Искате ли да се научите да приготвяте по-здравословни версии на любимите си рецепти, без да губите от вкуса? При много от тях това е напълно възможно. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да адаптирате любимите си рецепти, за да намалите мазнините, захарта, солта, калориите и да увеличите фибрите, без да променяте коренно вкуса.
1. Намалете хитро мазнините
Ако пържите, използвайте добър незалепващ тиган и редуирайте обичайното количество мазнина. Ако ястието ви се струва сухо, добавете повече течност – вода или вино. Забравете за пържени картофки, кюфтета, патладжани, тиквички – правете ги печени във фурната върху лист хартия за печене – вкусът е много подобен, мазнината съвсем малко.
2. Заменете солта
Всички подправки може да заменят солта в ястията. Ако си отглеждате пресни билки у дома, още по-добре. Заменете солта с черен пипер, билки, подправки, лимонов сок, оцет или горчица. Чесънът почти винаги овкусява идеално ястието, така че да няма нужда от сол почти.
3. Заменете и захарта
Има множество рецепти със заместители на захар – например със сос от агаве, смлени сушени плодове или дори домашно приготвена захар от фурми. Запознайте се с такива варианти и неусетно ще спрете да правите торти със захар и ще се влюбите в тортите с естествени подсладители.
4. Увеличете фибрите
Използвайте кафяв ориз, пълнозърнеста паста, брашно от лимец и всички онези продукти, които са здравословни заместители на основните. Не само че храненето ви ще стане по-здравословно, но и ще загубите някой и друг излишен килограм.
5. Махнете мазнината от супата
Изчакайте супата да изстине и махнете с лъжица мазнината, която обикновено се събира отгоре.
6. Леки сосове
Заменете сметаната, майонезата и пълномасленото мляко с по-леки варианти. Ползвайте повече кисело мляко там, където обикновено слагате сметана, както и обезмаслена извара.
7. Повече зеленчуци
Овкусете варените зеленчуци с билки вместо с масло или олио. Заменете част от месото в ястия като гювеч, мусака и лазаня със зеленчуци и варива (грах, боб и леща).
8. Месо
Мариновайте месото, преди да го готвите, в някаква киселина. Гответе го, след като сте отстранили всичките му мазни части. Другият вариант е да ползвате скара, при която мазнината сама изтича.
Коментари (0)
Вашият коментар