Винегрет от печени червени чушки
лесно
4 порции
35 мин
40 ккал
мазнини 3,2 г
фибри 1,1 г
протеини 0,6 г
въглехидрати 1,6 г
1 голяма червена чушка
1 1/2 с.л. зехтин
1 1/2 с.л. червен винен оцет
1 с.л. риган
1 скилидка чесън на четвъртинки
щипка лют червен пипер
1 Загрейте фурната на 220?C. Сложете чушката в тава, застлана с хартия. Поръсете с 2 ч.л. зехтин. Печете 15-20 мин, като обърнете зеленчука на половината време. Увийте с фолио и оставете настрана за 20 мин. Обелете ципата и махнете семките. Нарежете на едро.
2 Сложете чушката в блендера. Прибавете останалия зехтин, оцета, ригана, чесъна и лютия червен пипер. Блендирайте до гладкост. Сервирайте с месо.
Глазура с коняк и горчица
без холестерол
лесно
4 порции
20 мин
128 ккал
мазнини 0,3 г
въглехидрати 32,7 г
фибри 0,8 г
протеини 0,7 г
2 с.л. портокалова кора
1 ч.ч. портокалов сок
1/2 ч.ч. пудра захар
1/3 ч.ч. коняк
2 големи стръка мащерка
2 ч.л. дижонска горчица
Сложете портокаловата кора и сок, захарта, коняка, мащерката и горчицата на ниска температура. Гответе 3 мин, или докато захарта се разтопи, бъркайте от време на време. Увеличете температурата до средна. Оставете да къкри 5 мин, или докато сместа леко се сгъсти. Прецедете и оставете настрана 30 мин. Тази глазура е най-подходяща за печена шунка.
Грейви от червено вино
лесно
2 порции
10 мин
30 г масло
2 с.л. брашно
1/4 ч.ч червено вино
2 ч.ч. телешкибульон
2 стръка мащерка
Разтопете маслото на средна температура. Прибавете брашното и бъркайте 1-2 мин, или до златисто. Излейте червено вино, бъркайте постоянно. Добавете бульона постепенно, като не спирате да бъркате. Сложете мащерката и оставете да къкри 5 мин, или докато леко се сгъсти. Прецедете и сервирайте с пуешко месо и печени зеленчуци.
Пикантен авокадо сос
лесно
20 мин
2 порции
60 ккал
мазнини 5,9 г
фибри 0,9 г
протеини 0,8 г
холестерол 1 мг
въглехидрати 0,5 г
1 авокадо наполовина
1/2 ч.ч. магданоз
1/2 ч.ч. кориандър
1/2 ч.ч. сок от лайм
1/3 ч.ч зехтин
1/4 ч.ч. печени бланширани бадеми
1/4 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. бял винен оцет
2 зелени люти чушки на ситно
1 стрък пресен лук на едро
1 скилидка чесън на четвъртинки
1/4 ч.л. пудра захар
Сложете вътрешността на авокадото в блендера. Прибавете кориандъра, магданоза, сока от лайм, зехтина, бадемите, киселото мляко, оцета, лютите чушки, лука, чесъна и захарта. Осолете със сол и черен пипер. Блендирайте до гладкост и сервирайте към скариди.
Коментари (0)
Вашият коментар