1. Бъдете отворени към неочаквани кулинарни възможности
Разбира се, някои хора обичат да предвидят всяка своя стъпка по време на пътуване, но Бурдейн съветва точно обратното – той казва: „Загубете се и бъдете щастливи от това!“ По този повод разказва как с приятелката му се загубили някъде из Карибите по време на силен дъжд. Открили някаква дървена барака с калпав покрив и се скрили там. Установили, че това е всъщност ресторант, и си поръчали пиле. Оказало се страхотно. На всичкото отгоре бирата била студена, а музиката, която звучала – перфектна. „Беше щастливо произшествие, благодарение на което ядох най-хубавото пиле в живота си“, споделя готвачът.
2. Поискайте съвет от местните
Ако попаднете на място, за чиито кулинарни традиции не знаете много или пък искате да научите повече, най-добре попитайте местните хора. В свестните ресторанти дори сервитьорът трябва да ви даде добър съвет, но за да стигнете до свестен ресторант, не питайте в хотела, защото оттам ще ви изпратят на някое туристическо място. Спрете на улицата хора около своята възраст и попитайте тях. С две думи - не се хранете като туристи, е вторият завет за пътуващите чревоугодници от Антъни Бурдейн.
3. Откривайте! Откривайте! Откривайте!
Основен принцип на световноизвестния готвач и писател. За да бъдете кулинарен откривател, посетете местния пазар, поговорете с някои от продавачите. Има голяма вероятност продавачът на риба да ви упъти към най-добрия рибен ресторант. Същото може да постигнете и ако отидете на пристанището. Рибарите знаят къде рибата им се приготвя най-вкусно. Обиколете малките улички и хапнете от храната, която се предлага там. Въобще, когато пътувате, имайте за цел не да отметнете забележителностите от гайда ви, а да бъдете свой собствне гайд по вкус и интуиция.
Пиле Кацу
Необходими продукти:
4 пилешки гърди
1 разбито яйце
8 с.л. корнфлейкс
3 скилидки пресован чесън
2 с.л. соев сос
2 с.л. кетчуп
2 с.л. мед или кафява захар
2 с.л. къри паста или на половината къри на прах
Начин на приготвяне:
1 Потопете пилето първо в яйцето, а след това в корнфлейкса и го запечете на фурна върху хартия за печене за около 30 мин.
2 От другите съставки направете сос, загрейте го и го оставете на слаб огън, докато се сгъсти.
3 Сервирайте пилешките гърди със соса и с гарнитура от ориз и зелена салата.
За още вкусни срещи с известни кулинари търсете списание "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар