Напишете дума/думи за търсене

Чънду: столица на пикантната храна и дом на китайските панди

Панди ядат традиционната си храна - бамбук, а климатът в провинция Съчуан е благоприятен за бамбуковите гори. СНИМКИ: АВТОРЪТ

Дълбоко в сърцето на Китай, близо до Тибет, но скрит за туристите от славата на Пекин и Шанхай, се намира истинска атракция - Чънду. Перфектна комбинация от градски шум и спокойна среда, уникална смесица от древни традиции, модерен дух, огромни зелени паркове и още по-големи пътища и сгради.

Градът е административен център на известната с вкусната си люта кулинария и резервати за отглеждане на панди провинция Съчуан. Докато всяка улица носи духа на вековна култура с аромата на съчуански подправки,

небостъргачите се извисяват над оживените пазари

Пазарите в Чънду може са страхотно място за разглеждане на привидно безкрайните предложения за храна.
Пазарите в Чънду може са страхотно място за разглеждане на привидно безкрайните предложения за храна.

Небостъргачите в Чънду се извисяват над оживените пазари.
Небостъргачите в Чънду се извисяват над оживените пазари.

Влажният климат може да направи лятото непоносимо, затова най-добрият сезон да се посети градът е есента.
Влажният климат може да направи лятото непоносимо, затова най-добрият сезон да се посети градът е есента.

Първото впечатление на всеки новопристигнал са пандите, които буквално изскачат на всеки ъгъл - от ключодържатели, магнитчета за хладилници, тениски, играчки, ветрила до големи плакати, знамена и конструкции, които висят от сградите.

За всичко това си има причина - в провинция Съчуан са 7 от общо 67-те резервата за отглеждане на панди в Китай. Тези седем са

дом на повече от 30% от световното население на пандите,

класифицирани като силно застрашени. Освен това климатът в Централен Китай е благоприятен за основната прехрана на мечката - горите от бамбук. Също така в резервата може да се види и още по-рядко срещаната червена панда.

Червената панда е малко по-голяма от обикновена домашна котка.
Червената панда е малко по-голяма от обикновена домашна котка.

Поради значимостта на резерватите и защитените територии, на които може да бъде наблюдавана на спокойствие голямата панда, тези места са включени в списъка на ЮНЕСКО под общото наименование “Резерватите на голямата панда в провинция Съчуан”.

Друга забележителност в провинцията, също включена в списъка на ЮНЕСКО, е древната напоителна система в Дудзянян, построена през II в. преди новата ера, за да контролира наводненията, които често опустошавали местността. И до ден днешен тя се използва да следи нивото на река Миндзян, която е най-големият приток на третата по големина река в света Яндзъ.

Част от Дудзянянска напоителна система върху река Миндзян, построена през II в. преди новата ера.
Част от Дудзянянска напоителна система върху река Миндзян, построена през II в. преди новата ера.

Чънду е известен със спокойния живот в него. Любимо забавление на жителите му е да прекарат един ден, като играят карти, ядат леки закуски или просто да дремят под слънцето в средата на следобеда. Но това не означава, че няма какво да се види и направи. Все пак този град има над 2000 години история, както е показано чрез очарователна колекция от артефакти в многото му музеи. Повечето туристи отсядат в квартал “Джиндзян”, оживен търговски център, обхващащ югоизточния район на центъра на Чънду, който е пълен с магазини, барове и ресторанти. Тук се намира вековната търговска улица Chunxi Road - (Пътят Чунси - б.р.) с модерен търговски център на открито.

