Анасонът е една от най-старите подправки, появил се първо в Близкия Изток и източните средиземноморски острови.
Използван е в Египет още преди 3500 години. В Древна Гърция с анасон са ароматизирали допълнително виното.
Смята се, че Питагор от Самос е обожавал анасоновия хляб, а римляните пренесли семената в Тоскана. В Древен Рим анасонови сладкиши били задължителни след хранене.
През Средновековието анасонът започнал да се отглежда в цяла Европа.
По онова време за стимулиране на храносмилането хората масово дъвчели захаросани анасонови семена.
Анасонът има интензивен аромат, сладникаво-пикантен вкус, подобен на сладък корен, поради което децата го предпочитат пред копъра или кима. Анасонът е подобен на вкус на звездовидния анасон. Може да бъде срещнат под името анасоново семе, объл копър, сладък копър, сладък кимион. В кухнята се използва като подправка за хляб, самостоятелно или в комбинация с ким, резене и кориандър за великденски козунак, като преди това се накисва предварително в бяло вино. Не е чужд на сладкишите, кексовете, коледните бисквити. Място намира и в млякото с ориз и в пудингите. Особено е подходящ за печена риба и морски дарове. Ползва се за мариноване на кисели краставички, а ако искате да придадете още по-голяма екзотика на лещата, сложете от него в тенджерата. Чудесно се комбинира с индийско орехче, джинджифил, канела и карамфил. Основна съставка е в напитки като пастис, узо, раки, мастика, абсент или самбука.
Пиле с анасон по китайски
500 г пилешки бутчета
1/2 малка глава лук на ситно
3 см пресен джинджифил на ситно
3 скилидки чесън на ситно
80 мл оризово вино (ако нямате, използвайте бяло вино)
1/2 ч.ч. пилешки бульон
1/4 ч.ч. слабо солен соев сос
2 с.л. мед
1 ч.л. анасон
2 стръка пресен лук за сервиране на ситно
1 Осолете леко месото и оставете настрани. Оставя се настрана докато лукът, джинджифилът и чесънът се нарежат на ситно.
2 Загрейте мазнина на средна температура и сгответе месото до златисто, по 4 мин от всяка страна. Прехвърлете в чиния.
3 Загрейте нова мазнина и сотирайте лука и анасона за 2 мин, след това прибавете джинджифила и чесъна. След 30 сек излейте виното, бульона, соевия сос и и меда и оставете да заври. Добавете запърженото пиле, намалете котлона на среден към слаб огън, покрийте с капак и задушете 10-15 мин. Обърнете месото и гответе още 5 мин. Поръсете с пресния лук и сервирайте.
Коментари (0)
Вашият коментар