Известен е още като резене, див копър или финокио. Фенелът е страхотен за здравето, защото съдържа етеричното масло енетол, което намалява напрежението в стомаха и се грижи за доброто храносмилане.
Вече много българи научиха що е то фенел, но все още има такива, които го заобикалят на щанда, понеже не знаят нито как да го готвят, нито как да го избират. Не пренебрегвайте този зеленчук – може да разнообрази приятно менюто ви. Може да замените с него праза и пресния лук в почти всяка рецепта.
Някои от луковиците на фенела са по-дебели, други са по-тънки и издължени. Тънките луковици фенел са по-подходящи за готвене, а дундурестите – за консумация в суров вид.
За да го приготвите за готвене, отрежете главата, но запазете и стръковете. Трябва да махнете твърдата част на корена, която се намира в края на главата, и да обелите фенела с помощта на белачка за картофи. Разделете главата на две и махнете твърдата част в сърцевината с помощта на къс нож. Фенелът е готов за нарязване по предпочитания от вас начин.
Този зеленчук придава елегантност и свежест на всяко ястие. Може да се консумира суров в салата, нарязан на ивички заедно с разядки, печен, варен, задушен, като пюре, заедно с риба, морски дарове и месо.
Бяла риба с фенел
необходими продукти:
1 кг бяла риба, може и замразена
1 глава почистен фенел
1 с.л. семена от фенел
1 глава лук на тънки шайби
4-5 скилидки чесън
2-3 с.л. узо или мастика
1 к.ч. бяло вино
1 лимон
зехтин
сол и черен пипер
начин на приготвяне:
1 Загрейте зехтина и запържете семената от фенел. Добавете нарязания фенел, лука и чесъна и гответе 10 мин.
2 Добавете мастиката или узото и оставете на котлона, докато алкохолът се изпари. Направете същото с виното.
3 Осолете рибата и я подправете с черен пипер. Овъргаляйте я в сместа от фенел и върху нея разпределете лимоновите резени.
4 Печете 30 мин и поднесете върху канапе от печени зеленчуци.
Бърз тарт с фенел, домати и бекон
необходими продукти:
1/3 пакет бутер тесто
? нарязана глава фенел
20 чери доматчета
150 г бекон
2-3 нарязани скилидки чесън
2 стръкчета розмарин
зехтин
начин на приготвяне:
1 Разпределете бутер тестото върху намазана с масло тавичка, като оставите тесто встрани за борд.
2 Запържете в тиган скилидките чесън, добавете парчетата фенел и гответе, докато омекнат.
3 Сложете и лентите с бекон, за да пуснат мазнина и да покафенеят в краищата.
4 Запечете на тигана и чери доматчетата – може да ги разполовите, а може и да ги запечете цели. Ако пуснат вода, я отстранете.
5 Разпределете плънката върху бутер тестото, сложете отгоре клончетата розмарин и печете в предварително загрята фурна 20-25 мин.
Коментари (0)
Вашият коментар