Лесна рецепта за пикантно пиле с портокал
Необходими продукти:
2 с.л. олио
600 г пилешки гърди
? ч.ч. изцеден портокалов сок
3 с.л. мед
3 с.л. соев сос
2 с.л. оризов оцет
1 ч.л. доматено пюре
? ч.л. лют червен пипер
1 с.л. портокалова кора, настъргана
1 скилидка чесън, настъргана
1 ч.л. джинджифил, настърган
? чаша студена вода
2 с.л. царевично нишесте
? чаша нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
1 Измийте и подсушете пилешките гърди.
Нарежете ги на парчета.
2 Загрейте олиото в голям тиган на средно-висока температура, добавете пилето.
Гответе го, докато е готово и добре зачервено и от двете страни. Около 3 - 4 минути от всяка страна е достатъчно.
3 Смесете портокаловия сок, меда, соевия сос, оризовия оцет, доматената салца, лютия червен пипер, чесъна, джинджифила и сместа от водата и царевичното нишесте. Разбъркайте до еднородна смес.
4 Намалете котлона и прибавете сместа към пилето. Разбъркайте и варете, докато сосът се сгъсти, около 2 минути.
Сервирайте с ориз и прясно нарязан магданоз.
Можете да използвате вместо меда, сладко от портокали. Също така можете да добавите към сместа зеленчуци по желание - например броколи, грах, чушки или други.
Печен джолан и зеленчуци в плик
Необходими продукти:
1 джолан с кожа
2 с.л. едрозърнеста горчица
1 с.л. млян кориандър
1 ч.л. млян кимион
? ч.л. млян черен пипер
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. пушен червен пипер
? ч.л. лют червен пипер
1 ч.л. чеснова сол
1 ч.л. сол
След като поставите джолана в плика, се добавят:
200 мл червено вино
1 с.л. сос Уорчестър
1 с.л. мед
? ч.л. сол
4 картофа, нарязани на кубчета
2 стебла целина, нарязани
2 чаши тиква, нарязана на кубчета
3 глави лук, нарязани на четвъртини
2 скилидки чесън
3 стръка розмарин
Същите подправки, които използвах при джолана, използвах и за овкусяване на зеленчуците.
След като поставите зеленчуците в плика, се добавят:
100 милилитра вода
3 с.л. зехтин
щипка сол
Начин на приготвяне:
1 Срежете тук-там кожата на джолана, за да може да се стопи мазнината.
Смесете в малка купичка всички подправки.
2 Намажете джолана от всички страни добре с горчицата. След това го поръсете обилно с подправките навсякъде.
3 Сложете джолана в плика и изсипете течните продукти при него. Завържете плика добре с определените за целта връвчици.
4 Направете същото и със зеленчуците, като към тях накрая прибавите 100 милилитра вода, малко сол и зехтина.
5 Поставете двата плика в голяма тава и във фурната загрята на 180?С.
Зеленчуците можете да извадите по-рано, около час, час и половина са им достатъчни. Джолана печете 2 и ? , 3 часа максимум.
Коментари (0)
Вашият коментар