Огретен от тиквички
Необходими продукти:
2-3 бр. тиквички
400 мл прясно мляко
1-2 с.л. масло
2-3 с.л. брашно
150 г сирене
150 г кашкавал
1 яйце
сол/ олио/ черен пипер
Начин на приготвяне:
1 Нарязваме тиквичките на тънки шайби и ги бланшираме в кипната подсолена вода за една-два минути, докато поомекнат. Отцеждаме ги в гевгир. След това може да ги прехвърлите и върху кърпа или кухненска хартия, за да се подсушат напълно.
2 В тиган загряваме маслото и прибавяме брашното. Запържваме за кратко и прибавяме прясното мляко, като бъркаме енергично с телена бъркалка, докато сосът тръгне да се сгъстява.
3 Прибавяме яйцето, половината от кашкавал и натрошеното сирене. Овкусяваме с подправки, ако е необходимо, но в повечето случай сиренето върши тази работа.
4 В подходящ съд, леко намаслен с олио или масло нареждаме един пласт от тиквичките, след това половината от соса, след това още един пласт от тиквичките и още един от соса.
5 Привършваме, като нареждаме остатъка от тиквичките, като в средата рендосваме останалия кашкавал и поръсваме с малко черен пипер.
6 Печем ястието за около 40 минути на около 190 градуса, като в зависимост от сочността на тиквичките ще отнеме повече или по-малко време.
Крехко свинско на конци - с бира
Необходими продукти:
1 кг парче свинско (врат, плешка)
сол, черен пипер, кайенски пипер (или чили)
дижонска горчица
Уорчестър сос
кафява захар
тъмна бира
олио
За гарниране:
чабата хляб, кисели краставички, люти чушки
Начин на приготвяне:
1 Измиваме месото и го подсушаваме много добре с кухненска хартия. Това ще му помогне да хване хубава коричка.
2 В по-дълбок тиган загряваме малко олио и запържваме месото от всички страни до получаването на коричка.
3 Готовото месо слагаме на дъска и обтриваме хубаво със сол, черен пипер и кайенски пипер. Количеството на подправките е по желание.
4 Разнасяме уорчестър соса по цялата повърхност на месото.
5 Намазваме месото с малко дижонска горчица, като за да тушираме натрупващия се лют вкус, смесваме с малко кафява захар.
6 Така овкусеното месо прехвърляме в дълбока тавичка. В мазнината, в която сме го пържили, слагаме топла вода и прехвърляме течността при месото. Добавяме и половин бутилка (може и повечко) тъмна бира. Течността при месото трябва да е малко по-малко от половината на месото. Покриваме тавичката с алуминиево фолио, така че вътре месото да се задуши хубаво.
7 Слагаме във фурната, като първоначално печем на максимум температура, докато месото заври, а след това намаляваме на около 150 градуса. Печем около 2-3 часа.
Течността в тавичката трябва да се е изпарила и да е станала на по-гъст сос, а месото да се разпада при натиска с вилица. Тъй като месото се раздърпва на малки парчета и конци, от там идва и неговото име - дърпано (Pulled pork).
Ако не е останал сос в тавата, добавяме малко топла вода и разбъркваме останалото по дъното. Този сос е идеален за сиропиране на хляба и месото, ако правите сандвичи или за топене на късчетата месо, ако го консумирате директно.
Спаначена торта
Необходими продукти:
4 яйца
200 г замразен спанак
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 бр. бакпулвер
1 ванилия
Крем:
300 мл течна сметана за разбиване
200 г крема сирене
1/4 ч.ч. пудра захар
1 ванилия
Сиропиране:
подсладено с мед прясно мляко
Коментари (0)
Вашият коментар