Напишете дума/думи за търсене

Защо ни се прияжда пикантно?

Храната е начин на живот, а вкусовите ни предпочитания издават нуждите на организма. Какво се крие зад желанието за пикантни храни, вижте в следващите редове, „подправени" с хрян, люти чушки, повече черен пипер, чесън и кетчуп с чили.

Прияжда ви се апетитна салата с много чесън или пък сте любители на скарата, овкусена с чили? Кой казва, че желанието за определени храни или странните комбинации между тях е присъщо само на бременните?

Всеки от нас в дадена ситуация се нуждае от определено гориво за организма, така че той да функционира добре. И тялото директно ни казва какво не е наред, стига да можем да разчетем знаците му. Това важи особено силно при дисбаланса на минерални вещества.

Чудесата на минералите
Нека припомним, че те са вълшебниците, които отварят каналите на клетките и буквално водят за ръка витамините, за да бъдат те пълноценно усвоени. Ако има дефицит на определен минерал, редица биохимични процеси не могат да се случат. Дори да се храним с полезни храни, голяма част от тях са изпразнени от съдържание и представляват „баластра", която временно ни засища. Ценните вещества често са жертви на изкуствените торове и консервантите, които са неизменна част от производството на храните. Тялото се стреми да си осигури необходимото, за да бъдем здрави. И затова ни подсказва с глад към определени ястия от какво точно има нужда.

Горчица, кетчуп, пикантни и люти храни – желанието за тях е червената лампичка за дисбаланс на калциев фосфат.

Той помага на клетките да се делят. Затова е важен в периода на бременността. Необходим е и за здравината на костите и на зъбите, както и е незаменим за растежа на децата. Калцият пази възрастните от аритмия и остеопороза.

Той помага за провеждането на електрическия импулс в проводната система на сърдечния мускул. Този импулс кара сърдечния мускул да се свива и да изтласква кръвта. Когато има дисбаланс на солта, се получават ритъмни нарушения.

Пикантно, но и полезно
Може да помогнете на тялото си, като приемате за 1-2 месеца преди хранене калциев фосфат. Освен това си хапвайте редовно сусам - той е много по-богат на калций от пикантните ястия. И по-полезен, разбира се. Това не означава да се откаже от лютото, а само да намалите неговия прием. И най-изкушаващите храни с вкус на екзотични подправки не са по-важни от здравето на лигавицата на стомаха ви, за който са сериозно изпитание.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X