Напишете дума/думи за търсене

В кухнята на Диди от Cherry Bakery: Обичам да претворявам любими рецепти в леки варианти

Диплена баница

необходими продукти:

1 пакет точени кори, препечени на сач (400 г)

250 г кисело мляко

3 яйца

2 с.л. прясно мляко

олио за намазване на корите

300 г натрошено сирене

200 мл газирана вода

малко кубче масло (30-40 г)

начин на приготвяне:

1 Оставете корите да се отпуснат на стайна температура за поне 1 час преди приготвяне на баницата.

2 Разстелете кора, намажете я леко с олио, поръсете равномерно със сирене и я надиплете като хармоника. Надиплените кори подредете в предварително намаслена правоъгълна тава.

3 Разбийте яйцата с киселото и прясното мляко. Полейте равномерно със сместа, след което и с газираната вода.

4 Нарежете маслото на малки парченца и ги разпределете върху баницата. Изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар за около 30-35 мин.

Домашни понички без пържене

Необходими продукти:

За тестото:

1/2 ч.ч. + 2 с.л. леко затоплено прясно мляко

2 ч.л. ябълков оцет

1 ч.л. суха мая

40 г масло, разтопено

1/2 ч.ч. захар

1 яйце

Ванилова есенция

2 – 2 1/2 ч.ч. брашно

За глазурата:

50 мл прясно мляко

250 г пудра захар

2 с.л. меко масло

По желание: сладкарски бои за оцветяване на глазурата

За украса:

Разтопен шоколад

Различни захарни или шоколадови поръски

Начин на приготвяне:

1 Прясното мляко се смесва с оцета и се оставя да престои за 10 минути, докато се пресече. Добавя се маята, яйцето, захарта, разтопеното масло и ваниловата есенция. Брашното се изсипва към сместа на части, като се меси на ръка или в миксер до получаването на меко и еластично тесто.

2 Готовото тесто се оставя да втаса на топло, докато удвои обема си, след което се разточва на кора с дебелина около 1,5 см.

3 С помощта на чаша и по-малък ринг се изрязват понички с дупка, които се поставят върху хартия за печене и се пекат на 200 гадуса до лек загар. Веднага след изваждане от фурната се намазват с масло.

4 Глазурата се приготвя, като прясното мляко, захарта и маслото се разбиват с миксер до гладка консистенция. По желание може да я оцветите в различни цветове със сладкарски боички.

5 Готовите и изстинали понички се топват в глазурата и се украсяват по желание.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X