Сега е времето на аспержите, а това е сравнително непознат зеленчук у нас. Много хора го избягват, защото не знаят как да го приготвят. Ще ви покажем най-лесните, основните начини за приготвяне на аспержи. Когато ги усвоите, ще искате да готвите аспержи често, защото те са перфектната гарнитура и страхотна добавка към салати и ястия.
Пресните аспержи имат прекрасен вкус, дори да ги опитате сурови. Готвенето на влакнести зеленчуци отключва нови вкусове и за целта нямате нужда от нещо особено – просто струйка зехтин екстра върджин, сол и черен пипер. На тях им вървят страхотно сосове като холандез, лимонов сок или умани вкусове.
Как да готвим аспержи
Аспержите могат да се приготвят на котлона, във фурната или дори на скара, ако искате да готвите навън. Аспержите на скара са страхотни, защото запазват своя яркозелен цвят и сочна структура.
Варени аспержи
Сипете вода в голяма тенджера и я подсолете. Оставете да заври.
Добавете аспержите във врящата вода.
Гответе 1 до 3 минути.
След това изстудене аспержите в ледена водна баня, за да спрете процеса на готвене.
Разтопете върху тях голямо парче масло, осолете и овкусете с черен пипер. Може и малко лимонов сок да добавите.
Задушени аспержи
Поставете аспержите в кошницата за задушаване и ги покрийте с капак.
На дъното на тенджерата сипете вода и включете котлона.
Гответе на силен огън, докато се образува пара. След това засечете 2 до 4 минути, докато аспержите омекнат.
По същия начин както варените аспержи ги потопете с ледено студена вода, за да спрете процеса на готвене.
Ако консумирате веднага, няма нужда от последната стъпка.
Овкусете като варените аспержи. Може вместо сол да настържете пармезан.
Също така може да опитате задушените аспержи с няколко стръка пресен чесън или левурда.
Печени аспержи
Намажете аспержите със зехтин, сол и черен пипер.
Гответе върху тиган при 200°C.
Дръжте ги около 10 минути, като разклащате от време на време тигана.
Върховете на аспержите трябва да се покафенят и да бъдат нежни.
Сотирани аспержи
Нарежете аспержите на едри парчета.
Сотирайте ги на силен огън в тиган с масло или зехтин.
Сотирайте до леко зачервяване и омекване - 3 до 5 минути.
Подправете със сол и черен пипер.
Същият метод може да се използва в уок за запържване на аспержите.
Аспержи на тиган
Загрейте голям тиган на средно силен огън.
Добавете аспержите и покрийте с мазнината за готвене – зехтин или масло.
Покрийте и варете, докато аспержите станат яркозелени и хрупкави - 3 минути.
Махнете похлупака и включете котлона на висока степен.
Подправете със сол и черен пипер.
Оставете аспержите, докато покафенеят, 3 до 5 минути.
Как да съхранявате аспержите
Съхранявайте аспержите в частта за зеленчуци на хладилника. Ако не ги ядете в рамките на 2 дни, отрежете 1-2 см от дъното и увийте във влажна хартиена салфетка. Поставете я в найлонова торбичка в хладилника и така аспержите ще издържат до 5 дни. Те могат също да бъдат поставени във висок буркан в хладилника или в чаша с около 2-3 см вода. Отгоре ги покрийте с найлонова торбичка.
Коментари (0)
Вашият коментар