Диплена баница
необходими продукти:
1 пакет точени кори, препечени на сач (400 г)
250 г кисело мляко
3 яйца
2 с.л. прясно мляко
олио за намазване на корите
300 г натрошено сирене
200 мл газирана вода
малко кубче масло (30-40 г)
начин на приготвяне:
1 Оставете корите да се отпуснат на стайна температура за поне 1 час преди приготвяне на баницата.
2 Разстелете кора, намажете я леко с олио, поръсете равномерно със сирене и я надиплете като хармоника. Надиплените кори подредете в предварително намаслена правоъгълна тава.
3 Разбийте яйцата с киселото и прясното мляко. Полейте равномерно със сместа, след което и с газираната вода.
4 Нарежете маслото на малки парченца и ги разпределете върху баницата. Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар за около 30-35 мин.
Домашни понички без пържене
Необходими продукти:
За тестото:
1/2 ч.ч. + 2 с.л. леко затоплено прясно мляко
2 ч.л. ябълков оцет
1 ч.л. суха мая
40 г масло, разтопено
1/2 ч.ч. захар
1 яйце
Ванилова есенция
2 – 2 1/2 ч.ч. брашно
За глазурата:
50 мл прясно мляко
250 г пудра захар
2 с.л. меко масло
По желание: сладкарски бои за оцветяване на глазурата
За украса:
Разтопен шоколад
Различни захарни или шоколадови поръски
Начин на приготвяне:
1 Прясното мляко се смесва с оцета и се оставя да престои за 10 минути, докато се пресече. Добавя се маята, яйцето, захарта, разтопеното масло и ваниловата есенция. Брашното се изсипва към сместа на части, като се меси на ръка или в миксер до получаването на меко и еластично тесто.
2 Готовото тесто се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си, след което се разточва на кора с дебелина около 1,5 см.
3 С помощта на чаша и по-малък ринг се изрязват понички с дупка, които се поставят върху хартия за печене и се пекат на 200 гадуса до лек загар. Веднага след изваждане от фурната се намазват с масло.
4 Глазурата се приготвя, като прясното мляко, захарта и маслото се разбиват с миксер до гладка консистенция. По желание може да я оцветите в различни цветове със сладкарски боички.
5 Готовите и изстинали понички се топват в глазурата и се украсяват по желание.
Коментари (0)
Вашият коментар