Руло с тиквички, моцарела, пресни билки и сушени домати
Необходими продукти :
За блата:
2 пресни тиквички
3 яйца + 2-3 белтъка
1 ч.ч брашно
1 равна ч.л. бакпулвер
4 с.л. кисело мляко
1/2 връзка пресен копър
3 скилидки чесън
1 ситно нарязана (най-добре в блендер) глава лук
1/2 ч.л. сол, черен пипер
За пълнежа:
250 г прясна рикота
250 г настъргано бяло саламулено сирене
200 г моцарела
5-6 сушени домата
5-6 стръка пресен риган
5-6 стръка пресен лимонов босилек
сол на вкус, черен пипер
Начин на приготвяне:
1 Тиквичките се настъргват и се оставят настрана.
2 Лукът и чесънът се пускат в блендера до възможно най-голямо наситняване.
3 Разбиваме яйцата заедно с млякото и прибавяме към тях брашното, смесено с бакпулвер, черен пипер и сол. Отделно разбиваме белтъците на сняг.
4 Изстискваме леко отделените настрана тиквички и заедно с лука, копъра и чесъна ги прибавяме към яйчено-брашняната смес. Разбъркваме добре и накрая прибавяме разбитите на сняг белтъци като бъркаме с шпатула отгоре надолу със загребване до получаване на лека въздушна смес.
5 Застиламе тавичката на фурната с хартия за печене и я намазваме с 3-4 с.л. олио. Изсипваме равномерно сместа и печем на 180 градуса в предварително загрята фурна около 25-30 минути до порозовяване.
6 Докато блатът се пече, приготвяме плънката, като смесваме рикотата, настърганото сирене и моцарелата, солта, черния пипер, пресните билки и сушените домати. Ако използвате сушени домати в зехтин, ги нарежете на малки парченца и добавете в млечната смес. Ако използвате сухи домати от пликче, ги накиснете предварително в малко гореща вода и зехтин, за да поомекнат.
7 Извадете изпечения блат, обърнете го върху подходяща повърхност и внимателно отстранете хартията за печене.
8 Намажете го равномерно с плънката още докато е топъл. Завийте внимателно на стегнато руло. В този вид ястието е готово за консумация. Друг вариант е да го поръсите с малко моцарела или кашкавал и да запечете за 4-5 минути във фурната на програма грил.
Поднесете с млечно-чеснов сос и прясна салата от домати.
Лимецови питки с маслини и риган
Необходими продукти:
250 г бяло брашно (+, -)
250 г пълнозърнесто брашно от едрозърнест лимец
100 г фини овесени ядки (или леко смлени)
1 ч.л. сода бикарбонат
1 ч.л. сух риган
1 ч.л. сол
40 г краве масло
80 г нарязани маслини
500 мл гъст айрян
Начин на приготвяне:
1 Смесете двата вида брашно с овесените ядки, содата, солта и сухия риган и разбъркайте добре.
2 С пръсти втрийте маслото към сухата смес, докато се усвои напълно.
3 Добавете маслините и айряна на части и разбъркайте добре с лъжица или шпатула до получаването на влажно тесто.
4 Набрашнете кухненския плот или силиконова подложка с брашно и прехвърлете там тестото. Не го месете много - само колкото да се смесят съставките.
5 Нарежете тестото с нож (пластмасов) на 9 равни части и с помощта на ножа оваляйте всяка една в брашно.
6 Пренесете набрашнените топки върху тавичка, покрита с хартия за печене.
7 Загрейте фурната до 180 градуса (с вентилатор). Върху всяка топка с остър набрашнен нож направете срезове във формата на кръст. Изпечете питките за около 25-30 минути. Охладете добре, особено, ако ще ги използвате за сандвич.
Коментари (0)
Вашият коментар