Всичко, което Весела Казакова прави в своя блог „Сладко и солено“, изглежда вкусно, интересно и красиво, но да си призная, най-много от всичко харесвам нейната скромност. Тя има близо 100 хиляди последователи във Facebook! Това наистина е огромен брой хора, които през последните години са се доверили на вкуса и идеите на Веси, на нейните близки до традициите ни и детските ни спомени рецепти, на нейните деликатни мостчета между нашенската и чуждите кухни. 100 хиляди семейства закусват, обядват и посрещат празници с кулинарно вдъхновение от нея. 100 хиляди харесват да седят до нея в кухнята, а сезоните да отминават сладки, солени, но никога безвкусни.
За да станете част от голямото кулинарно семейство на Веси и да откриете още от дъхавите й гозби, посетете нейния блог на адрес www.sladkoisoleno.blogspot.bg.
Коя е Веси Казакова и как проходи в кулинарния свят?
Обикновена домакиня, съпруга, майка и баба на най-прекрасния внук, запленена от магията на кулинарията. Първите ми опити в кухнята са още от ранните ученически години, почти винаги неуспешни, смешни и нестандартни – червена питка (със сладкарска боя) с текстура и твърдост на тухла, „пластмасов” кекс или горчиви бисквитки. Всичко, което намирах в кухненските шкафове, влизаше в употреба за първите ми експерименти. По-късно открих кулинарните книги, списания и телевизионни предавания, събирах всякакви рецепти и съвети, исках да пробвам всички, а интернет откри пред мен необятно количество кулинарни форуми, сайтове и блогове. Готвенето се превърна в удоволствие, начин да зарадвам любимите си хора, да изпробвам нови вкусове и аромати.
Имаш 92 хиляди фенове. Какви хора те следват и кои са най-странните читателски въпроси, които си имала?
Да, удивително е, че страничката ми се радва на такъв интерес и голям брой последователи. Най-разнообразни са, от всички възрасти, от цял свят. Обикновено ме питат може ли да заменят дадена съставка с друга, да добавят нещо или вместо във фурната, да приготвят ястието на котлона, но това съвсем не са странни въпроси. С едно младо момиче обсъждахме с какво меню да впечатли приятеля си по хубав повод.
Повече сладко или повече солено у вас?
Напоследък повече солено, сладкото – за поводи и празници.
Стана модерно захарта да се заменя с естествени подсладители, а бялото брашно да се пренебрегва напълно. Доколко следваш трендовете в кулинарията?
Не мога да кажа, че готвя здравословно – да, ограничаваме бялата захар и бялото брашно, но не напълно. Напоследък предпочитам варене, печене или задушаване, но кой се отказва от запържено до златисто, хрупкаво, сочно крилце? За мен е по-важно друго - основните продукти – месо, мляко, плодове и зеленчуци, които слагам на трапезата ни, да са произведени тук, в България, а още по-добре и в нашия регион. Това е естествената храна за нас и съм благодарна, че имаме такива проверени производители в близост. Част от плодовете и зеленчуците са от личната градина на родителите ни и няма по-вкусни от тях!
Иначе да, приемам и новите, модерни храни – киноа, чия и подобни, но не мога да кажа, че съм им фен. У нас властва традицията.
Кои са последните ти открития в кухнята?
Индийската кухня – силни подправки, непознати десерти и съчетания, разкошен масала чай.
Напоследък обожавам да пробвам и различни рецепти за хляб от целия свят – разнообразието е огромно!
В какви съдове готвиш и намираш ли, че съдовете са важни?
Не залагам на маркови и скъпи съдове - да са функционални, удобни и издържливи ми е достатъчно. Обичам да готвя и в старите си посуди – чугунения тиган за палачинки от мама, тавичката от баба, в тях всичко става толкова вкусно...
Любимите ти есенни рецепти?
Всичко с печени чушки, обожавам ги – млечна каша с печени червени пиперки ми е фаворит!
Печена тиква, патладжан, сладкиши с ябълки и круши.
Какво би сготвила, ако искаш да блеснеш пред свои гости?
Питка, запечено месо или нещо в глинен съд.
Познаваш ли лечебните способности на някои храни и подправки?
Да, познавам някои и често ги ползвам. Вече започнахме приема на сок от бъз за повишаване на имунитета. Мляко с куркума, джинджифил, канела и мед е сгряващата ми напитка през зимните месеци.
Има ли рецепта, която си опитвала няколко пъти и все не се е получавало?
