Добавянето на подправки - пресни или сухи, е един от най-добрите и здравословни начини за подчертаване вкуса на храната.
Почистете и нарежете на ситно пресните подправки и стрийте сухите непосредствено преди да ги използвате. Добавяйте ги към ястието в последните 30 минути на готвенето. В противен случай те губят от вкуса и аромата си.
Ще ви запознаем с качествата и използването на най-използваните билки.
АНАСОН - има силен аромат
Семената му се използват за приготвяне на торти и сладкиши. Смлян се използва за овкусяване на плодове или зеле.
БАХАР прилича на смес от канела, индийско орехче, джинджифил и пипер и придава характерен пикантен вкус на всички ястия.
БОСИЛЕК притежава мек ментов вкус и много често се употребява за подправяне нагъсти студени сосове със зехтин (песто) и ястия с домати.Неделима съставка е в повечето средиземноморски ястия.
ДАФИНОВ ЛИСТ има остър дървесен вкус, който отлично подхожда на меса, супи и задушени ястия. Поставя се в началото на готвенето, за да има време да отдели аромата си.
ДЖИНДЖИФИЛ (корени) има силен вкук на лимон. В прясно състояние се обелва и настъргва с ренде, а може да се нареже и на кубчета, за да се прибави към запържени ястия или пикантни яхнии. Съхранява се добре опакован във фризер. Настърган и изсушен се използва при приготвяне на кейкове и сладкиши.
ДИВ ЛУК придава вкус на сладък кромид лук на салати, топли и студени сосове.
ЕСТРАГОН популярна френска зелена подправка, с подобен вкус на анасон. Отлично се съчетава с моркови, зелени зеленчуци, пиле, морски дарове и риба,ястия с яйца.
Коментари (0)
Вашият коментар