Всеки ден ли готвиш или имаш система за предварителна подготовка на ястията за цялата седмица?
Имало е периоди от семейния ми живот, в които съм готвила всеки ден. Работата ми е такава, че ми дава възможност почти всеки ден да приготвям домашна храна, но си имам и почивни дни с хапване навън, сандвич ден или ден, в който моята дъщеря приготвя нещо вместо мен. Радвам се, че съм възпитала у нея уважение и отношение към добрата храна.
Кои са „ястията за душата“ у вас, с които се поглезвате от време на време?
Вярвам , че всяко нещо, сготвено и поднесено с любов, е храна за душата. Ние обичаме много морската храна, затова едно от любимите ни „поглезвания“ са с италианска салата „Панцанела“ в комбинация с домашно приготвена паста с морски дарове и добре изстудено бяло вино.
А любимите ви прегрешения?
Десертите, разбира се. Кой може да устои на домашен ванилов сладолед с орехов крокант или терин с пресни малини, сметана и шоколадов блат?А, да, и всичко, в което има шоколад!
Имаш ли трик за усвояване на остатъците от храната?
Имам някои основни принципи в кухнята и един от тях е, че е грях да се изхвърля храна. Така от поизсъхналия хляб приготвям крутони за супи и салати, остатъците от печено пиле например влагам в супи, в спагети с тиквички или в марокански кус кус с пиле, от останалия сварен ориз приготвям оризови кюфтенца (аранчини) и т.н. А и всеки един от нас познава поне един самотен стар човек, с когото може да сподели останалата супа или ястие.
Имаш ли свое откритие на комбинация от вкусове или нетрадиционно приложение на подправка/продукт?
Не знам дали е мое, но преди години открих, че крем супата от леща се комбинира много добре с пресен копър, а печената тиква в солен вариант със салвия и микс от пипери, е балсам за небцето и стомаха.
Коментари (0)
Вашият коментар