Напишете дума/думи за търсене

Даниела от Dani's Cooking: Баницата ми с броколи печели овации (+рецепти)

Крем карамел с черен чай

Необходими продукти за около 6 порции:

За карамела:

100 г захар

За крема:

100 г кленов сироп или мед (може и захар)

600 мл мляко

4 яйца

1-2 торбички черен чай по избор (цейлонски, ърл грей, английска закуска и др.)

1 ч.л. есенция ванилия

Начин на приготвяне:

1 В огнеупорна купа на котлона карамелизирайте захарта, като внимавате да не прегори (цветът на карамела да не стане много тъмен).

2 Разпределете карамела равномерно на дъното на огнеупорни купички.

3 В малка тенджерка смесете млякото и кленовия сироп (или меда). Разбърквайте, докато млякото достигне близо до точката на кипене.

4 Махнете тенджерката от котлона и сложете в сместа пакетчетата чай. Отстранете ги, след като млякото добие желания аромат и цвят (след 3 до 10 минути).

5 В голяма купа разбийте яйцата леко с вилица. Лъжица по лъжица добавяйте от млечната смес към разбитите яйца, за да не се пресекат.

6 След като добавите цялото мляко към яйцата, изсипете сместа в огнеупорните купички върху карамела.

7 Поставете купичките в голяма тава и излейте на дъното й студена вода, така че да покрива средата им. Поставете тавата във фурната.

8 Печете 1 час на слаба фурна (130-140 градуса С) и след това още половин час на 160-170 градуса С. Добавяйте отвреме навреме студена вода в тавата, за да предотвратите завиране.

Крем карамелът е готов, когато започне да хваща коричка отгоре.

9 Отстранете тавата от фурната и оставете кремът да се охлади до стайна температура. След това го преместете в хладилника.

Сервирайте студен, обърнат наопаки в чинийка.

Как да приготвим перфектен Крем карамел

Печете винаги на водна баня, като не позволявате водата да заври (добавяйте студена вода или лед отвреме навреме). В случай, че водата заври, това няма да се отрази на вкусовите качества на десерта, но ще направи консистенцията му шуплеста и неравномерна.

Печете на ниска температура: започнете със 130 градуса С и увеличете до 170.

Не разбърквайте продуктите (особено яйцата) с миксер, а на ръка и само, колкото да се смесят добре.

Бележка: Крем карамелът на снимките е приготвен с 1 пакетче черен чай. Ако сложите 2, цветът му ще стане по-тъмен, но и ароматът ще е по-интензивен.

Ванилово руло с шоколадов мус

Необходими продукти:

За блата:

4 яйца, разделени белтъци от жълтъци

150 г пудра захар + още за поръсване

50 г брашно

20 г нишесте

щипка сол

2 ч.л. есенция ванилия

2 с.л. вода

За шоколадовия мус:

200 мл течна сметана

100 г тъмен шоколад

1 ч.л. разтворимо кафе

Начин на приготвяне:

Блат:

1 Загрейте фурната до 180 градуса С. Покрийте голяма тава (приблизително 25х30 см) с лист хартия за печене.

2 В малка купичка смесете брашното и нишестето и ги разбъркайте да се смесят.

3 В голяма купа разбийте до кремообразна смес жълтъците, пудрата захар и 1 ч.л. есенция ванилия.

4 Добавете брашното и нишестето и разбърквайте внимателно с гумена шпатула, докато всички продукти се смесят.

5 В друга голяма купа разбийте белтъците със солта на гъст сняг.

6 Внимателно ги добавете към жълтъчната смес с шпатулата, докато се поемат.

7 Изсипете тестото в подготвената тава и печете около 15-20 минути, или до златисто.

8 Поръсете чиста кърпа с пудра захар. Поставете изпечения блат върху кърпата (с хартията нагоре). Отстранете хартията и изрежете с нож неравните краища на блата ако има такива.

Внимателно навийте блата, заедно с кърпата. оставете го да се охлади за около 30 минути.

Шоколадов мус:

9 В голяма купа разбийте 150 мл студена течна сметана, докато стане много гъста (преди да започнете, сметаната трябва да преседи в най-горния рафт на хладилника за поне 6-8 часа).

10 В огнеупорна купа смесете счупения на парчета шоколад, кафето и останалите 50 мл сметана.

11 Поставете купата върху тенджерка с леко вряща вода. Разбърквайте, докато шоколадът се разтопи и продуктите се смесят.

12 С гумена шпатула внимателно прибавете шоколадовата смес към битата сметана. Разбърквайте леко до хомогенност.

13 Оставете муса да се охлади за 1-2 часа в хладилника, преди да намажете с него рулото.

14 Развийте блата, махнете кърпата и го поставете върху лист хартия за печене. Поръсете блата с 1 ч.л. есенция ванилия, разтворена в 2 с.л. вода.

15 Намажете равномерно блата с муса и го навийте, като го поддържате отзад с хартията.

16 Увийте навитото руло с хартията за печене и го оставете в хладилника за 1-2 часа. Сервирайте поръсено с пудра захар.

Заповядайте за още подслаждащи идеи и разкошни фотографии на адрес www.daniscookings.com.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X