Напишете дума/думи за търсене

Нели от Food for the soul: Започнах да готвя след потресаващ опит да впечатля мъжа си със спагети

Шоколадов кейк с плодова бира и крем маскарпоне

Необходими продукти:

150 г масло, плюс допълнително за подмазване на формата за печене

2 ч.ч захар (или 1 ч.ч. захар и 1 пакетче суха стевия)

4 яйца

1 ч.ч бира, непълна

2 ч.ч пресято брашно, препълнени

3 с.л какао

1 бакпулвер

1 ванилия

За крема:

1 кутия маскарпоне (500г)

200 мл сладкарска сметана

200 г заквасена сметана

пудра захар на вкус

1 ванилия

сладко от череши

настърган шоколад за украса, зрънца от нар

Начин на приготвяне:

1 Разбиваме с миксер маслото и захарта. Прибавяме яйцата.

2 С лъжица добавяме последователно брашното и бирата, като бъркаме внимателно.

3 Какаото и бакпулвера слагаме накрая.

4 Разбиваме с миксера, докато в тестото се появят мехурчета. Аз свърших всичко това в голямата кана на робота с металния накрайник.

5 Изливаме готовата смес в подмазана форма за кекс или в малки формички за мъфини.

6 Печем в предварително загрята фурна на 170-175 градуса с обдухване до готовност - около 45 - 50 мин. Кексът се надига доста във втората част на печенето. Проверявайте с дървено шишче дали сладкишът е изпечен, като го прободете и извадите, по повърхността не трябва да остава меко лепкаво тесто. Извадете изпечения кекс от формата и го охладете. Срежете го на две с остър нож.

7 Разбийте с миксер сладкарската сметана с пудрата захар и ванилията. После прибавете внимателно към нея заквасената сметана и маскарпонето, като разбърквате бавно с лъжица до хомогенна смес.

8 Намажете половината крем върху долната част на кекса и поставете цели парченца череши от сладко. Поставете отгоре втората част от срязания кекс и нанесете останалия крем.

9 Украсете с череши, настърган шоколад или зрънца от нар. Приберете тортата за два часа в хладилник, за да стегне добре.

Това тесто при правилно изпичане е влажно, с плътен, кадифен вкус. Ако обаче сте превишили времето за печене, е възможно тестото да стане малко сухо. В такъв случай може да сиропирате леко блатовете със соса от черешовото сладко, разреден с малко вода.

За още приказни идеи от кухнята на Нели посетете блога й на адрес www.hranatazadushata.blogspot.bg

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X