Напишете дума/думи за търсене

Автентичните кебапчета

Всеки знае какво е кебапчето. Или не?

Оригинално кебапчетата се състоят от късчета мляно месо - в България сме свикнали това да са говеждо и свинско, докато в Турция и Босна ги готвят от агнешко месо. Те се подправят с лук, люти чушки и чесън, оформят се като дълги пурички и се пекат на скара. 

Кебапчетата са внесени на Балканите от османските турци през XV век и оттогава са се разпространили широко из съседните ни държави, като навсякъде имат своите леки разновидности. В Турция например, освен че се правят от агнешко, а не от свинско и говеждо, се поднасят често на шиш и с кисело мляко или каймак. В Чехия и Австрия пък са свикнали да ги консумират с горчица и гарнитура от пържени картофи.

На вашето внимание представяме една от автентичните рецепти на кебапчета. Защото те не са само бърза храна от площада, ами може да бъдат огромна наслада за сетивата. Стига да знаете как да си ги приготвите.

Автентични кебапчета

Необходими продукти:

250 г мляно свинско месо

250 г мляно говеждо месо

1 яйце

1/2 ч.л. сода за хляб

сол на вкус

1 твърда филия хляб на ситно

1 ч.л. сладък червен пипер 

щипка лют червен пипер

1 глава лук, нарязан на ситно

4 скилидки чесън на ситно

1/4 ч.ч. топла вода

лютеница или айвар

кисело мляко

питки

Начин на приготвяне:

1. Смесете добре двата вида месо, хляба, яйцето, лука, чесъна, солта, содата и пипера.

2. Оставете сместта в хладилника за 1 час.

3. С помощта на водата оформете продълговати кебапчета. Може да използвате шишове, а може да ги опечете и без шишове.

4. На нагорещена скара или тиган изпечете и от двете страни кебапчетата.

5. Сервирайте ги с питки, кисело мляко и лютеница или айвар. Може, разбира се, да замените лютеницата с пресни домати и чушки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X