Напишете дума/думи за търсене

Веси от "Сладко и солено": Обожавам рецептите за хляб от целия свят

Всичко, което Весела Казакова прави в своя блог „Сладко и солено“, изглежда вкусно, интересно и красиво, но да си призная, най-много от всичко харесвам нейната скромност. Тя има близо 100 хиляди последователи във Facebook! Това наистина е огромен брой хора, които през последните години са се доверили на вкуса и идеите на Веси, на нейните близки до традициите ни и детските ни спомени рецепти, на нейните деликатни мостчета между нашенската и чуждите кухни. 100 хиляди семейства закусват, обядват и посрещат празници с кулинарно вдъхновение от нея. 100 хиляди харесват да седят до нея в кухнята, а сезоните да отминават сладки, солени, но никога безвкусни.

За да станете част от голямото кулинарно семейство на Веси и да откриете още от дъхавите й гозби, посетете нейния блог на адрес www.sladkoisoleno.blogspot.bg.

Веси Казакова
Веси Казакова
Коя е Веси Казакова и как проходи в кулинарния свят?

Обикновена домакиня, съпруга, майка и баба на най-прекрасния внук, запленена от магията на кулинарията. Първите ми опити в кухнята са още от ранните ученически години, почти винаги неуспешни, смешни и нестандартни – червена питка (със сладкарска боя) с текстура и твърдост на тухла, „пластмасов” кекс или горчиви бисквитки. Всичко, което намирах в кухненските шкафове, влизаше в употреба за първите ми експерименти. По-късно открих кулинарните книги, списания и телевизионни предавания, събирах всякакви рецепти и съвети, исках да пробвам всички, а интернет откри пред мен необятно количество кулинарни форуми, сайтове и блогове. Готвенето се превърна в удоволствие, начин да зарадвам любимите си хора, да изпробвам нови вкусове и аромати.

Имаш 92 хиляди фенове. Какви хора те следват и кои са най-странните читателски въпроси, които си имала?

Да, удивително е, че страничката ми се радва на такъв интерес и голям брой последователи. Най-разнообразни са, от всички възрасти, от цял свят. Обикновено ме питат може ли да заменят дадена съставка с друга, да добавят нещо или вместо във фурната, да приготвят ястието на котлона, но това съвсем не са странни въпроси. С едно младо момиче обсъждахме с какво меню да впечатли приятеля си по хубав повод.

Повече сладко или повече солено у вас?

Напоследък повече солено, сладкото – за поводи и празници.

Стана модерно захарта да се заменя с естествени подсладители, а бялото брашно да се пренебрегва напълно. Доколко следваш трендовете в кулинарията?

Не мога да кажа, че готвя здравословно – да, ограничаваме бялата захар и бялото брашно, но не напълно. Напоследък предпочитам варене, печене или задушаване, но кой се отказва от запържено до златисто, хрупкаво, сочно крилце? За мен е по-важно друго - основните продукти – месо, мляко, плодове и зеленчуци, които слагам на трапезата ни, да са произведени тук, в България, а още по-добре и в нашия регион. Това е естествената храна за нас и съм благодарна, че имаме такива проверени производители в близост. Част от плодовете и зеленчуците са от личната градина на родителите ни и няма по-вкусни от тях!

Иначе да, приемам и новите, модерни храни – киноа, чия и подобни, но не мога да кажа, че съм им фен. У нас властва традицията.

Кои са последните ти открития в кухнята?

Индийската кухня – силни подправки, непознати десерти и съчетания, разкошен масала чай.

Напоследък обожавам да пробвам и различни рецепти за хляб от целия свят – разнообразието е огромно!

В какви съдове готвиш и намираш ли, че съдовете са важни?

Не залагам на маркови и скъпи съдове - да са функционални, удобни и издържливи ми е достатъчно. Обичам да готвя и в старите си посуди – чугунения тиган за палачинки от мама, тавичката от баба, в тях всичко става толкова вкусно...

Любимите ти есенни рецепти?

Всичко с печени чушки, обожавам ги – млечна каша с печени червени пиперки ми е фаворит!

Печена тиква, патладжан, сладкиши с ябълки и круши.

Какво би сготвила, ако искаш да блеснеш пред свои гости?

Питка, запечено месо или нещо в глинен съд.

Познаваш ли лечебните способности на някои храни и подправки?

Да, познавам някои и често ги ползвам. Вече започнахме приема на сок от бъз за повишаване на имунитета. Мляко с куркума, джинджифил, канела и мед е сгряващата ми напитка през зимните месеци.

