Квасни кроасани с шунка
приготвяне: 30 мин + втасване
печене: 15 мин
доза: 32 броя
Тези красиви кроасани са пълнени с шунка и твърдо сварени яйца. Чудесни са за основно ястие на дамско парти.
Необходими продукти:
2 пакетчета (по 7 г) активна суха мая
? ч.ч. топла вода (43-45 градуса)
1 ч.ч. топло прясно мляко (43-45 градуса)
1 ч.ч. кисела закваска (по рецептата, която сме дали)
? ч.ч. зеленчуково олио
? ч.ч. захар
2 ч.л. сол
5-5 ? ч.ч. обикновено брашно
за пълнежа:
2 ч.ч. ситно нарязана шунка
2 нарязани твърдо сварени яйца
1 нарязана малка глава лук
? ч.ч. кондензирана гъбена крум супа, неразредена
начин на приготвяне:
1 Разтворете маята в голяма купа с топла вода. Добавете млякото, закваската, олиото, захарта, солта, 2 ч.ч. Брашно и разбивайте до хомогенна смес. Сипете с разбъркване от останалото брашно до получаването на средно твърдо тесто.
2 Месете на набрашнена повърхност 6-8 мин, докато тестото стане гладко и еластично. Прехвърлете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли отгоре. Покрийте и оставете да втасва около 1 час на топло, докато удвои обема си.
3 Ударете тестото с юмрук. Сложете го на леко набрашнена повърхност и го разделете на 4 части. Разточете всяка от тях на 30-сантиметров кръг и го нарежете на 8 триъгълника. Разбъркайте съставките за плънката и намажете триъгълниците. Навийте ги от широкия край и ги сложете с острото връхче надолу, на разстояние 5 см в намаслена тава. Завийте краищата, за да оформите полумесец. Покрийте кроасаните и оставете да втасват около 45 минути, докато удвоят обема си.
4 Печете на 190 градуса 12-15 минути или до златисто-кафяво. Извадете ги върху скара. Поднесете ги топли. Съхранявайте в хладилник.
Златни квасени бисквити
Тези меки бисквити са най-вкусни, поднесени направо от фурната.
приготвяне: 30 мин + изстиване
доза: 12 броя
необходими продукти:
2 ч.ч. обикновено брашно
1 ч.л. бакпулвер
? ч.л. сол
? ч.л. сода бикарбонат
? ч.л. студено масло
1 ч.л. кисела закваска (по рецептата, която сме дали)
? ч.ч. суроватка
допълнително масло, разтопено
начин на приготвяне:
1 Разбъркайте в купа брашното, бакпулвера, солта и содата с маслото до получаването на едра ронлива смес. Разбъркайте закваската и суроватката, сипете ги в ронливата смес и разбъркайте с вилица.
2 Месете на добре набрашнена повърхност 10-12 пъти. Разточете тестото с дебелина 1,2 см. Нарежете го с набрашнени 6-сантиметрови формички за бисквити. Наредете ги на разстояние 5 см в намаслена тава.
3 Печете на 220 градуса 12-15 мин или до златистокафяво. Намажете ги с разтопено масло и ги извадете да изстинат.
Селски квасен хляб
Намажете изпечените хлябове с разтопено масло, за да добият прекрасен златист цвят.
Приготвяне: 20 мин + втасване
печене: 30 мин + изстиване
доза: 2 броя
начин на приготвяне:
2 пакетчета (по 7 г) активна суха мая
? ч.ч. топла вода (43-45 градуса)
1 ч.ч. кисела закваска (по рецептата, която сме дали)
2 яйца
? чаена чаша захар
? ч.ч. зеленчуково олио
1 ч.л. сол
6-6 ? ч.ч. обикновено брашно
разтопено масло
начин на приготвяне:
1 Разтворете маята в голяма купа с топла вода. Добавете закваската, яйцата, захарта, олиото, солта, 3 ч.ч. Брашно и разбийте до хомогенна смес. Сипете с разбъркване от останалото брашно до получаването на меко тесто.
2 Месете на набрашнена повърхност 6-8 мин, докато тестото стане гладко и еластично. Прехвърлете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли отгоре. Покрийте и оставете да втасва около 1 час на топло, докато удвои обема си.
3 Ударете тестото с юмрук. Сложете го на леко набрашнена повърхност и го разделете на две части. Оформете ги на хлябове. Сложете ги в две намаслени форми за хляб с размери 20 х 10 х 5 см. Покрийте ги и оставете да втасват около 24 мин, докато удвоят обема си.
4 Печете на 190 градуса 30-35 мин или до златистокафяво. Извадете ги върху скара и ги намажете с маслото. Оставете ги да изстинат.
Квасен хляб
Този хляб се приготвя без месене, има хрупкава коричка и отличителния вкус на киселата закваска.
приготвяне: 20 мин + втасване
печене: 45 мин + изстиване
доза: 2 броя
необходими продукти:
1 кисела закваска (по нашата рецепта)
? ч.ч. обезмаслено сухо мляко
2 с.л. масло, разтопено
2 с.л. Захар
2 ч.л. сол
1 1/2 ч.ч. топла вода (38-45 градуса)
5 чаени чаши обикновено брашно
царевично брашно
начин на приготвяне:
1 Разбъркайте в голяма купа киселата закваска, сухото мляко, маслото, захарта, солта, водата и 2 ч.ч. брашно. Сипете с разбъркване от останалото брашно до получаване на меко тесто. Не го месете. Прехвърлете го в намаслена купа и го обърнете веднъж, за да се намасли отгоре. Покрийте и оставете да втасва около 90 мин на топло, докато удвои обема си.
2 Ударете тестото с юмрук. Сложете го на набрашнена повърхност и го разделете на две части.
Оформете ги на плитки. Поръсете с царевично брашно две обилно намаслени плоски тави. Сложете питките в тях. Покрийте ги и оставете да втасват около 30 мин, докато удвоят обема си.
3 Направете с нож три диагонални резки по повърхността на питките. Печете на 180 градуса 10 мин. Напръскайте питките със студена вода. Печете още 35-40 мин или до златистокафяво. Извадете ги да изстинат върху скара.
Коментари (0)
Вашият коментар