Трябва да ядем само онова, което сме отгледали и направили сами. Тази теория, макар да е малко крайна, печели все повече привърженици. Дори да не сте от тях, сигурно ви се е случвало да подквасите млякото вкъщи или да се зачетете за това как се прави домашен хляб. Може да не изпадате в крайности, но при всички случаи ще сте сигурни какво сервирате на семейството си, ако приготвите някои основни храни вкъщи.
Домашен кетчуп
Необходими продукти:
5 л домашен сок от домати
350 г захар
2 с.л. сол
170 мл оцет
5 бр зрънца бахар
кимион, черен пипер, чубрица на вкус
280 г царевично нишесте
Начин на приготвяне:
1. Сложете оцета заедно с подправките да заври. След като заври, го махнете от котлона и го оставете под похлупак за няколко часа. Вече студен, го прецедете.
2. Ред е на доматения сок. Оставете го да ври, докато не се изпари 1/3 от него и му добавете солта и захарта. Дръпнете го да изстине.
3. Вземете няколко лъжици от доматения сок и изсипете в тях оцета. Нека кипнат за няколко минути.
4. В това време разтворете нишестето в охладения сос.
5. Съберете целия сос на едно място, като бъркате с тел.
6. Разсипете по шишета и стерилизирайте.
Домашна майонеза
Необходими продукти:
3 жълтъка
150 мл зехтин
сокът от ? лимон
1 с.л. горчица
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Смесете жълтъците със солта и черния пипер и разбийте.
2. Малко по малко на тънка струя наливайте зехтина, докато се поеме изцяло.
3. Добавете и лимоновия сок и разбъркайте хубаво.
Домашната майонеза се съхранява в хладилник за не повече от 3 дена.
Необходими продукти:
4,5 кг ябълки
15 л вода
1,5 кг захар
2 кочана царевица без зрънцата
Начин на приготвяне:
1. Измийте и почистете ябълките от всичко ненужно – дръжки, семки, гнили места и ги сложете в малко бидонче по възможност с канелка.
2. Добавете всички останали продукти и ги смесете добре. Затворете бидона и го оставете на хладно и тъмно място. Забравете го поне за 6 месеца.
3. Когато оцетът е готов, прецедете и затворете в бутилки.
Коментари (0)
Вашият коментар