Канелени звездички
необходими продукти:
4 белтъка
щипка сол
250 г захар
1/2 ч.л. канела
щипка смлян карамфил
250 г настъргани небелени бадеми
начин на приготвяне:
1 Разбийте белтъците на гъст сняг със солта. Добавете при непрекъснато разбиване захарта, канелата и карамфила. Отделете 1/2 ч.ч. за глазурата, а в останалата част добавете бадемите.
2 Добре омесете тестото и разточете кора с дебелина 1 пръст. Изрежете с формички звездички и намажете със сместа, оставена за глазиране. Намажете тава с олио и печете на слаба фурна.
Осморки
необходими продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. олио
1 ч.ч. неразтопена свинска мас
1 ч.л. сода бикарбонат
количество брашно за умерено твърдо тесто
ванилова захар за поръсване
начин на приготвяне:
1 От изброените продукти омесете умерено твърдо и гладко тесто. Оставете го да почива 2 часа. Накъсайте го на парченца, раздърпайте на лентички, усучете и оформете от тях осморки.
2 Печете в намаслена тава на умерено силна фурна. Оваляйте ги във ваниловата захар, докато са още горещи.
Медени бисквитки
необходими продукти:
200 г пчелен мед
8 с.л. захар
1 с.л. масло
2 яйца
500 г брашно
1 ч.л. канела
3-4 смлени или счукани карамфилчета
счукани орехи за поръсване
начин на приготвяне:
1 Разтопете на слаб огън меда и захарта. Прибавете размекнатото масло, разбитите жълтъци, подправките и брашното. Омесете гладко тесто, което разточете на лист. Изрежете кръгчета с малка чашка.
2 Намажете ги с гъстия сняг от разбитите белтъци, оваляйте в орехите. Печете в намаслена тавичка на умерено силна фурна.
Чаени гевречета
необходими продукти:
500 г брашно
100 г масло
3/4 ч.ч. студено прясно мляко
1 с.л. захар
щипка сол
ванилова захар за овалване
начин на приготвяне:
1 От брашното, маслото, млякото, захарта и щипката сол омесете умерено меко тесто. Покрийте с кърпа, за да не изсъхне, и оставете да почива 2 часа. Разточете на тънка кора, набодете с вилица и изрежете с чаша и напръстник гевречета.
2 Наредете в намаслена тава и печете на умерена фурна до порозовяване. След изваждането оваляйте във ваниловата захар.
Коментари (0)
Вашият коментар