Има ли рецепта, която си опитвала няколко пъти и все не се е получавало?

Да, дърпаната баница все още е Еверест за мен. Но ще се науча!

А най-любима рецепта от старите тефтери?

Домашна торта „Ванилия” от мамините тефтери! Вкус на детство и домашен уют!

Зеленчукови кюфтенца с нахут

Необходими продукти:

1 купа сварен нахут

1 ч.ч. грах

1 ч.ч. царевица

1 зелена пиперка

1 червена пиперка

връзка магданоз

сол и кимион

за соса:

1 връзка репички

1 стрък зелен чесън

400г кисело мляко

сол

Начин на приготвяне:

1 Отцеденият нахут се смила в блендер. Към него се добавят грах, царевица, нарязани на дребно пиперки и магданоз.

2 Сместа се посолява на вкус, подправя се със смлян кимион и се омесва добре.

3 С мокри ръце се оформят малки кюфтенца с големина на орех, които се изпържват до златисто.

4 Сосът се приготвя, като почистените репички и стрък чесън се пасират. Добавя се кисело мляко и сол на вкус.

Зеленчуковите кюфтенца се сервират топли с млечен сос!

Питка "Короната на готвачката"

Необходими продукти:

20 г прясна мая

300 мл течност - по равно прясно мляко и вода

1 с.л. мед

1 ч.л. сол

1 яйце

3 с.л.олио

около 500-550 г брашно

1 яйце за намазване

Начин на приготвяне:

1 Натрошете маята в купичка, залейте с 50 мл от водата (леко затоплена), добавете меда и 1-2 с.л. брашно, разбъркайте добре и оставете сместа да шупне.

2 В голяма купа пресейте 500 г брашно, направете "кладенче" и добавете последователно разбитото с вилица яйце, шупналата мая, млякото, останалата вода, олио и сол.

3 Замесете меко тесто, а ако лепне, добавете още малко брашно. Измесете добре, поставете в намазана с мазнина купа, покрийте с кърпа или стреч фолио и оставете тестото да втаса на топло до удвояване на обема.

4 Готовото тесто се премесва върху набрашнен плот.

5 От него се отделя 1/4 и се разточва на кръг с диаметър малко по-малък от диаметъра на тавата, в която ще се пече питката. Поставя се в застлана с хартия тава.

6 Останалото тесто се дели на 8 равни части, от които се оформят топки и се нареждат в кръг върху разточения пласт.

7 С остър нож или нож за пица се изрязват 8 триъгълника, като разрезите стигат почти до края на пласта.

8 Всеки триъгълник се загръща върху топката и се притиска силно ъгълчето му да залепне.

9 С помощта на малка цедка триъгълниците се наръсват с брашно и с остър нож се правят украсителните нарези.

10 Питата се оставя да се надигне 15-20 мин., намазва се с разбито яйце (само повърхността на топките, без листенцата) и се изпича в предварително загрята на 180 С фурна до зачервяване.

Бабините бухтички

Необхидими продукти:

1 кофичка кисело мляко (400г)

1 ч.л. хлебна сода

2 яйца (може и без тях)

1 ч.л. сол

3 ч.л. захар

600-700 г брашно (или колкото поеме до много меко тесто)

олио за пържене

Начин на приготвяне:

1 Млякото се разбърква със содата да "шупне".

2 Добавят се яйцата, солта и захарта, и накрая - брашното. Бързо се замесва меко тесто. Не се меси дълго, защото соденото тесто не търпи много мачкане - бухтичките стават жилави. 3 Оставя се в купа, покрито с кърпа, за 15-20мин. да се отпусне, след което се разточва върху набрашнен плот на пласт с дебелина 0,5 см.

4 Нарязват се ромбчета или други фигурки по желание.

5 Бухтичките се изпържват в широк тиган, по 3-4 наведнъж, в около 1 см мазнина, на среден огън.

Най-вкусни са поднесени с гъсто кисело мляко, сиренце или мед!

Запечено свинско руло (Arista in porchetta)

Необходими продукти:

1 г свинска рибица

1,5 кг месо от коремната част (осмянка)

клонки пресен розмарин

листа салвия

2-3 скилидки чесън

зърна черен пипер

морска сол

Начин на приготвяне:

1 Парчето осмянка се оформя на правоъгълник, по възможност с еднаква дебелина. Ако има по-дебели места се подрязват да се изтъни.

