Крем карамел с черен чай
Необходими продукти за около 6 порции:
За карамела:
100 г захар
За крема:
100 г кленов сироп или мед (може и захар)
600 мл мляко
4 яйца
1-2 торбички черен чай по избор (цейлонски, ърл грей, английска закуска и др.)
1 ч.л. есенция ванилия
Начин на приготвяне:
1 В огнеупорна купа на котлона карамелизирайте захарта, като внимавате да не прегори (цветът на карамела да не стане много тъмен).
2 Разпределете карамела равномерно на дъното на огнеупорни купички.
3 В малка тенджерка смесете млякото и кленовия сироп (или меда). Разбърквайте, докато млякото достигне близо до точката на кипене.
4 Махнете тенджерката от котлона и сложете в сместа пакетчетата чай. Отстранете ги, след като млякото добие желания аромат и цвят (след 3 до 10 минути).
5 В голяма купа разбийте яйцата леко с вилица. Лъжица по лъжица добавяйте от млечната смес към разбитите яйца, за да не се пресекат.
6 След като добавите цялото мляко към яйцата, изсипете сместа в огнеупорните купички върху карамела.
7 Поставете купичките в голяма тава и излейте на дъното й студена вода, така че да покрива средата им. Поставете тавата във фурната.
8 Печете 1 час на слаба фурна (130-140 градуса С) и след това още половин час на 160-170 градуса С. Добавяйте отвреме навреме студена вода в тавата, за да предотвратите завиране.
Крем карамелът е готов, когато започне да хваща коричка отгоре.
9 Отстранете тавата от фурната и оставете кремът да се охлади до стайна температура. След това го преместете в хладилника.
Сервирайте студен, обърнат наопаки в чинийка.
Как да приготвим перфектен Крем карамел
Печете винаги на водна баня, като не позволявате водата да заври (добавяйте студена вода или лед отвреме навреме). В случай, че водата заври, това няма да се отрази на вкусовите качества на десерта, но ще направи консистенцията му шуплеста и неравномерна.
Печете на ниска температура: започнете със 130 градуса С и увеличете до 170.
Не разбърквайте продуктите (особено яйцата) с миксер, а на ръка и само, колкото да се смесят добре.
Бележка: Крем карамелът на снимките е приготвен с 1 пакетче черен чай. Ако сложите 2, цветът му ще стане по-тъмен, но и ароматът ще е по-интензивен.
Ванилово руло с шоколадов мус
Необходими продукти:
За блата:
4 яйца, разделени белтъци от жълтъци
150 г пудра захар + още за поръсване
50 г брашно
20 г нишесте
щипка сол
2 ч.л. есенция ванилия
2 с.л. вода
За шоколадовия мус:
200 мл течна сметана
100 г тъмен шоколад
1 ч.л. разтворимо кафе
Начин на приготвяне:
Блат:
1 Загрейте фурната до 180 градуса С. Покрийте голяма тава (приблизително 25х30 см) с лист хартия за печене.
2 В малка купичка смесете брашното и нишестето и ги разбъркайте да се смесят.
3 В голяма купа разбийте до кремообразна смес жълтъците, пудрата захар и 1 ч.л. есенция ванилия.
4 Добавете брашното и нишестето и разбърквайте внимателно с гумена шпатула, докато всички продукти се смесят.
5 В друга голяма купа разбийте белтъците със солта на гъст сняг.
6 Внимателно ги добавете към жълтъчната смес с шпатулата, докато се поемат.
7 Изсипете тестото в подготвената тава и печете около 15-20 минути, или до златисто.
8 Поръсете чиста кърпа с пудра захар. Поставете изпечения блат върху кърпата (с хартията нагоре). Отстранете хартията и изрежете с нож неравните краища на блата ако има такива.
Внимателно навийте блата, заедно с кърпата. оставете го да се охлади за около 30 минути.
Шоколадов мус:
9 В голяма купа разбийте 150 мл студена течна сметана, докато стане много гъста (преди да започнете, сметаната трябва да преседи в най-горния рафт на хладилника за поне 6-8 часа).
10 В огнеупорна купа смесете счупения на парчета шоколад, кафето и останалите 50 мл сметана.
11 Поставете купата върху тенджерка с леко вряща вода. Разбърквайте, докато шоколадът се разтопи и продуктите се смесят.
12 С гумена шпатула внимателно прибавете шоколадовата смес към битата сметана. Разбърквайте леко до хомогенност.
13 Оставете муса да се охлади за 1-2 часа в хладилника, преди да намажете с него рулото.
14 Развийте блата, махнете кърпата и го поставете върху лист хартия за печене. Поръсете блата с 1 ч.л. есенция ванилия, разтворена в 2 с.л. вода.
15 Намажете равномерно блата с муса и го навийте, като го поддържате отзад с хартията.
16 Увийте навитото руло с хартията за печене и го оставете в хладилника за 1-2 часа. Сервирайте поръсено с пудра захар.
Заповядайте за още подслаждащи идеи и разкошни фотографии на адрес www.daniscookings.com.
Коментари (0)
Вашият коментар