Пролетен пай
Необходими продукти за 4-6 порции:
150 г бейби спанак
4 тънки точени кори
4-5 с.л олио за намазване на корите
200 г рикота или крем сирене
100 мл готварска сметана
4 яйца
1 ч.л горчица
? връзка мечи лук (див чесън, левурда)
1 ч.л. пресен розмарин
1 с.л. прясна мащерка
4-5 чери доматчета
? глава червен салатен лук, нарязан тънко напречно /може и стрък праз или парчета пресен лук/
сол и черен пипер на вкус
2 ленти бекон (по желание), нарязани на малки парченца
Начин на приготвяне:
1 Намажете с малко олио дъното и стените на по-дълбок тиган или тавичка с диаметър 26 см.
2 Срежете корите на две, така че да получите общо 8 правоъгълника. Поставете първите две кори на дъното и ги намажете с олио. Върху тях кръстообразно поставете следващите две и пак намажете с олио. Целта е да се покрият равномерно дъното и стените на съда за печене.
3 Разбийте яйцата с рикотата, сметаната, горчицата, солта и пипера.
4 Кипнете около 2 л. вода с две щипки сода за хляб. Поставете измития спанак в гевгир и го бланширайте за около две минути само да омекне или докато водата започне да става бледо зелена.
5 Извадете гевгира и охладете спанака със студена вода. Отцедете го добре и го прехвърлете на дъска. Нарежете го на едри парчета и го прибавете към яйчената смес заедно със нарязания мечи лук и розмарина.
6 Излейте получената смес върху корите и загънете краищата им навътре. Отгоре поставете целите чери доматчета , червения лук и поръсете със ситно нарязания бекон.
7 Изпечете пая в предварително загрята на 180 фурна за около 35 мин или докато се зачерви приятно. Извадете го и охладете поне 20 минути.
Поднесете със свежа салата.
Терин с малини и шоколадови бисквити
Необходими продукти:
600 мл млечна неподсладена сметана
200 г заквасена сметана
90-120 г пудра захар(според вкуса ви)
ванилия
1 с.л. настъргана лимонова кора
15 г желатин
350 г малини
1 пакет бисквити "Роден край"
1 буркан сладко от малини (или 350 г малини, сварени с 200 мл вода и 4 с.л. захар)
Начин на приготвяне:
1 Прибавяме към сладкото от малини около 100 -150 мл вода и го слагаме на котлона да заври. Прецеждаме добре, за да отстраним семките.
2 Разтваряме желатина в 80 мл студена вода до набъбване. След това го втечняваме на водна баня и охлаждаме леко.
3Към получения прецеден концентриран малинов сироп прибавяме 4-5 ч.л. от топлия желатин и разбъркваме много добре.
4 В дълбок съд разбиваме млечната сметана до меки връхчета.
5 С помощта на вилица смесваме добре заквасената сметана и пудрата захар. При непрекъснато разбъркване прибавяме към подсладената смес останалия желатин и изсипваме в дълбокия съд с разбитата млечна сметана. Разбъркваме много добре с тел и прибавяме ванилията и лимоновата кора.
6 Покриваме добре стените и дъното на форма с размери 35/11 (в широката горна част) със свежо домакинско фолио, така че да виси отстрани.
7 На дъното подреждаме слой пресни или замразени малини и нанасяме равномерно няколко лъжици малинов сироп.
8 Слагаме за 5-6 мин. във фризера, за да стегне леко и след това продължаваме редуването на слоевете - нанасяме плътен сметанов слой, върху него бисквити, пресни малини и няколко лъжици малинов сироп. Повтаряме по този начин, до усвояване на всички продукти.
9 Загръщаме добре фолиото върху терина и оставяме в хладилника поне 3-4 часа да стегне.
Обърнете в подходящ съд преди поднасяне и нарежете на парчета.
Забележка: Използвах желатин на прах с грамаж 15г, но не сложих цялото пакетче - може би 10-12г.
Коментари (0)
Вашият коментар