Започваме с уговорката, че няма храна, която ще ни държи стройни, здрави и красиви, ако упорито се тъпчем с големи количества от нея. С нищо не бива да се прекалява, най-малко със сладкишите, но пък точно затова всички толкова ги обичаме! Предлагаме ви няколко начина да ги оставите в менюто си, без да ви се отрази драматично върху фигурата.
1 Внимавайте с плодовите сокове. Когато изцедим плода, ние го лишаваме от фибрите му, а това покачва гликемичния индекс, което от своя страна създава чувство за глад.
2 Не вярвайте на всичко, което пише на етикетите. Производителят може да е сложил голям надпис „без захар“, но ако се зачетете в малките букви, може да откриете, че в продукта има захароза, тръстиков сироп и други синоними или заместители на захарта, които носят същия брой калории. И забравете за подсладените газирани напитки. Много по-добре е вместо тях да хапнете малко черен шоколад.
3 Приготвяйте десертите с повече подправки и все по-малко захар. Подправките в сладкишите са кората на лимоните и портокалите, ванилията, есенциите, канелата, джинджифилът и т.н.
4 Когато приготвяте тарт с плодове, може спокойно да намалите количеството на тестото наполовина. Ще имате по-тънка основа, но това няма да се отрази зле на вкуса на десерта.
5 Изпечете си ябълки, круши или дюли с лъжичка мед и по няколко ореха във всеки плод – десертът е вкусен, полезен, евтин и лесен.
6 Не забравяйте и плодовата салата като десерт - свеж, приятен и няма да качите и грам.
7 Заместете захарта с по-полезен продукт, който има и по-малко калории.
Заместители на захарта
Стевия
Тя е билка, която съществува от много години, с приятен сладък вкус. Стевия не съдържа калории и е в пъти по-сладка от захарта. Стевия е най-полезният и препоръчван от специалистите подсладител. У нас е позната като „медена билка“ и работи в полза на сърцето, черния дроб, нервната система, стомашно-чревния тракт и т.н. Стевията почиства организма ни от токсините и макар да не е особено евтина, си струва да опитате да смените захарта изцяло с нея – ще го усетите и в здравословно отношение, и фигурата ви ще бъде благодарна.
Меласа
Тя се прави от захарно цвекло и захарна тръстика. Има светла, тъмна и черна меласа. Най-сладка е светлата, а най-ползна – черната. Меласата има високо съдържание на желязо и се препоръчва при високо кръвно налягане, сърдечни проблеми, артрит и ревматизъм.
Кленов сироп
Доста популярна е диетата с кленов сироп, която почиства организма от токсините и ни вталява за няколко седмици драстично. Освен това кленовият сироп е ефективна защита срещу рак, диабет и други.
Сироп от агаве
Той е по-рядък от меда и затова по-лесно се прилага от него в различни рецепти. С нисък гликемичен индекс е и не предизвиква бързо глад за разлика от захарта. Освен това регулира нивото на инсулина в кръвта, предпазва от рак на дебелото черво и от остеопороза. С него обаче не бива да се прекалява, защо при предозиране губи ценните си свойства.
За да си приготвите десерт, от който не се пълнее, добре е да заместите захарта, а останалите продукти да бъдат комбинирани разумно. Съществуват вече десетки рецепти без брашно или с малко брашно. Ето и нашите предложения, които освен че са диетични, са и невероятно вкусни. С бонбоните особено може да експериментирате, както ви харесва.
Коментари (0)
Вашият коментар