Вещи в занаята кулинари се кълнят, че естрагонът, известен още като тарос, е финалният щрих за изискан вкус на редица ястия.
Ако сте почитатели на рибата, не го подминавайте с лека ръка. Подходящ е за всякакви ястия с яйца, омлетите са му особени фенове.
Отлично подхожда и при приготвянето на салати, ястия с ориз. Ако решите да подправите с него гювечета, това ще подсили вкуса на сиренето и на месото.
Намира място и в състава и на някои сосове на основата на заквасена сметана и майонеза, най-известният сред тях е беарнез. Може да го ползвате за подправяне на зеленчуци, а наистина сполучлива е колаборацията му с картофите.
Заради наситения аромат на анасон не е препоръчително да се прекалява с количеството. Естрагонът е отлична подправка и за средиземноморската кухня.
Може спокойно да готвите с нещо ястия, които включват аспержи, артишок. Морковите и червеното цвекло също добре флиртуват с наситения му аромат. Особено привлекателен е за телешко и заешко месо.
Ако обичате в кухнята ви място да намират билковите масла, то тогава естрагонът си е паднал на мястото. И защо не опитате тази есен да мариновате кисели краставички с него.
Естрагонът търпи топлинна обработка, при което губи само малка част от аромата си. В комбинация с оцет, горчица, вино, лимонов сок неговият вкус се разгръща най-добре.
Ципура с естрагон
450 г филе от ципура
1 лимон
80 г настърган пармезан
2 с.л. зехтин
1 ч.л. риган
1 ч.л. мащерка
1 ч.л. естрагон
1 ч.л. морска сол
2 с.л. галета
Смесете галетата с лимоновия сок, зелените подправки, осолете и разбъркайте добре. Оваляйте филетата в сместа, загрейте зехтина на средно висока температура и запечатайте рибата от двете страни за няколко минути. Малко преди да ги извадите, поръсете с пармезана. Сервирайте с бланширан зелен фасул или задушени пресни картофи.
Коментари (0)
Вашият коментар