Зеле с кимион
15 мин/ 4 порции
Разрежете на 4 - 6 части 1 малка зелка и бланширайте в кипяща подсолена вода за 3 мин. Залейте със студена вода, отстранете кочана и нарежете. Нарежете 1 глава лук на полумесеци и задушете в растителна мазнина до златисто. Запечете на сух тиган 0,5 - 1 с.л. кимион, докато усетите характерния му аромат. Разбъркайте зелето с лука, подправете със сол, 1 ч.л. сок от лайм и 2 - 3 с.л. зехтин и поръсете с кимиона.
Бяло зеле под млечен сос
30 мин/ 4 - 6 порции
Смесете 150 г прясно мляко с 3 с.л. джин и сложете в тенджера на котлона. След като заври, оставете за 3 мин, като разбърквате от време на време. Свалете от огъня и подправете със сол и черен пипер. Оставете соса да изстине. Нарежте 1 средно голяма зелка на сламки и 1 стрък праз на кръгчета и ги задушете в растителна мазнина на силен огън за 3 - 5 мин, като разбърквате. Намалете огъня до среден. Добавете 80 - 100 мл вода, отхлупете и гответе още 6 мин. Отцедете в гевгир. Загрейте леко млечния сос и го смесете с 200 г извара. Разбъркайте до хомогенно състояние. Полейте зеленчуците със соса.
Пикантно червено зеле
30 мин/ 4 - 6 порции
Нарежете 1 средно голяма червена зелка, 2 - 3 см корен от джинджифил и 2 глави лук. Поръсете със сол и черен пипер и задушете в растителна мазнина за около 5 мин или докато зелето омекне. Прибавете 1 - 2 с.л горчица и разбъркайте. След 1 мин прибавете 100 г кафява захар и 100 мл червен винен оцет. Намалете огъня, захлупете и гответе 25 мин. Махнете капака, увеличете огъня леко и гответе, докато се изпари всичката течност.
Броколи с песто
20 мин/ 4 - 6 порции
Накъсайте 500 г броколи на съцветия и сварете на пара за 4 - 5 мин. Пуснете в блендер листата от 2 - 4 стръка мента и 200 г песто от босилек. Разбъркайте броколито с полученото ментово-босилеково песто. Посолете, поръсете с 1 - 2 ч.л. лимонов сок и 30 г запечени кедрови ядки (или орехи).
Зеле с розмарин
15 мин/ 4 - 6 порции
Разрежете на 4 - 6 части 1 средно голяма зелка и бланширайте в подсолена вряща вода за 3 мин. Залейте със студена вода и нарежете на широки парчета. Подсушете с хартиена салфетка. Нарежете 3 - 4 глави лук шалот на тънки полумесеци. Пригответе чесново-розмариново масло, като задушите на среден огън в 3 - 4 с.л. зехтин 2 стръка розмарин и 2 - 3 нарязани на дълго скилидки чесън, като разбърквате постоянно, докато чесънът покафенее. Свалете от огъня, махнете чесъна и розмарина и в същия тиган задушете лука за 3 - 4 мин. Прибавете зелето и разбъркайте. Посолете и поднесете.
Карфиол с чили
10 мин/ 4 - 6 порции
Накъсайте на съцветия 1 голяма глава карфиол и бланширайте в подсолена вода за 3 мин. Залейте веднага със студена вода. Загрейте на среден огън 30 - 40 г масло. Сложете 1 почистена от семките и нарязана на ситно чушка чили, шипка индийско орехче и щипка чили на прах. Разбъркайте и гответе 1 мин. Добавете 1,5 с.л. лимонов сок, разбъркайте и свалете от огъня. Полейте с пикантното масло карфиола и сервирайте.
Коментари (0)
Вашият коментар