Морковена торта с глазура от крем сирене
Богато на фибри
лесно
12 порции
80 мин
за 1 парче:
507 ккал
мазнини 30,7 г
фибри 5,2 г
протеини 78 мг
холестерол 437 мг
въглехидрати 45,1 г
2 ч.ч. брашно от елда
1 1/3 ч.ч. смлени бадеми
1 1/2 с.л. бакпулвер
1 ч.ч. кафява захар
1 1/2 ч.л. канела
1/2 ч.л. смлян бахар
1/2 ч.ч. шамфъстък на ситно
2 ч.ч. настърган морков
6 фурми на ситно
3 яйца
2/3 ч.ч слънчогледово олио
1 1/3 ч.ч. нискомаслено прясно мляко
за глазурата:
250 г крем сирене на ситно
1/4 ч.ч. пресята пудра захар
2 с.л. кленов сироп
1 Загрейте фурната на 180?C. Намажете две кръгли тави и застелете с хартия.
2 Разбъркайте добре брашното, бадемите, бакпулвера, захарта, кимиона и бахара. Запазете 1 с.л. шамфъстък, а останалото количество прибавете към сместа заедно с фурмите и морковите. Разбъркайте добре.
3 Разбийте яйцата, олиото и млякото заедно. Добавете към брашнената микстура и разбъркайте добре. Разпределете между двете тави и печете 45-50 мин, или докато клечката, с която проверявате, излезе суха. След изпичане оставете за 10 мин във формите, след това извадете и прехвърлете върху решетката на фурната да се охладят напълно.
4 За да направите глазурата, разбийте с миксер крем сиренето, пудрата захар и кленовия сироп до кремообразно състояние.
5 Намажете единия блат с половината глазура. Отгоре сложете втория блат и намажете с останалото количество от крема. Поръсете със запазената лъжица шамфъстък и допълнително кленов сироп.
Солени карамелени хапки
нисковъглехидратно
лесно
28 порции
20 мин
за 1 порция:
120 ккал
мазнини 6 г
фибри 2 г
протеини 2 г
въглехидрати 14 г
500 г фурми на ситно
75 г тахан
1 с.л. кокосово масло
1/4 ч.л. сол
55 г печен сусам
за какаовия дип:
35 г сурово какао
75 г кокосово масло
60 мл кленов сироп
1 Намазнете тава и покрийте с хартия за печене. Блендирайте фурмите почти до гладкост. Добавете тахана, кокосовото масло и солта. Пюрирайте до гладкост. Извадете от блендера и прибавете сусама. Разбъркайте добре и изсипете в тавата. Загладете добре и приберете в хладилника за 4 часа.
2 С помощта на топъл сух нож разрежете сместа на кубчета и отново приберете в хладилника.
3 За да направите какаовия дип, сложете всички съставки за него в огнеупорна купа. Сложете я на водна баня. Бъркайте, докато се разтопят. Свалете от огъня. Оставете настрани за 2 мин да се охлади.
4 Потопете хапките в какаовия дип, поръсете с морска сол и приберете в хладилника за 30 мин, или до степен на готовност, която ви харесва.
Торта Павлова с какао
богато на протеини
лесно
10 порции
85 мин
203 ккал
за 1 парче:
мазнини 12 г
фибри 2 г
протеини 3 г
въглехидрати 19 г
3 белтъка
1 с.л. лимонов сок
130 г пудра захар
1 с.л. сурово како
300 мл бита сметана
130 г високомаслено кисело мляко
1 ч.л. ванилия
125 г малини
250 г ягоди на тънко
200 г череши наполовина
1 Загрейте фурната на 140?C. Застелете тава с хартия за печене.
2 Разбийте с миксера белтъците и добавете лимоновия сок. Бийте до пяна. Постепенно прибавете захарта, докато се получи гъста и лъскава смес. След това сложете половината какао и отново бийте до гладкост.
3 Прехвърлете в тавата, като направите от микстурата кръгче. Печете 55 мин, или докато целувченото тесто стане хрупкаво. Изключете фурната и оставете тортата да се охлади вътре.
4 Разбийте сметаната на пяна, добавете млякото и ванилията. Сложете и останалото какао и бъркайте, докато получите мраморен ефект. Намажете тортата. Покрийте с горските плодове и череши по желание.
Целувки със сос от мед и розе
Нискомаслено
лесно
4 порции
55 мин
197 ккал
за 1 порция:
мазнини 1,7 г
фибри 0,7 г
протеини 9,3 г
холестерол 51 мг
въглехидрати 35,9 г
2 белтъка
1 с.л. лимонов сок
60 г пудра захар
2 с.л. кафява захар
10 г орехи на ситно
1/4 ч.л. канела
260 г обезмаслено кисело мялко
за медния сос:
200 г червено грозде без семки наполовина
60 мл розе
1 1/2 с.л. мед
2 ч.л. червен винен оцет
1 Загрейте фурната на 150?C.
2 Разбийте белтъците и лимоновия сок на пяна. Смесете двата вида захар в купа и постепенно прибавете към белтъците. Разбивайте, докато захарта се разтопи, а сместа стане гъста и лъскава.
3 В предварително приготвени малки кръгли купички, застлани с хартия, разпределете микстурата. Направете кладенче в центъра на целувките. Смесете орехите и канелата и поръсете целувките. Печете 45 мин, или до хрупкавост. Изключете фурната, открехнете вратата и оставете сладките да се охладят.
4 Смесете виното, меда, оцета в огнеупорна купа на средно ниска температура. Бъркайте около 1 мин, след това оставете да къкри 5 мин, или докато се сгъсти. Полейте гроздето и оставете настрани да се охлади. Върху всяка целувка сложете кисело мляко, а отгоре залейте със сиропа и гроздето.
За още вкусни идеи харесайте фейсбук страницата на "Рецепти за здраве".
Коментари (0)
Вашият коментар