари (0)
Вашият коментар