Сладки пръчици
150 г смлени бадеми
150 г захар
1 белтък
за глазурата:
1 белтък
лимонов сок
захар
1 Разбийте на гъст сняг белтъците със захарта и смесете с бадемите. Добавете ванилията. От полученото тесто оформете блат, който нарежете на пръчици.
2 За да приготвите глазурата, смесете белтъка с малко количество захар. Не трябва да се получава гъста смес. Прибавете няколко капки лимонов сок и разбивайте до лъскавина. Намажете пръчиците. Печете на много слаба фурна.
Флорентини
125 г белени и смлени бадеми
125 г пудра захар
3 белтъка
сок на 1/4 лимон
Разбийте на твърд сняг белтъците, захарта и лимоновия сок. Прибавете бадемите. Оформете от сместа малки купчинки. Подредете в намаслена и поръсена с брашно тава. Печете на слаба фурна до светложълто.
Орехови купчинки
299 г смлени орехи
200 г пудра захар
6 белтъка
щипка канела
Разбийте на твърд сняг белтъците, прибавете орехите, смесени с канела. От сместа оформете с чаена лъжичка купчинки в намаслена и поръсена с брашно тава. Печете в слаба фурна.
Жълъдчета
1 ч.ч. свинска мас
1 ч.ч. пудра захар
2 яйца
1 ванилия
500 г брашно
мармалад
шоколад
смлени орехи
1 Замесете умерено твърдо тесто от маста, яйцата, захарта, ванилията и брашното. С чаена лъжичка оформете жълъдчета. Печете на умерена фурна. След като изстинат, слепете две по две с мармалад.
2 Разтопете шоколад и натопете сладките в него. След това оваляйте откъм широката част в орехите.
Пълнени масленки
250 г брашно
50 г захар
140 г масло
3 пакетчета ванилия
1 жълтък
мармалад
1 Разтрийте на трохи маслото и брашното, добавете захарта, ванилията и жълтъка. Омесете тесто. Оставете го да престои през нощта. Разточете и изрежете с различни формички дребни сладки.
2 Намажете с разбито яйце, печете в умерена фурна до златисто. Намажете изстиналите сладки с мармалад и слепете две по две.
Ронливки
250 г масло
250 г захар
1 яйце
4 жълтъка
500 г брашно
2 пакетчета ванилия
1 с.л. коняк
захар за поръсване
Разтрийте брашното с маслото на трохи, добавете яйцата и захарта, ванилията и коняка. Омесете тесто. Разточете и нарежете с формички. Намажете с белтъка, поръсете с кристална захар и печете в умерена фурна.
Шоколадови меденки
3/4 ч.ч. хладка вода
5 с.л. мед
1 ч.ч. олио
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.л. канела
3 ч.ч. брашно
шоколад
масло
1 Разтопете меда във водата. Добавете последователно олиото, канелата, содата и брашното. Омесете тесто и го разделете на 5 части. Разточете кори с дебелина 3-4 см и изрежете различни фигурки.
2 Печете на умерена фурна. След като изстинат, потопете всяка до половината в разредения с масло шоколад на водна баня. Оставете меденките да изсъхнат преди сервиране.
Коментари (0)
Вашият коментар