Пуешки хапки със зелен фасул
Пуешкото е едно от най-полезните меса - богато на протеини и бедно на мазнини.
Необходими продукти:
3 - 4 порции
600 г пуешко филе
500 г зелен фасул
1 ч.л. лимонов сок
3 скилидки чесън
1 с.л. сусам
Начин на приготвяне:
1. Нарежете пуешкото филе на тънки филийки, сложете в тиган, залейте с ? ч.ч. вряла вода, смесена с лимоновия сок, поръсете със сусама и задушете на слаб огън за 7 - 10 мин. Преместете месото в друг съд.
2. В същия тиган, в който се е готвило пуешкото, сложете почистения и нарязан зелен фасул за 4 - 5 мин (не бива да омеква прекалено). Върнете месото и разбъркайте за няколко минути.
Крем-супа с печени чушки и карфиол
Чушките са ценен източник на витамин С, а карфиолът е рекордьор по хранителна
стойност.
Необходими продукти:
7 порции
4 средно големи червени чушки
1 глава карфиол, нарязана на съцветия
2 с.л. масло
1 глава лук на кубчета
3 скилидки чесън, минати през преса
4 ч.ч. пилешки бульон (или вода)
1 ч.л. прясна мащерка на ситно
1 ч.л. пушен червен пипер по желание
Начин на приготвяне:
1. Изпечете чушките и ги обелете. Запечете карфиола на максимално висока температура, докато потъмнее и омекне.
2. Разтопете маслото и задушете лука и чесъна. Прибавете бульона (или водата), мащерката, червения пушен пипер и разбъркайте. След като заври, добавете нарязаните чушки и карфиола. Варете на бавен огън 10 мин. Пуснете с блендер. Сложете отново на котлона (без да завира) и ако е необходимо, разредете с малко вода.
Овесен кисел с мед
Овесените ядки съдържат много фибри, зареждат с енергия и подсилва имунната система.
Необходими продукти:
2 - 4 порции
2,5 л вода
500 г овесени ядки
2 - 3 с.л. мед
сушени плодове за сервиране
Начин на приготвяне:
Сложете в стъклен трилитров буркан овесените ядки и залейте с вода на стайна температура. Захлупете и оставете на тъмно за 2 денонощия.
3. Прецедете сместа, за да отстраните люспите. Налейте овесената каша в тенджера и сложете на слаб огън да заври, като разбърквате постоянно. След като заври, веднага свалете от огъня и охладете.
4. Добавете в кисела меда и по желание украсете с нарязани сушени плодове.
Полезни бисквити
Тези бисквити засищат за дълго, зареждат с енергия, подобряват дейността на стомаха и стимулират имунната система.
Необходими продукти:
8 - 10 порции
200 г овесени ядки
100 г нарязани сушени плодове
50 г натрошени ядки (орехи, бадеми, лешници)
1 с.л. захар
100 мл вода
1 - 2 банана, намачкани с вилица
Начин на приготвяне:
1. Разбъркайте всички съставки, докато получите еднородна смес и оставете да престои около 30 мин.
2. Покрийте тава с хартия за печене и леко намажете с растително масло. Оформете с влажни ръце бисквити от тестото. Печете на 180°C 30 мин.
Коментари (0)
Вашият коментар