Шоколадово кестенови трюфели
Необходими продукти:
150 г полуготови кестени
50 г масло
50 г черен шоколад
50 г кафява захар
150 мл. прясно мляко
30 г какао на прах
30 мл. мараскино или ликьор по ваш избор
Начин на приготвяне:
След като измиете и цепнете отгоре кестените на кръст, оставете ги да се варят около 10 мин. Докато са топли се белят по-лесно, затова изчакайте съвмем малко да поизстинат и ги обелете.
Натрошете ги на по-големи парчета, покрийте с млякото и кипнете. Добавете захарта, намалете огъня и оставете да къкри за около 15 минути като разбърквате от време на време. Когато млякото почти се е изпарило свалете от огъня.
В отделна малка тенджера на слаб огън разтопете маслото и шоколада. Когато са готови, свалете от огъня и добавете ликьора. Смесете маслено шоколадовата смес с кестените и пасирайте, така ще получите трюфелите с абсолютно гладка консистенция.
Изстудете получената смес в хладилника за поне час, преди да я направите на топчета – колкото по-студена е, толкова по-лесно се работи с нея. (Можете да я държите в хладилника в добре затворена кутия 2-3 дни.) Когато е хубаво стегната, гребнете с чаена лъжичка и с длани оформете топчета (с диаметър около 2,5 см.) Оваляйте ги в пресятото какао. Слагайте всеки трюфел в малка хартиена формичка. Дръжте десертчетата затворени в хладилника, така могат да издържат повече от седмица. Все пак добре е да знаете, че с времето какаото се овлажнява и трюфелите губят красивия си вид.
Знаете ли, че:
Високото съдържание на кестените на витамини В и фосфор ги прави полезни за нервната система и за умствено и физическо изтощение на организма.
Много полезен е медът от кестени. При чернодробни заболявания се препоръчва всеки ден да се взима по една лъжичка. Но е вкусен и намазан на филия.
Преди да измиете зъбите си вечер, може да сдъвчете малко питомен кестен. Аминокиселината триптофан ще ви помогне да се отпуснете и заспите по-лесно.
Кестени са полезни още при болен стомах, ревматизъм, анемия, при възстановяване след болест или операция.
Коментари (0)
Вашият коментар