Шоколадов кейк с плодова бира и крем маскарпоне
Необходими продукти:
150 г масло, плюс допълнително за подмазване на формата за печене
2 ч.ч захар (или 1 ч.ч. захар и 1 пакетче суха стевия)
4 яйца
1 ч.ч бира, непълна
2 ч.ч пресято брашно, препълнени
3 с.л какао
1 бакпулвер
1 ванилия
За крема:
1 кутия маскарпоне (500г)
200 мл сладкарска сметана
200 г заквасена сметана
пудра захар на вкус
1 ванилия
сладко от череши
настърган шоколад за украса, зрънца от нар
Начин на приготвяне:
1 Разбиваме с миксер маслото и захарта. Прибавяме яйцата.
2 С лъжица добавяме последователно брашното и бирата, като бъркаме внимателно.
3 Какаото и бакпулвера слагаме накрая.
4 Разбиваме с миксера, докато в тестото се появят мехурчета. Аз свърших всичко това в голямата кана на робота с металния накрайник.
5 Изливаме готовата смес в подмазана форма за кекс или в малки формички за мъфини.
6 Печем в предварително загрята фурна на 170-175 градуса с обдухване до готовност - около 45 - 50 мин. Кексът се надига доста във втората част на печенето. Проверявайте с дървено шишче дали сладкишът е изпечен, като го прободете и извадите, по повърхността не трябва да остава меко лепкаво тесто. Извадете изпечения кекс от формата и го охладете. Срежете го на две с остър нож.
7 Разбийте с миксер сладкарската сметана с пудрата захар и ванилията. После прибавете внимателно към нея заквасената сметана и маскарпонето, като разбърквате бавно с лъжица до хомогенна смес.
8 Намажете половината крем върху долната част на кекса и поставете цели парченца череши от сладко. Поставете отгоре втората част от срязания кекс и нанесете останалия крем.
9 Украсете с череши, настърган шоколад или зрънца от нар. Приберете тортата за два часа в хладилник, за да стегне добре.
Това тесто при правилно изпичане е влажно, с плътен, кадифен вкус. Ако обаче сте превишили времето за печене, е възможно тестото да стане малко сухо. В такъв случай може да сиропирате леко блатовете със соса от черешовото сладко, разреден с малко вода.
За още приказни идеи от кухнята на Нели посетете блога й на адрес www.hranatazadushata.blogspot.bg
Коментари (0)
Вашият коментар