Съществуват най-различни десерти – всеки, изключителен сам по себе си. Постоянно се създават нови и нови рецепти, които да завладеят човешките сетива и да те разтърсят из основи.
Моята рецепта днес е точно такава! След много опити и подобрения, най-накрая мога да ти представя най-деликатния и балансиран чийзкейк, който ще спечели сърцето ти.
И за да направим картинката още по-вълнуваща, ще ти споделя, че той не е обикновен чийзкейк, а протеинов такъв. Тук може изцяло да развихриш фантазията си, като използваш различни вкусове протеин. А ако протеиновият вкус не ти допада, винаги може да го пропуснеш.
Чийзкейкът е в американски стил и претърпява термична обработка. Това му придава онзи кадифен и балансиран вкус, който много трудно може да се постигне при суровите десерти.
Време за приготвяне – 20 минути
Време за печене – 1 час и 20 минути
Общо време за приготвяне - 1 час и 40 минути
В тази рецепта използвах възможно най-чисти и качествени продукти, на които се доверявам не за първи път. Те са изпитани във времето и остават мои фаворити, що се касае до приготвянето на десерт като чийзкейк.
Необходими продукти:
За блата:
• Около 450 гр. натрошени какаови бисквити – може да използваш всякакъв вид бисквити
• Една супена лъжица кокосово масло – 15 гр.
• Половин чаена лъжичка течна ванилия
За крема:
• 550 гр. крема сирене – аз използвах две опаковки – една от това на „Арла” (200 гр.) и една „Филаделфия” – 350 гр.
• Една кофичка заквасена сметана - 400 грама
• Една лъжичка течна ванилия
• 70 гр. кокосова захар – тук всичко е въпрос на вкус; може да добавиш повече, ако не ти се струва сладко
• 100 гр. разтопен черен шоколад
• Две яйца
• Две супени лъжици брашно – 20 гр. - аз използвах фитнес брашно
• Една чаена лъжица протеин на прах – 10 гр.
Начин на приготвяне:
• Бисквитите се натрошават или блендират. Аз използвах домашни веган шоколадови бисквити, за които ще споделя рецепта следващата седмица!
• Добавяме кокосовото масло и разбъркваме хубаво.
• Изсипваме ги в тава с подвижно дъно, върху хартия за печене, и, с помощта на чаша, избутваме бисквитите от центъра към стената, за да се получи ръб.
• Печем 15 минути на загрята на 180 градуса фурна с вентилатор. *
• Крема сиренето и сметаната се объркват заедно, след което се добавя кокосовата захар.
• Прибавяме двете яйца към крема и ги разбивме, докато не се получи хомогенна смес.
• Накрая се добавят двете лъжици брашно, протеина на прах и отново се разбърква.
• 1/3 от крема изсипваме в отделна купа и към него прибавяме разтопения черен шоколад.
• Върху бисквитената основа изсипваме първо бял, после шоколадов крем и така ги редуваме, за да се получи едно наслояване.
• Накрая с вилица или клечка за зъби рисуваме форми в крема и по този начин получаваме мраморен ефект.
• Печем чийзкейка на предварително загрята на 160 градуса фурна с вентилатор, на водна баня, за 55 минути. **
• Оставяме го да престои в хладилник за около 5 часа.
• При сервиране може да се гарнира с всякакви плодове, ядки, натрошени бисквити или шоколад.
* Аз използвах тава с диаметър 26 см. Ако имаш по-малка такава, чийзкейкът ще се получи по-висок или ще трябва една идея да намалиш грамажа на съставките.
** Тайната при печенето е да поставим тавата с подвижно дъно в друга, по-голяма, кръгла тава. А след това да сложим нея в правоъгълна такава, пълна с вода. По този начин няма никакъв шанс да проникне вода в нашия чийзкейк. Ако опаковаш тавата с алуминиево фолио, както показват в други рецепти, има вероятност фолиото да се нацепи и да проникне вода.
И така, за няколко часа, получаваш един вкусен, здравословен и балансиран десерт, с протеинов вкус и копринен крем! Благодарение на яйцата и брашното, кремът не стои на бучки и има идеална текстура. Може да го сервираш за закуска, или десерт, както и за снак между храненията. Но със сигурност дълго ще помниш този вкус!
Хранителна стойност:
От тази тава могат да бъдат извадени 12 парчета(общо около 1632 гр.), всяко средно около 136 гр.
Калории: 4833 kcal
Протеин: 90 г
Въглехидрати: 378 г
Мазнини: 330 г
Или средно по 402 kcal, 8 г протеин, 32 г въглехидрати и 28 г мазнини в едно парче.
Коментари (0)
Вашият коментар