Много хора все още вярват на мита, че агнешкото месо е твърде мазно, поради което го смятат за вредно. Експертите по здравословно хранене обаче са категорични, че това е едно от най-диетичните меса - в него се съдържат няколко пъти по-малко мазнини и лош холестерол, отколкото в свинското. Освен това, в агнешкото има 30% повече желязо, отколкото в телешкото или свинското.
Кулинарните експерти съветват, че безпогрешният вариант, при който винаги ще получите вкусно ястие, е да купите месо от младо агне - то е по-фино по структура и не притежава тежък аромат. Ще го познаете по светлия цвят и слоя бяла мазнина, наподобяваш восък. При качественото месо слоят мазнина е равен и гладък - това е гаранция, че животното е хранено и отглеждано добре. По-старото агнешко месо е с ярък червен цвят, а рискът при него е, че както и да го приготвите, остава жилаво. Ако се съмнявате, че месото е многократно замразявано и размразявано, натиснете с повърхността му с пръст - ако се появи отчетлива вдлъбнатинката, която пълни с кръв, по-добре не го купувайте. Ще разпознаете овнешкото месо по жълтеникавия слой мазнина (при младото агнешко месо той е бял, еластичен без петна), като и по едрите и жълтеникави стави и кости.
Как да подготвите месото
Не мийте агнешкото месо под течаща вода, а само го забършете с хартиена салфетка, след което отстранете сухожилията и ципите.
Ако месото е замразено, размразете на стайна температура и сгответе веднага. Прясното месо може да се съхранява в хладилник при температура до 5°C. Никога не замразявайте повторно.
Ако се притеснявате от неприятен мирис, накиснете предварително месото във водка. Още един вариант е по време на печене да поръсите с кедрови ядки и канела.
За максимално добър вкус на ястието се препоръчва да мариновате месото - ако е младо, дори само час в маринатата ще му е достатъчен, ако е по-старо - оставете го за по-сигурно между 10 и 12 часа. Можете да мариновате в смес от зехтин, оцет, смачкан чесън и джоджен, да намажете с горчица и лимонов сок или пък да накиснете в кисело мляко с добавка от мащерка или мента. За да постигнете пикантен вкус, пробвайте марината от зехтин, лимонов сок, риган и чили. Ако имате повече време, мариновайте за 1 денонощие в компанията на лук на полумесеци, счукан чесън и нарязани целина и морков.
За да избегнете изсушаването на месото, не го гответе дълго.
Ако ще печете, разположете парчетата с мазния слой надолу и гответе около 15 - 25 мин. Ако печете на грил, няколко минути са достатъчни.
Агнешкото е доста засищащи и тежко, затова най-подходящата гарнитура са зеленчуците - пресни или запечени. Колкото по-разнообразни са зеленчуците, толкова по-добре ще се открои вкуса на основното ястие. Ако предпочитате по-плътна гарнитура, отличен вариант са пресни картофи с леко задушени лук и чесън или пък ориз със стафиди.
За още практични съвети и вкусни идеи харесайте страницата ни "Рецепти за здраве".
Коментари (0)
Вашият коментар