В момента го има в изобилие и би било пропуск от ваша страна, ако го пренебрегнете. Карфиолът като цяло е подценен зеленчук, но това е така, защото хората не познават много рецепти с карфиол. Хапваме го основно в туршията, но има и други варианти и се надяваме да успеем да ви вдъхновим да приготвите и някой от тях. Почти всички съвети, които ще научите днес, важат и за броколито, така че изборът на есенни ястия върху вашата трапеза нараства.
Минералният и витаминен състав на карфиола е по-богат от този на зелето, освен това той не предизвиква проблеми със стомаха, защото е много фин. За капак карфиолът се приготвя много лесно.
Няколко прости правила:
1 Отстранете зелените листа на главата карфиол и го накиснете за половин час във вода с оцет, за да отстраните евентуално насекомите, които са останали сред розичките му.
2 Не варете или не задушавайте главата цяла, защото няма да имате добър резултат.
3 Може да го начупите на розички или да го нарежете, но първият вариант е по-удачен, защото при рязането ще се нарони.
4 Розичките се варят не повече от 5 минути във вряла подсолена вода. Ако ги изпуснете по-дълго, ще ги преварите и няма да е приятно за ядене.
5 Ако искате да няма силен аромат при варенето, поставете във врящата вода един дафинов лист.
6 Карфиолът пожълтява след варене. Ако искате да го запазите бял, пуснете във водата парче лимон или малко прясно мляко.
7 Не го оставяйте във врялата вода, ами го отцедете веднага с помощта на гевгир.
8 За печен карфиол не се налага да го варите предварително, но за паниран е добре да го бланширате за не повече от 2 минути във вряща подсолена вода.
Карфиол може да приготвите по много начини:
крем-супа
запеканка
сварен или задушен, полят със сос и топено сирене
пържен в тиган
печен във фурна със зехтин и сол
добавка в гюведже
в мусака
суров в салата
като основа на блат за пица
Печен карфиол с ароматни подправки
необходими продукти:
1 глава карфиол
8-9 с.л. зехтин или олио
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. къри
? ч.л. млян кимион
4-5 скилидки чесън
сол и черен пипер
1 лимон
начин на приготвяне:
1 Накъсайте карфиола на розички, измийте го и го подсушете.
2 Смесете всички останали продукти без лимона и оваляйте с тях розичките карфиол. Подредете ги върху голяма тава и ги изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса.
3 Сервирайте като гарнитура, предястие или основно, полято със сока от лимона.
Вариант:
Може да изпечете розичките карфиол и само със сол, чесън и зехтин или да ги панирате и да ги сервирате с ароматен сос (виж рецептата долу).
Коментари (0)
Вашият коментар