Според експертите, 80% от случаите на затегнат стомах могат успешно да се отстранят без лекарствени препарати, единствено с промяна в начина на хранене. Необходимо е само да се изключат продуктите, които затрудняват дейността на стомашно-чревния тракт и да се въведат храни, които я улесняват.
Запекът се появяват в резултат на неправилно хранене, многократни стресови ситуации, непълноценна физическа активност, като и прилагане на диети за отслабване, които ограничават приема на фибри. Ако не отстраните навреме проблема, съществува риск от напълняване, заради нарушения в метаболизма. Основни принципи на менюто срещу затегнат стомах са приемът на поне 2 л вода на ден, наблягане на храни с растителен произход, консумация на топла храна, физическа активност. Важно е също и да се избягва стресът.
За нормализация на функцията на стомаха от първостепенна важност е храната, богата на фибри. Те се съдържат в пресните плодове и зеленчуци, в сушените плодове, в пълнозърнестите храни. Важно е менюто да е богато на калий и магнезий, които стимулират перисталтиката. Добре е да замените тежките и мазни меса с риба, заешко, пилешко и пуешко месо. Благоприятно въздействие на храносмилателната система оказват киселото мляко, сметаната, изварата - тъй като пробиотичните храни нормализират чревната микрофлора. Прясното мляко действа разхлабващо, но ако имате непоносимост към лактоза, се въздържайте от консумацията му. Можете спокойно да включвате редовно в менюто си зеленчукови и рибени супи, компоти от ябълки, праскови, сливи, прясно изцедени сокове. От зеленчуците най-ефективни са тиквичките, доматите, зелето, цвеклото, морковите, тиквата, магданозът, копърът. Особено важно е всеки ден да изяждате по 1 - 2 ябълки - така проблемът със стегнатия стомах ще се реши от само себе си. Много полезни в това отношение са и фурмите.
Сметанова супа със сьомга
50 мин/ 4 порции
Необходими продукти:
300 г филе от сьомга
500 г картофи
300 г домати
200 г праз
500 мл сметана (10%)
150 г моркови
2 с.л. растително масло
1 връзка копър
Начин на приготвяне:
1. Нарежете на кръгчета праза, настържете морковите, обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета.
2. Настържете доматите или ги обелете и нарежете на кубчета.
3. Загрейте растителното масло и задушете праза и морковите. Добавете доматите, гответе още няколко минути и сипете 1 л вода. След като заври, прибавете картофите, поръсете с малко сол и гответе 5 - 7 мин.
4. Сложете нарязаната на парчета сьомга и внимателно излейте сметаната. Варете до готовност на картофите (3 - 5 мин). Поръсете готовата супа с копър на ситно.
Полезни тиквички по гръцки
40 мин/ 1 порция
Необходими продукти:
120 г тиквички
5 г брашно
25 г зелен лук
20 г спанак
20 мл растително масло
10 г зелена салата
20 г чушка
5 г магданоз
75 г домати
щипка сол
щипка захар
Начин на приготвяне:
1. Облете тиквичките и ги нарежете на кръгчета с дебелина около 1 см. Поръсете плота с малко брашно и ги оваляйте. Сложете в тава, покрита с хартия за печене, и изпечете във фурната на грил до златисто.
2. Нарежете зеления лук и го задушете в загрято растително масло. Прибавете нарязаните спанак и зелена салата, чушката и доматите, захарта и солта и гответе 10 - 15 мин. Поръсете с магданоза и свалете от котлона. Оставете да изстинат и преди поднасяне поръсете с копър на ситно.
Овесени бисквити със семки и фурми
25 мин/3 порции
Необходими продукти:
50 г фурми без костилки
120 г овесени ядки
20 г слънчогледови семки
100 г мека обезмаслена извара
2 яйца
1 ванилия
какао на прах на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сложете в блендер овесените ядки, семките, ванилията и какаото.
2. Нарежете на ситно фурмите и сложете в блендера при овесените ядки, заедно с едното яйце. Смелете. Добавете изварата и другото яйце и отново разбийте добре.
3. Загрейте фурната на 200 °C. Оформете от сместа с помощта на лъжица бисквити, разположете върху тава, покрия с хартия за печене и изпечете за около 20 мин.
За още вкусни идеи търсете списание "Рецепти за здраве".
В новия ни брой ще намерите завладяващи кулинарни предложения. Ще научите повече за биохраните и дали наистина има полза от тях. Ще разберете повече за храните, които топят мазнините около талията. Тук са и шест ястия с авокадо.
Ако сте почитатели на вегетарианството, има интересни рецепти и за вас. От страниците ни ще стане ясно кои са най-странните десерти по света.
Ще ви предложим идеи за нисковъглехидратни предястия, с които да ухажвате небцето си и които ще ви помогнат да свалите килограми. Във всяка рубрика готвим и със суперхрани.
Ще ви срещнем и с анасона – разноликият господар в кухнята, а наш специален гост е Ваня Филипова от Culinary with me, която ще ни разходи из своя кулинарен свят. Нейната шоколадова торта с лешници изкушава от нашата корица.
От Екатерина Мирчева, създател на блога My Candy Kitchen, ще научим в какви вкусни шедьоври може да превърнем остатъците от бялото месо.
В броя ще откриете рецепти, с които да нагостите скъпи гости, както и седмично меню, подходящо за диабетици. Тук са и няколко неустоими разновидности на баницата. Ще ви срещнем с вавилонската кула на кулинарията – еврейската кухня, както и с няколко видове чътни и ядкова майонеза.
От психиатъра д-р Младен Пенчев ще разберете ролята на червеното вино като превенция срещу дегенеративните болести на мозъка, а рецептите, които не бива да ви пропускате, са над 100!
Коментари (0)
Вашият коментар