Напишете дума/думи за търсене

Деси от "И накрая щипка сол": От тестото за картофени питки стават всякакви печива (+рецепти)

Замразен йогурт с карамелизирани праскови

Необходими продукти:

450-500 г цедено мляко

200 мл течна сметана

3-4 с.л. мед или на вкус

2 бр ванилия

праскови

захар

ванилия

орехи

начин на приготвяне:

1 Прасковите се измиват и нарязват, овалват се в захарта, смесена с ванилията.

2 Подреждат се с отрязаната част надолу в тавичка, постлана с хартия за печене. Нека ръбчетата на хартията излизат извън тавичката, тъй като по време на печенето стопената захар започва да кипи, а и за да запазите вкусния сироп, който се получава.

3 Печете за десетина минути на 180-200 С. Оставете ги да се охладят напълно, преди да добавите към замразения йогурт.

4 Разбийте цеденото мляко с меда и ванилията.

5 Замразете за два-три часа.

6 Извадете от камерата и разбийте сметаната до меки връхчета. Смесете с разбитото замразено мляко.

7 Сместа изсипете във форма за кекс, хляб или друга подходяща и върнете във фризера за още два-три часа.

8 Може да добавите плодовете в сместа или да ги добавите при сервиране. Подходящи са за добавка към всякакви десерти.

Пастет от пилешки дробчета

Необходими продукти:

500 г пилешки дробчета

100 г краве масло

50 мл прясно мляко

2 яйца

1 скилидка чесън по желание

1 ч.л. сол

риган, мащерка, черен пипер и индийско орехче на вкус

1с.л. коняк

начин на приготвяне:

1 Дробчетата се измиват и отцеждат добре. Поставят се в каната на блендера.

2 Маслото се разтопява и половината се налива при дробчетата.

3 Добавят се останалите продукти и подправки.

За подправките искам да уточня, че са на вкус. Може да пропуснете чесъна или индийското орехче, да замените ригана с чубрица, или да подправите само с мащерка и черен пипер.

4 Всичко се пасира до гладкост на висока степен продължително време - 5-7 минути.

5 Получава се доста рядка смес, която се прецежда.

6 За печене изберете малки огнеупорни съдове и ги напълнете 3/4 от обема им. Завийте с алуминиево фолио или с капачките на бурканчетата, но без гумения уплътнител. Подредете ги в подходящ съд и го напълнете до половината от височината на бурканчетата с топла вода. Печете в предварително загрята на 160С фурна без вентиларот за около 20-25 минути.

7 Извадете ги от фурната и ги оставете да се охлаждат във водната баня. Добавете по една сл краве масло и щипка мащерка във всяко бурканче. То запечатва пастета и го предпазва от промяна на цвета.

8 Приберете охладения пастет в хладилника да стегне.

Стек Солсбъри с карамелизиран лук

Необходими продукти:

1 кг кайма смес или телешка

1 яйце

3-4 с.л. галета

1 глава лук

черен пипер

сол на вкус

риган

2 с.л. сос Уорчестър

2 скилидки чесън

сол на вкус

1/2 ч.ч. бульон или топла вода

дафинов лист

олио

за соса:

2-3 големи глави кромид лук

1/2 чл кафява захар

1 с.л. сос Уорчестър

мащерка

1 скилидка чесън

1/2 кубче гъбен бульон

2 ч.ч. бульон или топла вода

1 с.л. царевично нишесте

начин на приготвяне:

1 Омесете каймата с настъргания лук, чесъна, соса Уорчестър,г алетата, яйцето и подправките. Оставете я за 15-20 минути да си почине в хладилника.

2 Оформете големи кюфтета от каймата. От това количество се получават 12 броя.

3 Включете фурната на 180С. В по-дълбок тиган загрейте няколко супени лъжици олио и запържете за кратко кюфтетата от двете страни, колкото да се стегнат.

4 Подредете ги в тавичка и ги залейте с 1/2 ч.ч. бульон или топла вода. Пъхнете във фурната.

5 В същата мазнина, в която сте запържили кюфтетата, задушете лука, нарязан на полумесеци, докато омекне и стане златист.

6 Добавете кафявата захар и соса Уорчестър. Задушете за още 2-3 минути и добавете бульона, кубчето бульон и мащерката.

7 Варете още 5-6 минути. Накрая добавете лука към кюфтетата и печете 30-40 минути.

8 Когато са готови, извадете кюфтетата от тавичката и добавете разтвореното в малко вода нишесте. Разбъркайте добре, върнете кюфтетата в тавата и сложете отново в изключената фурната. След 5-10 минути е готово.

Сервирайте по желание с картофено пюре.

Милинки с хрупкава коричка от универсалното „лудо“ тесто

Необходимите продукти:

250 мл прясно мляко

200 мл кисело мляко

100 мл хладка вода

100 мл олио

1 ч.л. сол

1 с.л. захар

1 бр. суха мая

1 кг брашно + около 100 г за доизмесване

1/2 чл сода бикарбонат или пакетче бакпулвер

1 ч.л. оцет /лим.сок/

2 яйца

200 г краве сирене

100 г меко масло на стайна температура

1 - 1 1/2 с.л. галета

олио

начин на приготвяне:

1 Тестото се замесва, като в топлото прясно мляко добавяме захарта и маята, а също и няколко лъжици брашно. Оставяме настрана да се надигне маята.

2 Содата се гаси в оцета и се добавя към киселото мляко.

3 В подходящ съд пресяваме брашното и сипваме киселото мляко, яйцата, солта, олиото, хладката вода и маята.

4 Замесваме меко, еластично тесто, което не лепне по ръцете.

5 Намазняваме един плик и слагаме тестото в него, прибираме в хладилника, ако няма да го ползваме веднага. Издържа около три дни така. От него стават пици, мекици, тутманици, питки, кифлички, хлябове, милинки, пърленки и други.

-----

Това тесто е популярно като "лудо тесто", а преди това го знаехме като "тесто за пици и мекици" или "тесто от хладилника".

-----

6 За целта на тази рецепта пригответе тестото в хлебопекарната на програма тесто - при мен час и половина с втасването.

7 След като е готово, разточете на правоъгълна платка и намажете с масло и поръсете с натрошено сирене.

8 Сгънете на плик и разточете отново на правоъгълна платка. Отново намажете с масло и поръсете със сирене. Прегънете и разточете. И така, докато свърши сиренето.

9 Прехвърлете в намазнена тавичка и прегънете платката според формата на тавата.

10 Нарежете на квадрати, покрийте със заливката и оставете да втаса втори път.

11 За да приготвите заливката за милинката, в касерола загрейте 5-6 с.л. олио с мъничко сол на вкус и в тях за секунда-две запържете галетата.

12 Намажете обилно всяко квадратче с тази гореща заливка, като се стараете да има галета върху всяко.

13 Оставете милинката да втаса на топло.

14 Включете фурната на 180С. Печете за около 35-40 минути или до хрупкава златиста коричка.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X