Напишете дума/думи за търсене

Какво не трябва да правим, когато устата ни гори от твърде люта храна

Случва се и на най-добрите от нас. Отхапвате нещо пикантно, мислейки, че може да издържите на лютивостта, но моментално съжалявате. Може би това е индийско ястие, което уверено сте поискали с повечко люти чушки. Може би салсата, приготвена с лют сос, е по-пикантна от типичното табаско. Каквото и да е, имате нужда от облекчение възможно най-скоро.

Първоначалният инстинкт е да изпиете голяма чаша вода, но това само ще влоши нещата. И наистина ли прясното мляко потушава огъня?

За да отделим фактите от фолклора, се поразровихме из интервюта с шампионите по ядене на люто в света.
Кърт Милър, който носи псевдонима Джони Сковил, е един от ненадминатите човеци, ядящи твърде люто. Той скочи от самолет, докато яде 10 каролина рипърс, появи се в сериала на Netflix „We Are the Champions" и беше включен в шоу, наречено „Superhot: The Spicy World of Pepper People". Ако има някой запознат с горяща уста, това е той. Има три течности, които Милър предупреждава да не използвате в опит да охладите устата си.

1. Не пийте вода
Пиенето на вода не помага за облекчаване на изгарянето след ядене на нещо пикантно; това само влошава нещата. „Това, което се случва с водата, е, че тя движи капсаицина (компонент на пикантната храна) в устата ви", обяснява Сковил пред HuffPost. „ Може да почувствате облекчение за секунда, докато водата е върху езика ви. Но в секундата, в която преглътнете водата, това облекчение свършва."

Майк Джак, който е действащият световен шампион по ядене на люти чушки на Лигата на огъня и е признат от Световните рекорди на Гинес за най-бързо изяждане на 100 люти чушки Carolina reaper, се съгласява с това твърдение. „Това ви дава момент на облекчение и след това паренето се връща още по-лошо, защото разпространява подправката наоколо", каза Джак.

2. Не пийте бира
Добре, какво ще кажете да посегнете към бирата? Шанина Уасийм, известна още като „UK Chilli Queen", казва пред HuffPost, че това е друга често срещана грешка.
„Хората смятат, че измиването на пикантна храна, като горещо къри, със студена бира ще помогне. Но бирата е предимно вода. И макар да изглежда, че помага за моментно облекчаване на болката, всъщност не прави нищо."

3. Не пийте газирани напитки
Джак споделя, че е научил по трудния начин, че пиенето на газирани напитки само засилва изгарянето на устата. Това е друга често срещана грешка, защото много хора вярват, че захарта в газираните напитки ще балансира лютото, но карбонизацията в крайна сметка засилва паренето.

Според научни изследвания карбонизацията в газираните напитки активира протеин, наречен TRPA1, който е свързан с болката в нервните клетки. Това е същият протеин, активиран от пикантни храни като уасаби.


Какво ще ви помогне за потушаването на пожара в устата?

1. Пийте мляко или яжте млечни продукти
Милър, Джак и Уасийм са категорични, че пиенето на мляко може абсолютно да охлади горящата уста. Науката подкрепя това, като отбелязва как съдържанието на мазнини може да взаимодейства с капсаицина в много пикантни храни. „За съжаление, това е временно", каза Милър, предполагайки, че облекчението няма да продължи повече от няколко секунди.

Най-добрият начин да консумирате прясното мляко е да го разбъркате и след това да го изплюете. Оставянето на млякото и лютото да седят заедно в стомаха може да причини някои доста неприятни храносмилателни проблеми.

Но не само млякото може да помогне. Други млечни храни и напитки също могат, включително кисело мляко, сладолед и сирене.

2. Изяжте лъжица фъстъчено масло
Милър твърди, че любимият му начин за охлаждане на устата му възможно най-скоро е фъстъченото масло, добавяйки, че то е основата на състезанията по ядене на люти чушки. „Моята теория е, че фъстъченото масло покрива вкусовите рецептори на езика, защото е толкова плътно. То помага за облекчаване на болката по същия начин като сиренето", обяснява Уасийм, посочвайки как мазнината му взаимодейства с капсаицина.

3. Отпийте глътка нещо кисело
„Много хора се кълнат в сока от ананас и сока от кисели краставички, че помагат при изгаряне", разкрива Уасийм, предполагайки, че киселинността противодейства на капсаицина.

4. Яжте нещо сладко
Сладките храни и напитки са чудесен начин за охлаждане на устата. Уасийм твърди, че след състезание пие шоколадово мляко или фрапучино като начин да се възстанови.
Всеки реагира на лютото по различен начин и може да отнеме малко опити и грешки, преди да намерите най-доброто решение за облекчаване на усещането за парене. Но колкото и лошо да е то, в крайна сметка ще се почувствате по-добре. Нито един огън — дори фигуративен — не гори вечно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X