Оригиналният фалафел е малко пържено кюфте от смлян нахут, подправено с чесън, кориандър и други подправки. В Израел тези кюфтенца се хапват и за закуска, и за обяд, и за вечеря. Те може да бъдат поднесени самостоятелно, а може и да бъдат направени в сандвич или питка заедно със салата и сосове.
Произходът на фалафалите е спорен – за неговото „раждане“ спорят араби, евреи, турци, гърци и индийци.
Днес фалафелът е любим на всички вегетарианци по целия свят. Срещат се в различен размер и различна форма, както и с различна гарнитура.
Може да го пробвате със зелена салата, с домати или доматена салца, пресни краставички или кисели краставички през зимните месеци, както и кисело мляко и тахан. Да, таханът традиционно е най-подходящият сос към фалафелите.
Ето и една от автентичните рецепти.
Фалафел
Необходими продукти:
400 г нахут, накиснат за 1 нощ
4 ч.ч. вода
8 скилидки чесън, наситно
1 глава лук, наситно
1 връзка кориандър, наситно
1 връзка магданоз, наситно
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. кимион
2 с.л. брашно
1 ч.ч. галета
1 яйце
Сол и черен пипер на вкус
Мазнина за пържене
За гарнитура:
Хумус или доматена салца
Зелена салата
Тахан
Начин на приготвяне:
1. Сварете нахута в 4 ч.ч. вода за 40 минути.
2. Когато е готов, го отцедете, смесете с чесъна, лука, кориандъра, магданоза и подправките.
3. Пюрирайте до постигане на приятно зърнеста смес. Ако е необходимо, сипете малко вода.
4. Добавете на сместта галета, брашно, яйце, сол и пипер. Разбъркайте и оставете в хладилника за половин час.
5. Оформете от сместта малки кюфтенца и ги изпържете в сгорещената мазнина.
6. Отцедете на салфетка и сервирайте със салата, салца, хумус и тахан.
Смес, сместа, моля! Как ви дойде наум да сложите още едно т?