Пандишпанови бисквити
необходими продукти:
6 яйца
1 ч.ч. захар
1 к.ч. Олио
1 1/2 ч.ч. брашно
начин на приготвяне:
1 Разбийте яйцата със захарта до побеляване и прибавете олиото и брашното. Печете в намаслена и поръсена с брашно тава. След като извадите от фурната, нарежете с формички или чаша бисквитките и поръсете с пудра захар.
S-сладки
необходими продукти:
200 г масло
150 г пудра захар
1 яйце
1/2 ч.л. лимонова кора
2-3 горчиви бадема
щипка сол
100 г нишесте
150 г брашно
начин на приготвяне:
От изброените продукти замесете тесто, което веднага шприцовайте с едър шприц в намаслена тава под формата S. Печете сладките в умерена фурна до златисто. Може да ги глазирате наполовина с шоколадова глазура.
Сръбски колачета
необходими продукти:
5 ч.ч. смлени орехи
2 с.л. какао
1 ч.ч. захар
100 мл вода
за глазурата:
1 ч.ч. пудра захар
3-4 капки ванилова есенция
3-4 капки олио или 5-6 с.л. вода
начин на приготвяне:
1 Сварете захарта и водата на гъст сироп и залейте орехите и какаото. Разбъркайте добре и оставете да изстине.
2 За да направите глазурата, смесете добре продуктите за нея и прибавете към водната каша. След като изстине сместа, оформете руло с около 4 см диаметър. Отгоре нанесете глазурата с нож, потопен в студена вода. След като изстинат, нарежете на парчета и приберете на студено.
Сладки резенки
необходими продукти за тестото:
250 г брашно
1 яйце
125 г масло
65 г захар
щипка сол
ванилия
3 горчиви бадема
1 яйце за намазване
за глазурата:
150 г пудра захар
2 с.л. вода или прясно мляко
начин на приготвяне:
1 Направете кладенче в пресятото брашно, в което сложете яйцето. По ръба на брашното разпределете парченца масло и останалите продукти. След това нарежете бързо всичко с нож и замесете със студени ръце. В тестото не бива да остават топчета от брашното. Когато е готово, оставете да почине на студено поне половин час.
2 Разстелете тестото с дебелина 1 см в намазнена тава и поръсена с брашно. Печете в умерена фурна до златисто. След като изстине, нарежете на формички. Намажете половината с конфитюр по избор, а другата половина покрийте със захарната глазура и счукани ядки.
Пурички с локум
необходими продукти:
1 ч.ч. кисело мляко
1 яйце
1 ч.ч. свинска мас
сода бикарбонат на върха на ножа
1 ванилия
кората на 1 лимон
500 г брашно
1 опаковка локум
счукани орехи
начин на приготвяне:
1 От изброените продукти (без локума) омесете гладко тесто и го разделете на 4-5 топки. Разточете всяка кора с дебелина 8 мм. Нарежете на правоъгълници и във всеки сложете по 1/4 парче локум, разтегнато с ръце, за да се удължи.
2 Поръсете със счукани орехи и навийте на пурички. Леко намажете всяка от тях с мас, наредете в намаслена тава и печете в умерена фурна до порозовяване. Поръсете с пудра захар и сервирайте.
Маслени сърца
необходими продукти:
125 г масло
200 г брашно
80 г захар
2 жълтъка
2 ванилии
пудра захар за поръсване
начин на приготвяне:
1 От всички продукти омесете тесто, което разточете на лист с дебелина половин сантиметър. Нарежете сладките с формички сърца и ги подредете в леко намаслена тава.
2 Печете на умерена фурна и още топли ги поръсете с пудра захар. Гарнирайте със захаросани плодове, сладко от череши или захарна глазура.
Картофени топки
необходими продукти:
1 кг картофи
150-200 г брашно
4 яйца
мармалад
щипка сол
начин на приготвяне:
1 Сварете картофите, обелете и намачкайте добре. Прибавете брашното, солта и яйцата. Омесете всичко добре. От полученото тесто вземете малки парченца, разплескайте ги върху дланите. Сложете върху всяка пита малко мармалад, загънете краищата и оваляйте топката между ръцете си.
2 Потопете от всички страни в брашно и сотирайте до зачервяване в силно нагрято олио. Извадете, поръсете със счукана захар и поднесете топли.
Коментари (0)
Вашият коментар