Напишете дума/думи за търсене

Страхотни съвети за приготвянето на КАРФИОЛ (+рецепти)

В момента го има в изобилие и би било пропуск от ваша страна, ако го пренебрегнете. Карфиолът като цяло е подценен зеленчук, но това е така, защото хората не познават много рецепти с карфиол. Хапваме го основно в туршията, но има и други варианти и се надяваме да успеем да ви вдъхновим да приготвите и някой от тях. Почти всички съвети, които ще научите днес, важат и за броколито, така че изборът на есенни ястия върху вашата трапеза нараства.

Минералният и витаминен състав на карфиола е по-богат от този на зелето, освен това той не предизвиква проблеми със стомаха, защото е много фин. За капак карфиолът се приготвя много лесно.

Няколко прости правила:

1 Отстранете зелените листа на главата карфиол и го накиснете за половин час във вода с оцет, за да отстраните евентуално насекомите, които са останали сред розичките му.

2 Не варете или не задушавайте главата цяла, защото няма да имате добър резултат.

3 Може да го начупите на розички или да го нарежете, но първият вариант е по-удачен, защото при рязането ще се нарони.

4 Розичките се варят не повече от 5 минути във вряла подсолена вода. Ако ги изпуснете по-дълго, ще ги преварите и няма да е приятно за ядене.

5 Ако искате да няма силен аромат при варенето, поставете във врящата вода един дафинов лист.

6 Карфиолът пожълтява след варене. Ако искате да го запазите бял, пуснете във водата парче лимон или малко прясно мляко.

7 Не го оставяйте във врялата вода, ами го отцедете веднага с помощта на гевгир.

8 За печен карфиол не се налага да го варите предварително, но за паниран е добре да го бланширате за не повече от 2 минути във вряща подсолена вода.

Карфиол може да приготвите по много начини:

крем-супа

запеканка

сварен или задушен, полят със сос и топено сирене

пържен в тиган

печен във фурна със зехтин и сол

добавка в гюведже

в мусака

суров в салата

като основа на блат за пица

Печен карфиол с ароматни подправки

необходими продукти:

1 глава карфиол

8-9 с.л. зехтин или олио

1 ч.л. червен пипер

1 ч.л. къри

? ч.л. млян кимион

4-5 скилидки чесън

сол и черен пипер

1 лимон

начин на приготвяне:

1 Накъсайте карфиола на розички, измийте го и го подсушете.

2 Смесете всички останали продукти без лимона и оваляйте с тях розичките карфиол. Подредете ги върху голяма тава и ги изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса.

3 Сервирайте като гарнитура, предястие или основно, полято със сока от лимона.

Вариант:

Може да изпечете розичките карфиол и само със сол, чесън и зехтин или да ги панирате и да ги сервирате с ароматен сос (виж рецептата долу).

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X