“Аз не съм готвач, аз съм италианец“ - това е прочутата реплика на чаровника Дейвид Роко, водещ на тв шоуто Dolce Vita, когото ние познаваме от „Сладкия живот на Дейвид Роко“ по Fiesta TV. Освен че няма нищо по-приятно от това да гледаш как хубав мъж готви и е усмихнат, Роко печели много почитатели със своето верую, че добрата кухня е простата кухня. Рядко ще го засечете да ползва сложни съставки или пък непосилни техники.
Каква роля играе храната в живота ви?
Италианците обичаме храната. Обичаме да я приготвяме, но обичаме и да я ядем. Понякога нашите обеди и вечери се превръщат в петчасови фиести на масата. Всички италианци започват да се учат да готвят още от деца. Така както четенето и писането, готвенето беше част от първоначалното ми обучение.
Смятате ли, че днес децата трябва също да се учат да готвят от малки?
Абсолютно. Нали знаете – ако дадеш на едно момче риба, то ще има храна за един ден. Ако го научиш да я лови, ще има храна за цял живот. Днес родителите са много заети и децата карат на фаст фууд и полуфабрикати. Тези храни ни правят мързеливи, освен че са супернездравословни. Мисля, че готвенето е толкова важно, колкото математиката и химията. И трябва да бъде въведено като предмет в училищата. Децата учат за витамините, минералите и други полезни съставки, но не знаят как да си ги набавят от храната.
Как окуражавате вашите деца да готвят?
Днес времето е най-големият враг на човека. Един добър начин да им давам кулинарни уроци е да се заигравам с тях, докато готвя. Децата трябва да бъдат въвлечени в тази дейност по интересен начин. Когато децата са малки, давайте им продуктите да ги подушат, да ги опитат, да си поиграят с тях. Когато малко пораснат, позволете им да отрежат някой домат или някоя ябълка. По този начин ще ги накарате да харесват неща, на които иначе се мръщят. И никога не гответе отделно за тях, защото това ще ги приучи, че този номер минава, и никога няма да опитат онова, което вече веднъж сте приели да ви откажат.
Каква е вашата тайна за здравословно и вкусно готвене?
В Италия следваме максимата по-малко е повече. Обичаме да използваме много малко съставки, но да запазваме целостта им. Някои готвачи готвят прекалено много храната от чувство за несигурност. Или пък добавят сосове, грейвита, сметани, за да „обединят“ ястието си. Работата е там съставките да свършат цялата работа и да образуват ястие. Затова обичам да казвам, че аз не готвя, аз сглобявам съставки. И мисля, че добрият шеф е онзи, който сглобява чудесно всичките съставки за едно ядене.
Бихте ли препоръчали на начинаещ кулинар да готви италианска кухня?
Задължително е да се започне с италианска кухня, защото, както казах, тя е проста и се състои от малко съставки. Затова е и най-популярна в целия свят. Не започвайте например с арабска кухня, защото там подправките са далеч по-сложни, а и техниките на готвене изискват много повече умения.
Назовете 5 продукта, от които може да се направят множество ястия?
Боб, паста, домати, зехтин и риба тон. Комбинацията от тях може да доведе до над 25 различни рецепти.
Кой е любимият ви прибор в кухнята?
Ножът мезалуна за зелени подправки.
Къде сте опитвали най-вкусната храна?
На Амалфийското крайбрежие. Има един хотел - „Вила Мария“ в Равело, с красива тераса и разкошен изглед към брега. Там сервират простичка елегантна храна.
А най-странната храна?
Ял съм телешки език, агнешки очи и агнешки мозък. И, разбира се, най-ужасното нещо на света са плодовете на дуриана.
Кое е любимото ви сирене?
Обикновено казвам, че е моцарелата от биволско мляко, но много обичам и пекорина, и пармезан.
Какво ще открием в хладилника ви, ако го отворим сега?
Всъщност немного неща. Аз пазарувам всеки ден и взимам по малко, колкото за този ден. Ако ми остане храна, обикновено я правя на фритата на следващия ден.
Коя е любимата ви храна?
Лазанята. Ако трябва да избирам какво ще ям за последно в този живот, бих избрал лазаня и за десерт – хубав сочен бургер.
А любимата ви съставка?
Зехтинът екстра върджин. Няма нищо по-хубаво от пържени картофки, сервирани с малко зехтин.
Храната, която готвите в предаванията си, наистина ли е толкова вкусна, колкото изглежда?
О, да, много е вкусна, защото, докато я показваме, ние не пестим продуктите и винаги е добре подправена – с достатъчно зехтин или масло. Е, накрая може да има малко в повече подправки, но е вкусна, уверявам ви.
Днес някои шеф-готвачи се третират като истински звезди. Приятно ли ви е вниманието, което ви се оказва?
Да, много е ласкаещо. Но аз приемам всичко с щипка сол в него. Не съм нито толкова добър, колкото хората твърдят, нито съм толкова лош, колкото казват.
Какъв щяхте да бъдете, ако не бяхте станали готвач?
Исках да бъда астронавт и да отида до Луната. Но за тази работа трябва да си наистина много, много умен, затова се отказах.
РЕЦЕПТИ
Фритата
Необходими продукти:
3 чушки
1 картоф
1 глава лук
1/2 чаена чаша зехтин
4 яйца
200 гр. сирене
Начин на приготвяне:
1. Нарежете зеленчуците на дребни кубчета.
2. Загрейте зехтина в тиган. Изсипете нарязаните зеленчуци, пържите три-четири минути или докато омекнат.
3. Добавете разбитите яйца. Пържете до получаването на златиста коричка, обърнете и запържете и от другата страна.
4. Сложете в подходяща чиния и посипете с настърганото сирене.
Кускус ала пандзанела
Необходими продукти:
1 пакет кускус
1 консерва белени домати
1 ч. чаша зехтин
сокът на един лимон
1 червена чушка
1 жълта чушка
2 чери доматчета
1 глава червен лук
1 стрък пресен босилек
сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Сложете доматите от консервата и зехтинът в подходящ дълбок съд на котлона, когато кипнат добавете кускуса. Варете 5-6 минути, после изсипете всичко в купа.
2. Нарежете чушките, лука, доматчетата и босилека на дребно. Размесете добре и сервирайте ястието топло.
Лимоненото тирамису на Вила Мария
Необходими продукти:
5 белтъка
5 с.л. захар
1 пълномаслена сметана
лимончело на вкус
1 лимон
1 кутия бишкоти
бял шоколад
Начин на приготвяне:
За разлика от класическото тирамису, тук лимоните ще заместят кафето.
1. Отделяме белтъците. Правилото е да сложим по една супена лъжица захар за всеки белтък. Направо в белтъците изстискваме и половин лимон. Разбиваме, докато станат на облак.
2. Отделно разбиваме пълномаслена сметана, докато стане пухкава.
3. Смесваме сметаната и белтъците. Сипваме малко лимончело и настъргана лимонена кора.
4. За да накиснем бишкотите, смесваме една трета част лимончело към две трети вода. Добавяме една супена лъжица захар. Потапяме бишкотите в така разреденото лимончело и ги подреждаме плътно по дъното на съда за поднасяне. Отгоре сипваме половината от сметановата смес. Заглаждаме и редим втория пласт бишкоти. Намазваме остатъка от сметаната. Накрая поръсваме парченца бял шоколад.
На това Тирамису не му е необходимо да престои в хладилник и можем да го сервираме веднага.
за още вкусни предложения и срещи с любимите ви майстори на черпака търсете списание "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар