Замразен йогурт с карамелизирани праскови
Необходими продукти:
450-500 г цедено мляко
200 мл течна сметана
3-4 с.л. мед или на вкус
2 бр ванилия
праскови
захар
ванилия
орехи
начин на приготвяне:
1 Прасковите се измиват и нарязват, овалват се в захарта, смесена с ванилията.
2 Подреждат се с отрязаната част надолу в тавичка, постлана с хартия за печене. Нека ръбчетата на хартията излизат извън тавичката, тъй като по време на печенето стопената захар започва да кипи, а и за да запазите вкусния сироп, който се получава.
3 Печете за десетина минути на 180-200 С. Оставете ги да се охладят напълно, преди да добавите към замразения йогурт.
4 Разбийте цеденото мляко с меда и ванилията.
5 Замразете за два-три часа.
6 Извадете от камерата и разбийте сметаната до меки връхчета. Смесете с разбитото замразено мляко.
7 Сместа изсипете във форма за кекс, хляб или друга подходяща и върнете във фризера за още два-три часа.
8 Може да добавите плодовете в сместа или да ги добавите при сервиране. Подходящи са за добавка към всякакви десерти.
Пастет от пилешки дробчета
Необходими продукти:
500 г пилешки дробчета
100 г краве масло
50 мл прясно мляко
2 яйца
1 скилидка чесън по желание
1 ч.л. сол
риган, мащерка, черен пипер и индийско орехче на вкус
1с.л. коняк
начин на приготвяне:
1 Дробчетата се измиват и отцеждат добре. Поставят се в каната на блендера.
2 Маслото се разтопява и половината се налива при дробчетата.
3 Добавят се останалите продукти и подправки.
За подправките искам да уточня, че са на вкус. Може да пропуснете чесъна или индийското орехче, да замените ригана с чубрица, или да подправите само с мащерка и черен пипер.
4 Всичко се пасира до гладкост на висока степен продължително време - 5-7 минути.
5 Получава се доста рядка смес, която се прецежда.
6 За печене изберете малки огнеупорни съдове и ги напълнете 3/4 от обема им. Завийте с алуминиево фолио или с капачките на бурканчетата, но без гумения уплътнител. Подредете ги в подходящ съд и го напълнете до половината от височината на бурканчетата с топла вода. Печете в предварително загрята на 160С фурна без вентиларот за около 20-25 минути.
7 Извадете ги от фурната и ги оставете да се охлаждат във водната баня. Добавете по една сл краве масло и щипка мащерка във всяко бурканче. То запечатва пастета и го предпазва от промяна на цвета.
8 Приберете охладения пастет в хладилника да стегне.
Стек Солсбъри с карамелизиран лук
Необходими продукти:
1 кг кайма смес или телешка
1 яйце
3-4 с.л. галета
1 глава лук
черен пипер
сол на вкус
риган
2 с.л. сос Уорчестър
2 скилидки чесън
сол на вкус
1/2 ч.ч. бульон или топла вода
дафинов лист
олио
за соса:
2-3 големи глави кромид лук
1/2 чл кафява захар
1 с.л. сос Уорчестър
мащерка
1 скилидка чесън
1/2 кубче гъбен бульон
2 ч.ч. бульон или топла вода
1 с.л. царевично нишесте
начин на приготвяне:
1 Омесете каймата с настъргания лук, чесъна, соса Уорчестър,г алетата, яйцето и подправките. Оставете я за 15-20 минути да си почине в хладилника.
2 Оформете големи кюфтета от каймата. От това количество се получават 12 броя.
3 Включете фурната на 180С. В по-дълбок тиган загрейте няколко супени лъжици олио и запържете за кратко кюфтетата от двете страни, колкото да се стегнат.
4 Подредете ги в тавичка и ги залейте с 1/2 ч.ч. бульон или топла вода. Пъхнете във фурната.
5 В същата мазнина, в която сте запържили кюфтетата, задушете лука, нарязан на полумесеци, докато омекне и стане златист.
6 Добавете кафявата захар и соса Уорчестър. Задушете за още 2-3 минути и добавете бульона, кубчето бульон и мащерката.
7 Варете още 5-6 минути. Накрая добавете лука към кюфтетата и печете 30-40 минути.
8 Когато са готови, извадете кюфтетата от тавичката и добавете разтвореното в малко вода нишесте. Разбъркайте добре, върнете кюфтетата в тавата и сложете отново в изключената фурната. След 5-10 минути е готово.
Сервирайте по желание с картофено пюре.
Милинки с хрупкава коричка от универсалното „лудо“ тесто
Необходимите продукти:
250 мл прясно мляко
200 мл кисело мляко
100 мл хладка вода
100 мл олио
1 ч.л. сол
1 с.л. захар
1 бр. суха мая
1 кг брашно + около 100 г за доизмесване
1/2 чл сода бикарбонат или пакетче бакпулвер
1 ч.л. оцет /лим.сок/
2 яйца
200 г краве сирене
100 г меко масло на стайна температура
1 - 1 1/2 с.л. галета
олио
начин на приготвяне:
1 Тестото се замесва, като в топлото прясно мляко добавяме захарта и маята, а също и няколко лъжици брашно. Оставяме настрана да се надигне маята.
2 Содата се гаси в оцета и се добавя към киселото мляко.
3 В подходящ съд пресяваме брашното и сипваме киселото мляко, яйцата, солта, олиото, хладката вода и маята.
4 Замесваме меко, еластично тесто, което не лепне по ръцете.
5 Намазняваме един плик и слагаме тестото в него, прибираме в хладилника, ако няма да го ползваме веднага. Издържа около три дни така. От него стават пици, мекици, тутманици, питки, кифлички, хлябове, милинки, пърленки и други.
-----
Това тесто е популярно като "лудо тесто", а преди това го знаехме като "тесто за пици и мекици" или "тесто от хладилника".
-----
6 За целта на тази рецепта пригответе тестото в хлебопекарната на програма тесто - при мен час и половина с втасването.
7 След като е готово, разточете на правоъгълна платка и намажете с масло и поръсете с натрошено сирене.
8 Сгънете на плик и разточете отново на правоъгълна платка. Отново намажете с масло и поръсете със сирене. Прегънете и разточете. И така, докато свърши сиренето.
9 Прехвърлете в намазнена тавичка и прегънете платката според формата на тавата.
10 Нарежете на квадрати, покрийте със заливката и оставете да втаса втори път.
11 За да приготвите заливката за милинката, в касерола загрейте 5-6 с.л. олио с мъничко сол на вкус и в тях за секунда-две запържете галетата.
12 Намажете обилно всяко квадратче с тази гореща заливка, като се стараете да има галета върху всяко.
13 Оставете милинката да втаса на топло.
14 Включете фурната на 180С. Печете за около 35-40 минути или до хрупкава златиста коричка.
Коментари (0)
Вашият коментар