Двойно шоколадов мус с малинов сос
Необходими продукти:
400 мл течна сметана
100 г бял шоколад
100 г черен шоколад
200 г пресни или замразени малини
2 с.л. захар
Начин на приготвяне:
Бял и тъмен шоколадов мус:
1 Преди да започнете да приготвяте муса, изстудете сметаната на най-горния рафт на хладилника за 6-8 часа. За най-добри резултати също охладете за 15 минути във фризера купата за разбиване и бъркалките на миксера.
2 В голяма купа разбийте 150 мл от изстудената сметана, докато стане много гъста.
3 В огнеупорна купа смесете белия шоколад, счупен на парчета, и 50 мл от неохладената сметана. Поставете купата на водна баня и разбърквайте, до разтопяването на шоколада.
4 С помощта на гумена шпатула внимателно добавете сместа с шоколада към разбитата сметана. Разбърквайте съвсем леко до хомогенност.
5 С лъжица изсипете готовия бял мус в стъклени чаши.
6 Разбийте и останалата охладена сметана (150 мл), докато стане много гъста.
Следвайки горната процедура, разтопете на водна баня и тъмния шоколад заедно с останалите 50 мл неохладена сметана. Прибавете внимателно шоколадовата смес към разбитата сметана. С лъжица изсипете тъмния мус в чашите върху белия.
Малинов сос:
7 Смесете малините и захарта в малка тенджерка на среден огън. Разбърквайте, докато сместа се сгъсти: около 10-15 минути.
8 Изсипете малиновия сос върху шоколадовия мус.
9 Охладете муса за 2-3 часа, преди да го сервирате.
Бележка: По желание може да приготвите соса непосредствено преди сервирането и да го полеете горещ върху охладения мус.
Лешникова торта с крем страчатела и сушени боровинки
Необходими продукти:
За лешниковите блатове:
150 г сурови лешници
180 г кафява захар
80 г разтопено масло
2 яйца
160 г пълномаслено кисело мляко
120 г брашно за кекс
10 г бакпулвер (2 ч.л.)
1/3 ч.л. сол
1 ч.л. есенция ванилия
За крема страчатела:
500 г маскарпоне
200 г течна сметана
1 ч.л. есенция ванилия
100 г черен шоколад
160 г пудра захар
70 г сушени червени боровинки
Начин на приготвяне:
Лешникови блатове:
1 Загрейте фурната до 180 градуса С. Покрийте дъното на тортена форма с диаметър 17-18 см с кръг от хартия за печене. Намазнете добре формата отвътре върху хартията.
2 В купа смесете брашното, солта и бакпулвера.
3 Смелете лешниците в кухненски робот за около 1 минутa, докато станат на трохи. Няма проблем ако останат няколко по-едри парчета.
4 В голяма купа разбийте заедно разтопеното масло и кафявата захар до гладкост.
5 Постепенно добавете яйцата, ванилията и киселото мляко, като разбивате до хомогенност на по-ниска скорост. Малко по малко прибавете и брашното, като разбърквате с гумена шпатула, докато се поеме от сместа.
6 Накрая добавете и смлените лешници, като отново разбърквате леко с шпатулата, само колкото да се поемат.
7 Изсипете тестото в подготвената форма и печете около 40 минути, или докато дървен шиш, забоден в центъра на блата, излезе сух.
8 Отстранете тавата от фурната и я оставете да се охлади за 10 минути. Извадете изпечения блат и го прехвърлете да изстива върху решетка, докато достигне стайна температура.
Крем страчатела:
9 Разтопете шоколада на водна баня (сложете го в огнеупорна купа върху тенджерка с леко кипяща вода, като дъното на купата не трябва да докосва водата).
10 Покрийте голяма тава с лист хартия за печене.С помощта на кухненска четка или метална шпатула разнесете равномерно разтопения шоколад върху хартията, така че да се получи тънък пласт. Сложете тавата в хладилника за 20-30 минути.
11 В голяма купа разбийте заедно маскарпонето, ванилията и пудрата захар до пухкавост.
12 В друга купа разбийте течната сметана докато стане много гъста.
13 Внимателно прибавете разбитата сметана към маскарпонето, като разбърквате съвсем леко с шпатула или дървена лъжица.
14 Извадете тавата с шоколада от хладилника. С ръце смачкайте хартията, така че шоколадът да се счупи на малки парченца. Внимавайте да не докосвате шоколада, за да не се разтопи.
15 Изсипете парченцата шоколад в крема с маскарпоне. Внимателно разбъркайте с шпатулата, докато парченцата се разпределят равномерно в крема.
Нареждане на тортата:
16 С назъбен нож срежете изстиналия блат хоризонтално на 3 равни части.
17 Поставете една част върху чиния за сервиране и отгоре разпределете 1/3 от сушените боровинки. Покрийте с крем. Поставете втори блат и продължете процеса по същия начин. След като сте поставили третия блат и сте го поръсили с последните боровинки, намажете отгоре и отстрани цялата торта с останалия страчатела крем.
18 Украсете тортата с цели и/ или смлени лешници, сушени боровинки и шоколадови пръчици.
Коментари (0)
Вашият коментар