Необходими продукти:
400 г бишкоти
500 г заквасена сметана
200 мл подсладена течна сметана
1/2 ч.ч. пудра захар
2 ванилии
2 пакета желатин
50 мл вода
400 г ягоди
3-4 с.л. захар
бита сметана за декорация
Начин на приготвяне:
1. Измийте ягодите, нарежете ги на половинки или четвъртинки и ги поръсете с 3-4 с.л. захар. Оставете ги да престоят, докато пуснат сок и захарта се разтопи, като от време на време ги разбърквате.
2. Разбийте с миксер течната сметана с ванилията и пудра захарта на пухкав и гъст крем, добавете заквасената сметана и продължете да разбърквате. Накиснете желатина във вода, разтопете го на водна баня без да позволявате да завира и го добавете към крема. Разбъркайте отново.
3. Подредете бишкотите по дъното и по желание по стените на метална форма с откопчаване. Леко ги напръскайте с течна сметана. Излейте крема върху тях и го загладете с шпатула. Сложете формата с парфето в хладилника за няколко часа.
4. Декорирайте тортата с бита сметана по края, а вътре подредете ягодите и ги залейте със сиропа, който са пуснали.
По желание може да приготвите тортата с готов блат, с домашно приготвен пандишпанов или с намачкани бисквити, омесени с масло.
Коментари (0)
Вашият коментар