Да, дърпаната баница все още е Еверест за мен. Но ще се науча!
А най-любима рецепта от старите тефтери?
Домашна торта „Ванилия” от мамините тефтери! Вкус на детство и домашен уют!
Зеленчукови кюфтенца с нахут
Необходими продукти:
1 купа сварен нахут
1 ч.ч. грах
1 ч.ч. царевица
1 зелена пиперка
1 червена пиперка
връзка магданоз
сол и кимион
за соса:
1 връзка репички
1 стрък зелен чесън
400г кисело мляко
сол
Начин на приготвяне:
1 Отцеденият нахут се смила в блендер. Към него се добавят грах, царевица, нарязани на дребно пиперки и магданоз.
2 Сместа се посолява на вкус, подправя се със смлян кимион и се омесва добре.
3 С мокри ръце се оформят малки кюфтенца с големина на орех, които се изпържват до златисто.
4 Сосът се приготвя, като почистените репички и стрък чесън се пасират. Добавя се кисело мляко и сол на вкус.
Зеленчуковите кюфтенца се сервират топли с млечен сос!
Питка "Короната на готвачката"
Необходими продукти:
20 г прясна мая
300 мл течност - по равно прясно мляко и вода
1 с.л. мед
1 ч.л. сол
1 яйце
3 с.л.олио
около 500-550 г брашно
1 яйце за намазване
Начин на приготвяне:
1 Натрошете маята в купичка, залейте с 50 мл от водата (леко затоплена), добавете меда и 1-2 с.л. брашно, разбъркайте добре и оставете сместа да шупне.
2 В голяма купа пресейте 500 г брашно, направете "кладенче" и добавете последователно разбитото с вилица яйце, шупналата мая, млякото, останалата вода, олио и сол.
3 Замесете меко тесто, а ако лепне, добавете още малко брашно. Измесете добре, поставете в намазана с мазнина купа, покрийте с кърпа или стреч фолио и оставете тестото да втаса на топло до удвояване на обема.
4 Готовото тесто се премесва върху набрашнен плот.
5 От него се отделя 1/4 и се разточва на кръг с диаметър малко по-малък от диаметъра на тавата, в която ще се пече питката. Поставя се в застлана с хартия тава.
6 Останалото тесто се дели на 8 равни части, от които се оформят топки и се нареждат в кръг върху разточения пласт.
7 С остър нож или нож за пица се изрязват 8 триъгълника, като разрезите стигат почти до края на пласта.
8 Всеки триъгълник се загръща върху топката и се притиска силно ъгълчето му да залепне.
9 С помощта на малка цедка триъгълниците се наръсват с брашно и с остър нож се правят украсителните нарези.
10 Питата се оставя да се надигне 15-20 мин., намазва се с разбито яйце (само повърхността на топките, без листенцата) и се изпича в предварително загрята на 180 С фурна до зачервяване.
Бабините бухтички
Необхидими продукти:
1 кофичка кисело мляко (400г)
1 ч.л. хлебна сода
2 яйца (може и без тях)
1 ч.л. сол
3 ч.л. захар
600-700 г брашно (или колкото поеме до много меко тесто)
олио за пържене
Начин на приготвяне:
1 Млякото се разбърква със содата да "шупне".
2 Добавят се яйцата, солта и захарта, и накрая - брашното. Бързо се замесва меко тесто. Не се меси дълго, защото соденото тесто не търпи много мачкане - бухтичките стават жилави. 3 Оставя се в купа, покрито с кърпа, за 15-20мин. да се отпусне, след което се разточва върху набрашнен плот на пласт с дебелина 0,5 см.
4 Нарязват се ромбчета или други фигурки по желание.
5 Бухтичките се изпържват в широк тиган, по 3-4 наведнъж, в около 1 см мазнина, на среден огън.
Най-вкусни са поднесени с гъсто кисело мляко, сиренце или мед!
Запечено свинско руло (Arista in porchetta)
Необходими продукти:
1 г свинска рибица
1,5 кг месо от коремната част (осмянка)
клонки пресен розмарин
листа салвия
2-3 скилидки чесън
зърна черен пипер
морска сол
Начин на приготвяне:
1 Парчето осмянка се оформя на правоъгълник, по възможност с еднаква дебелина. Ако има по-дебели места се подрязват да се изтъни.
2 От вътрешната страна се правят недълбоки успоредни разрези, в които се поставят листа розмарин и салвия.
