Все още по каците се търкяла по някоя и друга зелка, но сигурно вече са ви омръзнали традиционното свинско със зеле, както и зелевите сарми. Ще ви припомним още няколко начина да приготвите любимия зимен продукт на българина.
Едни от най-харесваните и оригинални рецепти за кисело зеле са пълнената кисела зелка и пържолите, „облечени“ в листа от зеле. Може да импровизирате и с двете. Например зелката може да напълните с плънка за сарми или пък със средно големи късчета свинско, задушени с много праз. А пържолите може да приготвите по няколко начина. Ако вече имате изпечени пържоли, които искате да „рециклирате“ в нова рецепта, може да пуснете зелевите листа да се попарят във вряла вода, да завиете месото в тях, да загънете хубаво като плик и да допечете в тава, йенски съд или гювече за около 30 мин. Ако пържолите са сурови, овкусете ги с черен и червен пипер и малко чубрица, увийте ги в зелевите листа и печете час и 30 мин. И още една забавна идея за зеле. Издълбайте вътрешността на малка питка от бяло хлебче и я запълнете с кисело зеле и нарязана на ситно сланинка отгоре. Подправете с магданоз. Ето и подробно описание на още две идеи с кисело зеле:
Свинско със зеле на чорба
необходими продукти:
400 г свинско месо на парчета
400 г кисело зеле на ситно
30 г фиде
5-6 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
3 сухи люти чушлета
2 л зелев сок
1 л вода
черен пипер
сол на вкус
чубрица
начин на приготвяне:
1 Задушете месото в олиото и добавете червения пипер. Когато и той се позапържи, сложете и зелето заедно с чушките.
2 Залейте със зелевия сок и водата. Подправете и оставете да къкри 15-ина мин на средно слаб огън.
3 През последните 5 мин добавете фидето и доовкусете с чубрица и още пипер.
Боб със зеле на фурна
необходими продукти:
1 средно голяма кисела зелка на ситно
200 г сварен фасул
1/3 ч.ч. олио
2-3 с.л. доматено пюре
1-2 ч.ч. зелев сок
дафинов лист
джоджен
1-2 счукани скилидки чесън
начин на приготвяне:
1 Сварете зелето в тенджера под налягане.
2 Объркайте го с всички останали продукти и изсипете в тава.
3 Печете във фурната, докато не хване приятна коричка. Преди сервиране отстранете дафиновите листа.
Коментари (0)
Вашият коментар