25 порции
95 мин
необходими продукти:
160 г сладко от вишни (може и от череши)
170 г портокалов конфитюр
110 г кафява захар
60 мл кленов сироп
60 мл коняк или портокалов сок
2 с.л. пълнозърнеста горчица
2 с.л. дижонска горчица
1/2 ч.л. семена резене
1/2 ч.л. смес от кимион и черен пипер
8,5 кг шунка от бут
2 с.л. карамфилчета
начин на приготвяне:
1 Загрейте фурната на 180°C. Смесете сладкото, конфитюра, захарта, сиропа и брендито и загрейте на средно висока температура. След като заври, оставете на котлона 5 мин, или докато сместа започне леко да се сгъстява. Бъркайте от време на време. Пресейте през сито, добавете двата вида горчица, резенето на семена и микса от кимион и черен пипер. Разбъркайте добре и оставете настрани да се охлади.
2 С помощта на малък нож направете диагонални, немного широки разрези в шунката на 3 см разстояние един от друг. Във всеки от тях сложете по 1 карамфилче.
3 Намажете шунката с 1/4 от сместа със сладкото. Увийте с алуминиево фолио. Печете 80 мин, или докато месото се карамелизира и придобие златист цвят. През 15 мин мажете с останалото количество сладки микстура.
Коментари (0)
Вашият коментар