Ще го срещнете също като чатни – наименованието идва от хинди и означава „намачквам“. Основното му предназначение е да допълни вкуса на храната, с която се сервира. Първия път, когато го опитате, ще се чудите дали е конфитюр или лютеница. Истината е, че е нещо по средата. Да речем, че е индийска лютеница. Приготвя се от накълцани наситно зеленчуци и плодове, овкусени с микс от подправки. Има стотици рецепти за чътни, базирани на различни методи. Обикновено се добавят естествени консерванти като оцет, цитрусови плодове, лимонов сок или тропическия плод тамаринд. В оригинал чътнито се приготвя ръчно в хаванче, като му се добавят смлени подправки. Разбира се, в съвременната хранителна промишленост тези процеси са изцяло механизирани. Зеленчуковите чътнита се приготвят в блендер, а плодовите изискват топлинна обработка. Чътни се консумира в комбинация със сирена и като гарнитура към месо, риба, картофи и ориз.
Най-често използваните подправки в чътнито са сминдух, кориандър, кимион, люти чушки, мента, джинджифил, кокос, чесън и други. Основните съставки на най-популярните варианти чътни са манго, домати, кокос, лайм, тамаринд, ябълки, праскови, кайсии, смокини. Условно чътнитата са сладки и лютиви, но най-често двата вкуса са смесени.
Чили чътни
Необходими продукти:
8-10 червени чили чушлета
8 червени чушки
зехтин
2 глави червен лук на ситно
1 клонче пресен розмарин на ситно
2 дафинови листа
1 пръчка канела
сол
черен пипер
100 г кафява захар
150 мл балсамов оцет
Начин на приготвяне:
1. Изпечете всички чушки и ги обелете. Изчистете ги от дръжките и семките и ги сложете в блендер. Може да опитате да ги смелите и в хаванче, за да се доближите до оригинала на рецептата за чътни.
2. Загрейте зехтина в тиган и добавете лука, розмарина, дафиновите листа и канелата. Овкусете с малко сол и черен пипер. Гответе на бавен огън около 20 минути, или докато лукът омекне.
3. Добавете чушките, захарта и балсамовия оцет и продължете да готвите. Когато течността се изпари и ви остане гъста консистенция, подправете с необходимото количество сол и черен пипер. Отстранете пръчката канела и дафиновите листа.
Може да стерилизирате чътнито в буркани – така то ще издържи няколко месеца. Може да го приберете в хладилника и да го ползвате сравнително бързо. Много е подходящо като добавка към сирена и студени меса.
Коментари (0)
Вашият коментар