Чурос (Churros)
Това е традиционен пържен десерт от испанската кухня. Прилича на тулумбички и се приготвя по идентичен начин, но тестото не се напоява със сладък сироп.
Необходими продукти за тестото:
2 ч.ч. вода (около 480-500 милилитра)
110 г масло
2 ч.ч. обикновено брашно
1/3 ч.л. сол
2 ч.л. кафява захар
1 ч.л. ванилов екстракт
2 големи яйца или 3 по-малки
За овалване:
? ч.ч. фина захар
? ч.л. канела
За шоколадовия сос:
100 г тъмен шоколад
250 мл млечна сметана 30% масленост
1 с.л. ситно настъргана портокалова кора
Допълнително:
500 мл слънчогледово олио за пържене
дълбок тиган с диаметър 15-17 сантиметра
голям найлонов сладкарски пош
звездовиден накрайник
Начин на приготвяне:
1 На средна температура в малка тенджерка се поставят водата, маслото, солта и захарта. Разбъркват се, докато маслото се стопи и сместа заври леко. Прибавя се ваниловия екстракт.
2 Наведнъж се изсипва брашното и се разбърква енергично. Тестото се вари и се бърка около 3-4 минути в тенжерката на ниска температура.
3 Готовото тесто се маха от котлона, премества се в порцеланова купа и се оставя да се поохлади за 8-10 минути.
4 След това се прибавят яйцата едно по едно, като след всяко се разбърква енергично с дървена лъжица, докато се поеме напълно от тестото.
5 Растителната мазнина се загрява в тигана до 180-200?С.
6 Готовото тесто се поставя в поша. Оформят се дълги ленти от тестото, като се отрязват с ножица до размера, който предпочитаме директно в загрятата мазнина. Пържат се до златисто-кафяво.
7 Готовите чуроси се поставят върху чиния постлана с кухненска хартия. След това се овалват в смесените захар с канела.
8 Шоколадовият сос се приготвя, като се загрее сметаната до кипване и се изсипе върху начупения шоколад. Разбърква се до гладка консистенция и се прибавят портокаловите корички.
Кокосови бонбони
Необходими продукти:
125 г бял шоколад
? ч.ч. кокосов крем или кокосово масло
? ч.ч. препечено кокосово масло
1 ч.л. кокосов ром
6 с.л. неподсладени кокосови стърготини
1 шепа печени бадеми
1 чаша препечени кокосови люспи за овалване на бонбоните
За препеченото кокосово масло:
2 чаши кокосови люспи от пресен кокос
Приготвяне:
За да направите препеченото кокосово масло:
Поставете 2 чаши кокосови люспи във фурна загрята на 180?С за около 10-15 минути. Проверявайте на всеки 5 минути и разбърквайте няколко пъти - може лесно да изгорят.
Поставете препечените кокосови люспи в блендер и ги смелете за 5-7 минути, докато започне да се освобождава маслото от тях и сместа стане с пясъчна консистенция. Първо ще бъде течна, но впоследствие ще се втвърди. Съхранявайте кокосовия крем в бурканче (не е необходимо да стои в хладилник). Маслото е чудесно намазано на препечена филийка или прибавено към овесена закуска, също така е страхотно за глазури, както и за други приложения.
За да направите бонбоните:
1 Разтопете белия шоколад на водна пара. Прибавете към него кокосовото масло и кокосовия крем и внимателно загрейте на водна пара, ако все още има твърди парчета от крема или маслото. След това добавете 6 супени лъжици неподсладени кокосови стърготини. Разбъркайте добре.
2 Поставете сместа в хладилника, докато сместа стегне, и е за удобно за оформяне на бонбони.
3 Вземете една супена лъжица от сместа, поставете цял бадем вътре и оформете с длани кръгъл бонбон.
4 Оваляйте всеки бонбон в препечените кокосови стърготини, така че да се покрие равномерно.
Потърсете ежедневното си кулинарно вдъхновение в блога на Таня Донева „Вкусното ми хоби със страст и любов“ на адрес www.tanya-www.blogspot.bg.
за още практични съвети, срещи със специалисти по здравословно хранене, интервюта с любими кулинарни блогъри, вкусни предложения харесайте фейсбук страницата ни "Рецепти за здраве"
Коментари (0)
Вашият коментар