2 От вътрешната страна се правят недълбоки успоредни разрези, в които се поставят листа розмарин и салвия.

3 Цялото се натърква със счукан чесън, прясно смлян черен пипер и лъжичка сол.

4 Рибицата се почиства от ципи и мазнини.

5 Поставя се в средата на изтъненото парче коремно месо и се завива в него. Превързва се стегнато през 4-5 см с канап.

6 Приготвеното руло се поставя в застлана с хартия тавичка*. Пече се в предварително загрята фурна, на 180 С за 1,5 - 2 часа.

След изваждане от фурната се оставя за 10-15мин. да отдъхне, след което се нарязва и поднася.

* Суровото руло може да се остави в хладилник до 24 часа и да се изпече непосредствено преди сервиране.

Шоколадово руло с крем Тирамису

Необходими продукти за блата:

4 яйца

1 ч.ч. захар

2 с.л. олио

1 ч.ч. брашно

2 с.л. какао

1 п. Бакпулвер

1 п. ванилена захар

за крема:

2 жълтъка

1 с.л. вода

1 с.л. ликьор или коняк

250 г Маскарпоне

2 с.л. пудра захар

25 0мл течна подсладена сметана

1/2 чашка подсладено кафе с мляко за сиропиране

какао за поръсване

Начин на приготвяне:

1 Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване, добавя се олиото.

2 В отделна купа се пресяват брашното, какаото, бакпулвера и ванилената захар.

3 Внимателно се смесват с яйчената смес с помощта на шпатула.

4 Голяма тава се застила с хартия за печене и тестото се разстила на тънък пласт.

5 Блатът се пече в предварително загряла фурна на 180С. Изпича се много бързо – 10-12 мин. Проба до суха клечка!

6 Изпеченият блат се покрива с влажна кърпа и се завива на руло, както е с хартията. Оставя се да се охлади напълно.

7 Жълтъците за крема, водата и алкохола се нагряват на водна баня до леко сгъстяване (без да завира) и се охлаждат.

8 Маскарпонето се разбърква с пудрата захар.

9 Отделно се разбива сметаната до твърди връхчета. Към нея се добавят жълтъците и подсладеното сирене и се разбърква.

10 Охладеният блат се развива внимателно, отстранява се хартията.

11 Сиропира се леко с кафето и се покрива с 2/3 от крема. Завива се на руло.

12 Измазва се отстрани и отгоре с останалия крем.

13 С гребен или вилица се нанасят вълнообразни шарки по дължината на рулото.

14 Прибира се в хладилник да стегне. Преди сервиране се посипва с какао.

Еклер-торта без печене

Необходими продукти:

1 пакет безсолни крекери (от щандовете за диетични храни)

2 пакетчета крем Ванилия без варене

600 мл прясно мляко

200 мл течна сладкарска сметана

20-30 г краве масло

100 г млечен шоколад

100 мл течна сметана

Начин на приготвяне:

1 Пригответе крема според указанията на опаковката.

2 Разбийте сметаната до меки връхчета.

3 Смесете внимателно с шпатула двата крема.

4 Пригответе правоъгълна форма или тавичка с размери 20х30см. Наредете един ред крекери и разстелете отгоре 1/3 от крема. Наредете още 2 реда, като редувате крекери и крем.

5 За шоколадовата заливка разтопете маслото, шоколада и сметаната в микровълнова фурна или на водна баня.

6 Охладете леко сместа и залейте равномерно еклер-тортата. Приберете сладкиша в хладилник за 2 часа да стегне и нарежете на порции.

Крем-супа с тиква и печени чушки

Необходими продукти:

500 г тиква

2-3 червени чушки

1 глава лук

1 ч.бульон (зеленчуков или пилешки)

1 с.л.краве масло

малко олио

3-4 с.л.заквасена сметана

черен пипер

Начин на приготвяне:

1 Тиквата се почиства и нарязва на кубчета. Сварява се в малко количество вода или на пара.

2 В смес от краве масло и олио се задушава лука до прозрачност.

3 Добавят се опечените, почистени и нарязани на дребно чушки и се запържват.

4 Прибавя се сварената и отцедена тиква и всичко се пасира.

5 Разрежда се с бульон до желаната гъстота.

6 Супата се подправя с черен пипер и сол, загрява се на слаб огън до кипване и се сервира гореща, гарнирана с лъжица заквасена сметана.

за още срещи с любимите ви кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене, практични съвети  вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X