Ако човек иска да опита най-пикантната храна в Китай, трябва да се насочи точно към кухнята на провинция Съчуан

В началото може да изтръпне леко езикът, но пикантният вкус определено кара гостите на Чънду да се влюбят в храната. Едно от най-известните ястия е пиле кунг пао - пилешко месо с фъстъци, зеленчуци, люти чушки и съчуански пипер на зърна. Според местните китайци лютата храна е един от начините да се справят с едно от най-големите предизвикателства в Чънду - влажния климат. Заради него може да се изпотите за секунди, докато се разхождате. Неслучайно най-добрият сезон да се посети градът е именно есента. Тогава се раждат и малките на пандите. Местните хора разговарят с мечетата и вярват, че те разбират само техния специфичен диалект, който и обикновените китайци, говорещи мандарин, не владеят.

Културата на хранене в региона е оформена от масовата имиграция през края на XVII век и сливането на будизма и даоизма. Градът е рай за любителите на храната - сергии за улични ястия може да бъдат намерени пред почти всеки храм или метростанция. Вечер по улиците пък е пълно с колички на търговци, които ще ви предложат пресни плодове и зеленчуци. Пазарите са друго страхотно място за разглеждане на привидно безкрайните предложения за храна в Чънду. В тях има всичко, което можете да пожелаете - от свински крака до стъбла от захарна тръстика, домашно приготвени колбаси, прясно тофу, подправки, дори и ферментирала бобена паста.

Този не толкова известен в Европа град може да се похвали и със сравнително ниски цени. Любопитен щрих за Чънду е, че той е дом на може би най-ранната форма на хартиени пари в света - използвана по времето на династията Сун преди повече от 1000 години. Преди появата на банкнотата хората е трябвало да носят тежки монети, за да си купуват ежедневни стоки.

Така тогавашните търговци разбрали недостатъците на железните монети и намерили предимствата на хартията, която била лека и лесна за пренасяне.

Бързият икономически растеж на Чънду води до силна урбанизация, което създава риск за околната среда, а характерното за много китайски градове гъсто застрояване лишава хората от досега с природата и води до недостиг на зелени площи. Неслучайно

амбицията на Чънду е до 2025 г. да се превърне в “град парк”,

като изгражда най-дългата в света система от зелени пътища, известна като Зеления пояс. Очаква се тя да се простира на близо 20 000 километра. Първият етап от строителството е завършен през 2020 г. Към момента се предвижда до 2025 г. да бъдат завършени още 1920 км зелени алеи, а до 2040 г. - да е изградена мрежа в целия град. Целта ѝ е да свързва безпроблемно различни културни и исторически забележителности в Чънду, а гражданите и туристите да стигат до тези обекти пеша или с велосипед. Проектът се състои от една ос, две планини, три пръстена и седем екопътеки и свързва основните квартали и райони в Чънду.

Намеренията Чънду да се бори за повече зелени и екологични пространства се потвърждават и от стотиците хиляди велосипеди под наем по улиците, както и от факта, че по-голямата част от гражданите карат електрически коли.

Градът бе домакин на медийния форум  “Един пояс, един път”

Чънду бе домакин на ежегодния форум за медийно сътрудничество по инициативата “Един пояс, един път”. Градът събра над 200 ръководители, редактори и журналисти от 191 медийни организации, сред които и вестник “24 часа”, от 76 държави, както и официални лица, експерти, учени и представители на бизнеса.

Форумът събра представители от над 190 медийни организации от 76 държави.
Форумът събра представители от над 190 медийни организации от 76 държави.

Церемонията бе открита от Ли Шулей, член на Политическото бюро на Централния комитет на Китайската комунистическа партия (ККП).

Участниците се обединиха около ползотворните резултати на създадената през 2013 г. инициатива. Една от най-емблематичните китайски инвестиции по нея е модернизирането на 342-километровата железопътна линия, която свързва Унгария и Сърбия, като целта е да съкрати времето за пътуване между Белград и Будапеща до 2 часа и 40 минути.

Гостите и домакините обърнаха внимание на решаващата роля на медийното сътрудничество и културния обмен като начин за популяризиране на развитието на инициативата по света.

Домакини на форума бяха вестник People's Daily, областният комитет на ККП в Съчуан и народното правителство на провинцията.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X