3 Цялото се натърква със счукан чесън, прясно смлян черен пипер и лъжичка сол.
4 Рибицата се почиства от ципи и мазнини.
5 Поставя се в средата на изтъненото парче коремно месо и се завива в него. Превързва се стегнато през 4-5 см с канап.
6 Приготвеното руло се поставя в застлана с хартия тавичка*. Пече се в предварително загрята фурна, на 180 С за 1,5 - 2 часа.
След изваждане от фурната се оставя за 10-15мин. да отдъхне, след което се нарязва и поднася.
* Суровото руло може да се остави в хладилник до 24 часа и да се изпече непосредствено преди сервиране.
Шоколадово руло с крем Тирамису
Необходими продукти за блата:
4 яйца
1 ч.ч. захар
2 с.л. олио
1 ч.ч. брашно
2 с.л. какао
1 п. Бакпулвер
1 п. ванилена захар
за крема:
2 жълтъка
1 с.л. вода
1 с.л. ликьор или коняк
250 г Маскарпоне
2 с.л. пудра захар
25 0мл течна подсладена сметана
1/2 чашка подсладено кафе с мляко за сиропиране
какао за поръсване
Начин на приготвяне:
1 Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване, добавя се олиото.
2 В отделна купа се пресяват брашното, какаото, бакпулвера и ванилената захар.
3 Внимателно се смесват с яйчената смес с помощта на шпатула.
4 Голяма тава се застила с хартия за печене и тестото се разстила на тънък пласт.
5 Блатът се пече в предварително загряла фурна на 180С. Изпича се много бързо – 10-12 мин. Проба до суха клечка!
6 Изпеченият блат се покрива с влажна кърпа и се завива на руло, както е с хартията. Оставя се да се охлади напълно.
7 Жълтъците за крема, водата и алкохола се нагряват на водна баня до леко сгъстяване (без да завира) и се охлаждат.
8 Маскарпонето се разбърква с пудрата захар.
9 Отделно се разбива сметаната до твърди връхчета. Към нея се добавят жълтъците и подсладеното сирене и се разбърква.
10 Охладеният блат се развива внимателно, отстранява се хартията.
11 Сиропира се леко с кафето и се покрива с 2/3 от крема. Завива се на руло.
12 Измазва се отстрани и отгоре с останалия крем.
13 С гребен или вилица се нанасят вълнообразни шарки по дължината на рулото.
14 Прибира се в хладилник да стегне. Преди сервиране се посипва с какао.
Еклер-торта без печене
Необходими продукти:
1 пакет безсолни крекери (от щандовете за диетични храни)
2 пакетчета крем Ванилия без варене
600 мл прясно мляко
200 мл течна сладкарска сметана
20-30 г краве масло
100 г млечен шоколад
100 мл течна сметана
Начин на приготвяне:
1 Пригответе крема според указанията на опаковката.
2 Разбийте сметаната до меки връхчета.
3 Смесете внимателно с шпатула двата крема.
4 Пригответе правоъгълна форма или тавичка с размери 20х30см. Наредете един ред крекери и разстелете отгоре 1/3 от крема. Наредете още 2 реда, като редувате крекери и крем.
5 За шоколадовата заливка разтопете маслото, шоколада и сметаната в микровълнова фурна или на водна баня.
6 Охладете леко сместа и залейте равномерно еклер-тортата. Приберете сладкиша в хладилник за 2 часа да стегне и нарежете на порции.
Крем-супа с тиква и печени чушки
Необходими продукти:
500 г тиква
2-3 червени чушки
1 глава лук
1 ч.бульон (зеленчуков или пилешки)
1 с.л.краве масло
малко олио
3-4 с.л.заквасена сметана
черен пипер
Начин на приготвяне:
1 Тиквата се почиства и нарязва на кубчета. Сварява се в малко количество вода или на пара.
2 В смес от краве масло и олио се задушава лука до прозрачност.
3 Добавят се опечените, почистени и нарязани на дребно чушки и се запържват.
4 Прибавя се сварената и отцедена тиква и всичко се пасира.
5 Разрежда се с бульон до желаната гъстота.
6 Супата се подправя с черен пипер и сол, загрява се на слаб огън до кипване и се сервира гореща, гарнирана с лъжица заквасена сметана.
за още срещи с любимите ви кулинарни блогъри, интервюта със специалисти по здравословно хранене, практични съвети вкусни предложения търсете списание "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар