Необходими продукти за плънката:
1/2 пакетче обезсолено масло
4 1/2 ч.ч. сушени (или пресни) червени боровинки
3 с.л. захар
за тестото:
1 1/4 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 3/4 ч.ч. + 2 с.л. захар
2 разбити яйца
1/4 обезсолено разтопено масло
няколко капки портокалова есенция
1/3 ч.ч. бадеми на филийки
кафява захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. За да приготвите плънката, разтопете маслото, към него добавете боровинките и захарта. Гответе на сравнително висока температура, докато плодовете започнат да се пропукват.
2. За да направите тестото, смесете брашното, бакпулвера, содата и захарта. След това добавете яйцата, разтопеното масло и няколко капки портокалова есенция. Бъркайте, докато се получи гладка смес. Изсипете половината от тестото в кръгла форма. Върху него поставете боровинките, а отгоре покрийте с останалата част от плодовете. Не се притеснявайте, ако не са покрити напълно.
3. Поръсете с нарязаните на филийки бадеми и кафява захар. Печете 45-60 мин в предварително загрята фурна на 160°C.
Червените боровинки съдържат лимонова киселина и други съставки, които предотвратяват образуването на камъни в бъбреците и други проблеми с тях и пикочния мехур. Освен това, ако консумирате тези плодове редовно, ще избегнете зъбни заболявания като гингивити, възпаления на венците и наслояване на плака.
За още вкусни рецепти търсете списание "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар